Fredag ble det kjent at den 25. James Bond-filmen etter planen skal spilles inn i Norge. Dette kan bli første gang i historien at James Bond-karrakteren kommer til Skandinavia.

- Jeg håper at de legger selve historien til Norge også, og ikke et annet sted slik de gjorde i Mission Impossible 6, sier mangeårig Bond-fan Lars Johnsrud til Nettavisen.

Da Tom Cruise klatret på Preikestolen i 2018, ble scenen lagt til Kashmir da filmen kom ut.

Allerede i 2008 diskuterte Johnsrud muligheten for at James Bond skulle komme til Norge med Bond-dronningen Barbara Broccoli.

Produsenten styrer Eon Production - selskapet som lager Bond-filmene - og har produsert Bond-filmene med Pierce Brosnan og Daniel Craig i hovedrollene.

- Jeg snakket med henne da hun var her på premieren av i forbindelse med premieren på Quantum of Solace. James Bond i Norge er noe som for meg har vært viktig i mange år. James Bond har vært rundt i alle land i hele verden, men aldri i Norge eller Skandianavia. Hun sa dengang at de snakket om det fra tid til annen, og at det ville skje, sier Johnsrud til Nettavisen.

Foreløpig kan vi liste Bonds forhold til Norge opp i følgende punkter:

Nettavisen vet at listen over Bond-kjendiser som har vært i Norge ikke er komplett. Blant annet var Sean Connery i Norge for innspillingen av filmen Ransom, som kom ut i 1974. I tillegg har flere andre besøkt Norge opp gjennom årene.

a-ha lagde Bond-låten til The Living Daylights (premiere i 1987). Låta ble en hit i store deler av verden.

Scener til Die Another Day (premiere i 2002) ble spilt inn på Svalbard, men uten at noen av skuespillerne var med.

I James Bond i Japan (1967) ble kuplene til luftforsvarets radarstasjon på Mågerø brukt i det som skulle være et hemmelig toppmøte mellom USA, Sovjetunionen og Storbritannia (les mer i Tønsbergs Blad).

Julie Ege (1943 - 2008) var Bond-pike i James Bond i hemmelig tjeneste (1969). Hun hadde ingen replikker i filmen, men gjorde likevel inntrykk.

Piloten Rolf Meum fløy et av jagerflyene i åpningsekvensen til Tomorrow Never Dies (1997). Han var knyttet til foreningen «Old Flying Machine Company» i Storbritannia, som ble brukt under innspillinger av denne og andre filmer. Han har fortalt om dette i Østlands-Posten.

I tillegg har en rekke Bond-personer besøkt Norge. Bond fan-Johnsrud lister opp (han har møtt alle).

I 2008 var produsent Barbara Broccoli i Norge for premieren på Quantum of Solace.

I 1995 var Izabella Scorupco og Desmond Llewelyn (1914 - 1999) alias Q i Norge i forbindelse med GoldenEye.

I 1997 var Llewelyn tilbake med Daphne Deckers i forbindelse med Tomorrow Never Dies.

I 1999 var han her igjen sammen med Samantha Bond til The World Is Not Enough.

I 1998 kom Pierce Brosnan til den 26. Filmfestivalen i Haugesund. Selv om dette var midt i Brosnans Bond-periode, var han på festivalen i forbindelse med The Nephew.

Roger Moore (1927 - 2017) besøkte Bergen i 2006 i forbindelse med Festspillene. Han var tilbake i 2008 i forbindelse med sin biografi «Mitt navn er Moore». Moore spilte James Bond i sju filmer fra 1973 til 1985.