Gå til sidens hovedinnhold

10 grunner til å legge ned taxfree-ordningen

"Tar De livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, så tar De lykken fra ham med det samme."

Sitatet er fra Ibsens Vildanden, men kunne like gjerne vært skrevet om den, etterhvert, særnorske taxfree-ordningen. En ordning som etter min mening er overmoden for nedlegging og der argumentene for å beholde den er like vikarierende som enslige onkler på kveldstid 24. desember. Jeg kan rett og slett ikke se annen grunn til å beholde ordningen enn for å gi reisende nordmenn et feilaktig inntrykk av at de får kjøpt billig alkohol og kosmetikk. En livsløgn som sitter så dypt at en stadig ser charterturister dra med seg simpelt brennevin til land der de kan kjøpe samme varen billigere i dagligvarebutikken. En livsløgn som får ferieavsluttende pensjonister til å finregne på hvor mye rødvin de kan ta med om de klarer å lure til seg husbondens sprit- og tobakkskvote. Det hele er mer en hobby enn en ordning med noen form for mål og mening utover å finansiere driften av våre flyplaser.

Foto: Albedo20, Flickr CC.

Her har du 10 grunner til å legge ned hele ordningen.

1. Utdatert

Ordningen er rett og slett utdatert. En gang i tiden hadde det noe for seg å kunne ta med seg en nyoppdaget vin hjem fra ferie, men i dag er verden blitt så liten at det meste kan bestilles via internett og telefon. I tillegg reiser vi nå mange ganger så mye som den gang. For noen år siden kunne en finne Taxfree varer på alle flyplasser i Europa. Dette gikk over til "kun for EØS" og nå er disse også borte. Igjen står handel med varer som ikke er spesielt lavt priset etter Europeisk målestokk. Følger en litt med i tiden bør være for nedlegging av taxfree-ordningen.

2. Pris

Pristester viser at forskjellen på taxfree og Vinmonopolet ikke er så stor. TV2 fant ca. 25% på vin, mens det på brennevin varierte fra 70% til dyrere enn på Vinmonopolet. Da selvsagt med de simpleste varene som de billigste. Selger og huseier putter rett og slett det som ellers ville vært avgifter i egne lommer. Er en mot at enkeltpersoner og firmaer tar ut store utbytter bør en absolutt være for nedlegging taxfree-ordningen.

3. Miljø

Taxfree er i stor grad med på å finansierer driften av våre flyplasser. Dette er i realiteten sponsing av flybilletter og når flybilletter blir billigere reiser vi mer unødvendig. Noe som igjen gjør at blir tyngre å fremme de mer miljøvennlige alternativene. Om taxfree-ordningen forsvinner trenger vi ikke betale mer totalt sett for å fly. Vi vil i midlertid bli tvunget til å betale det der det bør betales og ikke via omveier. I ytterste konsekvens kan snittprisen bli lavere ved at færre er involvert i innkrevingen av pengene. Er du "for miljø og sånn..." og for fortsatt for taxfree-handel møter du deg selv så solid i døren at du bør sikte på en svingdør. Skulle du være for at utgiftene bør belastes dem som bruker en tjeneste og samtidig er for fortsatt taxfree-handel er du solid plassert i samme svingdør.

4. Billigere varer her hjemme?

En omlegging kan og bør inkludere at alkoholavgiftene generelt settes ned, både på Vinmonopolet og i dagligvareforretninger. Et moderat mål kan være at inntektene fra avgiftene forblir de samme, selv om handelen utvilsomt vil gå opp. Vi snakker her om en sosial utjevning av priser og er en for slikt bør en og være for nedlegging av taxfree-ordningen.

5. Mer normale arbeidstider for ekspeditører

Det er ramaskrik mot søndagsåpne butikker. Et av de mest brukte argumentene er at de ansatte da må jobbe på ubekvemme tider. Taxfree-butikken er åpen fra før første fly går til etter det siste har landet, 7 dager i uken. Om en er bekymret for arbeidstiden til butikkansatte bør en også være bekymret for de ansatte på flyplassene og sørge for at så mange som mulig heller får jobb i en "vanlig" butikk.

6. Norske arbeidsplasser

Det selges minimalt med norske varer på taxfree-butikkene. Er en for flest mulig arbeidsplasser i Norge bør en dermed være for nedlegging av taxfree-ordningen.

7. Vridning mot mer alkoholsvake varer.

Prisingen på taxfree-butikkene går i stor grad mot det tverrpolitiske ønsket om å vri alkoholforbruket over mot svakere varer. Det gis størst avslag på de varene med høyest avgifter på Vinmonopol og utesteder og minimalt med avslag på lavalkoholholdige varer. De sistnevnte er i tillegg klart i mindretall i utvalget. Er en for at den jevne nordmann skal skifte brennevin med vin og vin med øl bør en og være for nedlegging av taxfree-ordningen.

8. Bedre plass til reisende

Taxfree-butikkene opptar solid med plass på flyplassene. Plass som i stor grad kunne vært for de reisende. Er du for flere sitteplasser og flere lekeområder er det logisk å være for nedlegging av taxfree-ordningen.

9. Penger ut av landet

Store deler av overskuddet fra taxfree-handelen havner på utenlandske hender. Rett og slett fordi kontrakten på omsetningen er gitt til et delvis utenlandsk eid selskap. En kan gjerne si at det ikke er noe galt i dette, men er en for at norske personer og selskap fortrinnsvis skal tjene på handel i Norge bør en og være for nedlegging av taxfree-ordningen.

10 Du lures til å tro at du hanlder avgiftsfritt

Det er ikke toll på kosmetikk. Dermed er det og vanskelig å selge det uten tollavgift (taxfree). Dette punktet hører selvsagt tett sammen med pkt. 1. Det var en gang i tiden særavgifter på kosmetikk, men du kan i dag importere selv og kun betale mva., om innkjøpet er over NOK 350. Vil du unngå å bli lurt til å tro at varer har høyere avgifter i ordinære butikker bør du være for nedlegging av taxfree-ordningen.


Legg gjerne inn en kommentar under om du mener det finnes gode grunner for å opprettholde ordningen.

#Nettavisen #Ale #Lokalt #Kortreist #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #malt #humle #gjær #olportalen #utvidhorisonten #reise #taxfree #flyplass

Kommentarer til denne saken