NEW YORK (Nettavisen): Et maleri av Bill Clinton i blå kjole har de siste ukene fått masse oppmerksomhet, både i USA og ellers i verden.

Et fotografi av maleriet, som viser tidligere USA-president Bill Clinton i blå kjole, lett henslengt i en stol, dukket først opp i Daily Mail i forrige uke.

Fotografiet, som er tatt i 2012, er tatt inne i boligen til den milliardæren Jeffrey Epstein som tok sitt eget liv forrige lørdag mens han satt i fengsel. Se video øverst i saken.

Les: Jeffrey Epstein funnet død på cella

Epstein var anklaget for både menneskehandel og seksuelle overgrep mot flere unge jenter gjennom en årrekke. Mangemilliardæren er anklaget for å ha utnyttet og seksuelt misbrukt flere mindreårige jenter både i hjemmene sine på Manhattan og Palm Beach, i Florida, samt flere andre steder.

Han var også anklaget for å ha betalt noen av sine ofre til å rekruttere flere mindreårige jenter.

Maleriet av Bill Clinton i den blå kjolen er trolig ment som en referanse til Monica Lewinsky som hadde på seg en blå kjole på deres stevnemøter i Det hvite hus.

Men det gjøres også et poeng av at kona, Hillary Clinton, på et tidligere tidspunkt har gått med en lignende kjole

Men maleriet er ikke det eneste spesielle, eller bisarre, som er observert i boligen til Epstein på Manhattan.

- Ti bisarre ting i leiligheten

Nettstedet Business Insider har laget en liste over ti bisarre ting som er funnet i mangemilliardærens bolig.

 1. Øyeepler som er innrammet: En reporter fra Vanity Fair som i 2003 ble invitert inn i hjemmet til Epstein, Vicky Ward, fikk se rad på rad med øyeepler som var rammet inn på den ene veggen. Epstein skal senere ha forklart at de var laget for å hjelpe skadde soldater, og importert fra England.
 1. En gigantisk skulptur av en naken afrikansk kriger: Ward forteller i det samme intervjuet at hun fikk se en gigantisk skulptur, trolig dobbelt så stor som en vanlig menneske, av en afrikansk kriger i inngangspartiet.

 1. En utstoppet puddel på et piano: - Ingen dekoratør ville noen gang bedt deg om å gjøre det. Men jeg vil at folk skal tenke på hva det betyr å stoppe ut en hund, forteller Epstein i intervjuet med Vanity Fair.
 1. Prostetiske bryster på badet: Jennifer Araoz, et av ofrene til Epstein, har fortalt New York Times at Epstein hadde prostetiske bryster som hang på veggen på det største badet i huset. Ifølge Araoz stirret Epstein på brystene, eller tok de falske brystene ned og lekte med dem, mens han badet. Araoz har gått til sivilt søksmål mot Epstein etter at han døde.
 2. Les mer om Jennifer Araoz her eller under:
 1. Et trofè-rom med en utstoppet sjiraff: I det sivile søksmålet fra Araoz fremkommet det at Epsten også hadde et troferom med mange eksotiske dyr, blant annet en utstoppet sjiraff.
 1. Et veggmaleri av Epstein i fengsel: Ironisk nok hadde Epstein et maleri av seg selv i fengsel. Maleriet hang i boligen hans på Manhattan. veggmaleriet viser milliardæren bak piggtråd, stående mellom en vaktstasjon og en fengselsansatt. PR-spesialisten R. Couri Hay forteller til New York Times at Epstein bestilte maleriet fordi det er alltid en mulighet for at det kan skje med meg igjen».
 1. En dukke som hang fra taket: Epstein skal ha hatt en dukke i full menneskestørrelse som hang fra en lysekrone i taket.
 1. Et sjakkbrett med modeller av hans medarbeider: En person som hadde vært i huset har fortalt til New York Times at Epstein hadde et sjakkbrett like ved trappen, der hver av figurene var modeller av en av hans ansatte.

 1. Bilder av maktpersoner: New York Times reporter James B. Stewart har forklart at han i 2018, under et bakgrunnsintervju med Epstein, så foto av mangemilliardæren sammen med flere maktpersoner, blant annet Bill Clinton og regissør Woody Allen. - Å vise frem bilder av kjendiser som har blitt avslørt i sexskandaler fremsto for meg som merkelig, skrev Stewart i en artikkel publisert etter Epsteins død. Epstein hadde også et foto av seg selv sammen med Mohammad bin Salman.
 1. Et maleri av Bill Clinton: En kilde fra påtalemyndigheten bekrefter overfor New York Post at et maleri av Bill Clinton ble funnet hengende på veggen like ved inngangspartiet. - Maleriet hang der, fremtredende, med en gang du gikk inn - det hang i et rom til høyre rett inn til høyre. Alle som så det lo og gliste, forteller kilden til New York Post.

Konspirasjonsteorier

Det er derimot uklart om maleriet av Bill Clinton som er avfotografert er ekte, eller om Epstein bare hadde et avtrykk av maleriet. Originalen av maleriet, «Parsing Bill», er malt av den Australia-amerikanske kunstneren Petrine Ryan-Kleid.

Svært mange medier i USA har slått maleriet stort opp etter at Daily Mail publiserte maleriet. Saken har også på nytt fyret opp under konspirasjonsteorier om hvor godt Bill Clinton og Jeffrey Epstein egentlig kjente hverandre og hvor tett forholdet deres var.

Også president Donald Trump har uttalt seg om forholdet mellom Bill Clinton og Epstein.

For litt over en uke siden, bare noen dager etter at Epstein ble funnet død i sin celle, og samme dag som Daily Mail kjørte saken om Bill Clinton-maleriet, delte president Trump en Twitter-melding fra der det sto: «#JefferyEpstein had information on Bill Clinton & now he's dead.» (#JeffreyEpstein hadde informasjon om Bill Clinton & nå er han død).

Her kan du selv se Tweeten Trump delte:

Tweeten hadde også hashtag #ClintonBodyCount, ifølge Business Insider:

Da Trump senere ble spurt om han tror Clinton var involvert i Epsteins dødsfall, svarte Trump:

- Jeg har ingen idé.

Trump: - Dro Bill Clinton til øya?

Trump gjorde likevel et poeng av at Clinton hadde hatt flere internasjonale reiser med Epsteins fly, og at en av disse turene var med skuespillerne Kevin Spacey og Chris Tucker.

- Spørsmålet man må stille seg er; «Dro Bill Clinton til øya?», svarte Trump og refererte til Epsteins private øy i Karibien, som ble raidet av FBI tidligere i august denne måneden.

Øya, som heter Little Saint James, og ligger ved Jomfruøyene, har også fått tilnavnet «Orgy Island»"eller «Island of Sin», i kjølvannet av Epstein-saken.

- Hvis du finner ut om han dro til øya, da kommer du til å vite en hel del, svarte Trump, ifølge Washington Post.

Både Bill Clinton og Donald Trump har blitt avfotografert på fester med Epstein på 90-tallet.

- Clinton vet ingenting om de forferdelige forbrytelsene

Bill Clinton har tidligere gått ut og bekreftet at han både brukte Epsteins privatfly og besøkte ham i luksusboligen hans både i Florida og New York.

I en uttalelse fra Clintons pressesekretær her det:

- President Bill Clinton vet ingenting om de forferdelige forbrytelsene Jeffrey Epstein har sagt seg skyldig i i Florida for noen år siden, eller de han nylig har blitt anklaget for.

- I 2002 og 2003 tok president Bill Clinton totalt fire turer med Jeffrey Epsteins privatfly, en tur til Europa, en til Asia og to til Afrika, som inkluderte stopper i forbindelse med arbeid med Clinton Foundation. Ansatte, støttespillere av stiftelsen og hans Secret Service-personell reiste med Clinton på alle disse reisene.

- Han hadde et møte med Epstein på hans kontor i Harlem i 2002 og i den samme perioden hadde han et kort besøk til Epsteins New York leilighet med ansatt og sikkerhetspersonell. Han har ikke snakket med Epstein på godt over et tiår, og han har aldri vært på Little St. James Island, Epstein’s ranch i New Mexico, eller i hans bolig i Florida, skriver pressesekretær Angel Ureña i uttalelsen.

Urena har også reagert sterkt på Trumps retweet av meldingen som sådde tvil om at Bill Clinton hadde noen med Epstein-dødsfallet å gjøre.

- Latterlig, og selvsagt ikke sant, skriver Urena.

- Serie på to malerier

Kunstnettstedet Artnet.com har senere, i et intervju med kunstneren, gjort et poeng av at maleriet av Bill Clinton er en del av en serie på to satiriske malerier.

Clinton-maleriets brorpart er et maleri av tidligere president George Bush som sitter på gulvet i det ovale rom med to papirfly og to falne Jenga-tårn, et maleri som har referanser til 9/11.

Se de to maleriene her: (Klikk for større versjon)

Kunstneren forklarer maleriet slik:

- I 2012, da jeg var student ved New York Academy of Art, malte jeg bilder av presidentene Bill Clinton og Bush som en del av min mastergrad. Da skolen hadde en fundraiser på Tribeca Ball det året, solgte de bildet til en av de fremmøtte, sier hun.

- Jeg hadde ingen idé om hvem kjøperen var på det tidspunktet. Som med de fleste av mine malerier, har jeg totalt mistet oversikten over dette maleriet da det ble solgt for over syv år siden. Så det var en stor overraskelse for meg da jeg i går fant ut av det hadde endt opp i Epsteins hjem.

Ifølge Artnet selger nettstedet Saatchi Art for øvrig fortsatt trykk av maleriet for 40 dollar stykket.

Hvem var de rike og mektige i Epsteins sirkel?

Donald Trump og Bill Clinton er på langt nær de eneste som får massiv oppmerksomhet for sin omgang med Epstein.

Avisen The Guardian har laget en guide over flere av personene som nå er i søkelyset for å hatt kontakt med Epsteins.

Listen inkluderer i tillegg til Clinton og Trump, Harvard-professoren Alan Dershowitz, som skal ha deltatt i sex-ringen, den nære vennen Ghislaine Maxwell, Leslie Wexner, milliardæren bak Victoria’s Secret-suksessen og prins Andrew.

Sistnevnte har i det siste også fått mye oppmerksomhet, blant annet på grunn av et foto av prins Andrew sammen med Virginia Giuffre fra 2001.

Virginia Giuffre er en av de mange jentene som hevder seg utnyttet og seksuelt misbrukt av Epstein.

På bildet, som er tatt i London i 2001, holder prinsen rundt livet til jenta, som den gang bare var 17 år gammel og som gikk under navnet Virginia Roberts.

Virginia Giuffre, som hevder hun var et av Epsteins ofre, sa i et vitnemål i 2016 at hun hadde sex med prins Andrew da hun var mindreårig, en anklage som Buckingham Palace gjentatte ganger har avvist.

Prinsen var britisk spesialutsending for internasjonal handel og investeringer i ti år inntil han i 2010 sa fra seg stillingen etter anklager om forbindelser til Epstein og andre omstridte personer

Forrige helg publiserte Mail on Sunday også en video som angivelig viser prinsen mens han vinker adjø til en kvinne som er på vei ut av luksusboligen til Epstein i New York i 2010.

Se bildene og video her:

Videoen fikk det britiske kongehuset til å gå ut og kommentere at prins Andrew tar sterkt avstand fra anklager om seksuelle overgrep.

«Hans Kongelige Høyhet fordømmer utnyttelsen av ethvert menneske, og antydningen om at han skulle støtte, delta i eller oppmuntre til noen som helst slik aktivitet, er avskyelig», het det i en erklæring fra Buckingham Palace søndag.

- Trump ville ikke ville assosieres med Epstein

USA-ekspert Hilmar Mjelde sier til Nettavsien at Jeffrey Epstein-saken ikke har blitt behandlet som noen politisk sak.

- Trump eller Clinton har egentlig ikke blitt anklaget for annet her heller enn å ha vært på fester med ham for lenge siden, i Trumps tilfelle. En miks av rikfolk, kjendiser og VIP’er som sosialiserte sammen - Trump har alltid ønsket å omgi seg med det han ser som sukessrike folk. Fra det som er offentlig kjent, virker det å stemme at Trump brøt med Epstein for mange år siden, fordi Trump ikke ville assosieres med ham grunnet anklagene, sier Mjelde til Nettavisen.

Politisk er dette en ikke-sak, mener USA-eksperten.

- Saken har fått mye oppmerksomhet fordi konsensusen er at Epstein kom seg unna straff altfor lenge. Amerikansk justispolitkk er veldig fokusert på å straffe for straffens skyld, og veldig mange forventet nå å se Epstein få en hard straff. Og så unnslapp han enda engang ved å ta livet sitt, slik mange ser det. Det er det som ses som skandalen, ikke det at han tok livet sitt i seg selv, sier Mjelde til Nettavisen.