100 kvinner viser at det ikke er en fasit på hvordan underlivet skal se ut

«Womanhood: The Bare Reality»

WOMANHOOD: I en ny fotobok tar Laura Dodsworth for seg hundre kvinner og hundre vulvaer - en kroppsdel svært få kvinner faktisk har sett mange av.

WOMANHOOD: I en ny fotobok tar Laura Dodsworth for seg hundre kvinner og hundre vulvaer - en kroppsdel svært få kvinner faktisk har sett mange av. Foto: Laura Dodsworth

Laura Dodsworth vil vise at det ikke er en fasit på hvordan kvinnens underliv skal se ut - og fotograferte 100 vulvaer. Obs, artikkelen inneholder svært eksplisitte bilder.

12.02.19 21:20

I 2015 ga fotograf Laura Dodsworth ut en fotobok med tittel: «Bare Reality: 100 women, their breasts, their stories». Da hadde hun brukt to år på å intervjue 100 forskjellige kvinner, fotografere brystene deres og videreformidle deres historier.

To år senere fulgte hun opp med penisboken «Manhood: The Bare Reality».

Nå er fotografen på ny aktuell med bok, denne gangen har hun tatt for seg kvinnens underliv. Oppskriften er i bunn og grunn den samme: 100 nakne kvinner, 100 ulike historier, én bok.

MANGE HISTORIER: I denne boken forteller mange kvinner om deres forhold til egen vulva.

Vet ikke hva som er normalt

Laura Dodsworth forteller til Nettavisen at hun ikke hadde planlagt å lage en tredje bok, men at hun følte at hun hadde mer å fortelle etter å ha fordypet seg i historier om omskjæring og plastiske operasjoner for å pynte på underlivet.

- Jeg har hørt om jenter helt ned i niårsalderen som har spurt om operasjoner, sier hun.

Da hun leste en artikkel som omtalte vulva kun som et «fremre hull», startet hun prosjektet.

- En slik beskrivelse er grovt unøyaktig. Vi tenker på vulva som noe seksuelt, men for kvinner representerer den noe mye, mye mer. Kvinnene fortalte om menstruasjon, graviditet og fødsel, overgangsalderen, barnløshet, abort, kreft. Vulva åpnet opp historier om livet, forteller fotografen til Nettavisen.

- Jeg ble også helt overveldet over hvor mange kvinner som fortalte om overgrep. Gjennom prosjektet ble jeg veldig sint på deres vegne. Et dypt, stille sinne som preger og har forandret meg.

FOTOGRAF: Laura Dodsworth (46) er aktuell med en ny fotobok - «Womanhood: The Bare Reality». Foto: Laura Dodsworth

Dodsworth kan ikke si nøyaktig hvor mange av kvinnene som hadde opplevd overgrep, men understreker at det var en betydelig andel.

Fotografen forteller at det var stor forskjell på å fotografere kvinner og menn.

- En enorm forskjell. Det føltes som om jeg fotograferte noe mye mer intimt enn jeg gjorde med menn. Kvinnene var mer nervøse. Menn ser sine peniser hele tiden, mens mange av kvinnene hadde aldri sett sin egen vulva. Eller noen andres.

- Hvis du er heterofil kvinne, er det jo svært sjelden at du ser en annen kvinnes vulva.

- Noen ble rystet av å se nærbilde av seg selv, og spurte meg om de var normale.

- Har aldri møtt så mye sensur

Dodsworth forteller at hun har fått svært mye oppmerksomhet for alle de tre prosjektene, men denne gangen er ting likevel annerledes.

«Ingen kroppsdeler inspirerer til mer kjærlighet og hat, frykt og lyst, tilbedelse og avsky på samme måte», skriver hun om prosjektet.

Det merker hun godt.

- Jeg har aldri møtt så mye sensur som med disse bildene. Aviser vil ikke trykke bildene, Amazon ville ikke laste opp boken med ordet «cunt» i beskrivelsen. Noen foreslår at bildene må sensureres, forteller hun til Nettavisen.

- Dette er ikke clickbait. Det er det motsatte av objektifisering. En del av prosjektet er å å bli kvitt skammen og tabu. Bildene kan ikke sensureres, sier Dodsworth.

100 VULVAER: Slik ser hundre forskjellige vulvaer ut. Bildene er publisert i boken «Womanhood: The Bare Reality» sammen med hundre forskjellige historier fortalt av kvinnene som er fotografert. Foto: Laura Dodsworth

Bildene viser ulike former, størrelser og varianter av vulvaer, med ulik mengde og typer kjønnshår - alt er like er normalt.

Hun forteller at skam holder alle nede, men at kvinner er spesielt utsatt.

- Vi har mye skam - og det brukes i større grad til å holde kvinner nede. Veldig, veldig mange kvinner aner ikke hvordan de ser ut der nede, og de aner ikke hva de skal kalle den. Det er en fantastisk kroppsdel og vi trenger å forandre at vi ikke vet hvordan den ser ut.

Dodsworth sier at pornoindustrien gir et skjevt bilde av hvordan kvinner ser ut der nede.

- Det er ikke noe galt med fantasi, men vi trenger en sunn dose med virkelighet ved siden av, sier Dodsworth til Nettavisen.

Fakta

Vulva

Her i Norge har også den kjente legen, sexologen og transpersonen Espen Esther Pirelli Benestad gjennomført et liknende prosjekt som Dodsworth. I 2004 var han medforfatter av et «Penisatlas» med bilder av 100 forskjellige peniser.

Han fortalte at også svært mange menn er usikre på eget kjønnsorgan.

- Halvparten av mennene jeg prater med som sexolog lurer på om den er lang nok, tykk nok eller bra nok. Penisatlaset erstatter alle de dårlige svarene som er gitt, sa Pirelli Benestad til Nettavisen den gang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Livsstil

Annonsebilag