«Se på dette, mamma! Jeg mener, bare SE på det!»

Zoë Masons femten år gamle datter hadde vært på handletur med venninnene sine, og kom stormende tilbake til mor med et bilde av Topshops mannekengdukker.

«Det er jo ikke overraskende at så mange av mine venner synes de er feite eller ikke liker kroppene sine. Skal ikke jenter få være fornøyd uansett størrelse? Skal vi faen ikke få lov til å spise?» fortsatte 15-åringen.

Zoë delte datterens reaksjon i et Facebook-innlegg, sammen med bildet av mannekengdukkene fra Facebook. Bildet er delt nærmere 700 ganger, og saken er omtalt av flere aviser, deriblant Huffington Post.

- Som mor gjør det meg dypt bekymret at jenter (og gutter) fortsatt ser slike mannekengdukker i butikkene. Det var betryggende at min 15-åring faktisk ser at dukkene er ekstremt tynne, men samtidig snakker venninnene hennes om at de ikke føler seg bra nok. De mener at de selv bør være tynnere, slik at de passer en størrelse som nærmest er umulig for de fleste å oppnå på en sunn måte, sier Zoë til Nettavisen.

Topshop har rundt 500 butikker i 40 ulike land. Zoës datter tok dette bildet på en Topshop-butikk i Hereford i England.

Ble fjernet i 2015 - tilbake nå

Dette er ikke første gang Topshop får kritikk for akkurat dette. Det samme skjedde i 2015, og saken endte med at Topshop lovte å slutte med ekstremt tynne mannekengdukker, skrev The Guardian.

- Det er ekstremt frustrerende at disse kjempetynne mannekengdukkene er tilbake i Topshop-butikkene to år etter de lovet å fjerne dem, sier Zoë.

Zoë mener at det er ansvarsløst av store butikkjeder som Topshop å bruke mannekengdukker som er av en slik størrelse.

- Som kvinne gjør det meg sint og trist. Idealet om å være tynn har påvirket så mange kvinner jeg kjenner på et eller annet tidspunkt i livet deres. Modellene poserer på en måte som gjør at de ser tynnere ut, med tær som peker innover og armene i sidene. Jeg vil se kvinners skjønnhet og mangfold, og jeg synes vi bør presenteres i åpne, enkle og sterke poseringer.

- Vil se mangfoldet

Zoë forteller at hun har fått en rekke positive tilbakemeldinger på innlegget sitt, fra både ung og gammel, mann og kvinne.

- Vi bør alle bruke stemmene våre for å utføre positive endringer for de unge. Å bygge opp selvtilliten deres, i stedet for å knuse den, er ikke så vanskelig, og det betyr mye for dem.

Enkelte har kritisert henne for å bedrive såkalt «skinny shaming», altså mener de at hun, ved å beskrive mannekengdukkenes størrelse som usunn, får naturlig tynne kvinner til å føle seg dårlig.

- Det gjør jeg ikke. Jeg er selv veldig tynn, så det ville vært det samme som å kritisere min egen kroppsform. Men jeg ble lagd på denne måten, det handler om genetikk. De fleste kvinner er ikke så tynne og samtidig sunne og friske, sier Zoë og gjentar:

- Jeg vil så gjerne se mangfoldet blant oss kvinner.

Ifølge Huffington Post har ikke Topshop kommentert kritikkken.

Fikk du med deg denne populære videoen?