*Nettavisen* Livsstil.

2500 år gammelt skip kan ha løst eldgammel gåte

Herodotus' mystiske skip

SKIP 17: Dykkere undersøker skipsfunnet på bunn av Nilen. Skipet er om lag 2500 år gammelt og kan gi svar på spørsmål forskere og historikere har undret seg over i århundrer. Foto: Christoph Gerigk (Franck Goddio/Hilti Foundation)

Flere hundre år gammel gåte ser ut til å være løst etter skipsfunn på bunn av Nilen.

20.03.19 20:32

Da den greske historikeren Herodotus besøkte Egypt nesten 500 år før vår tidsregning, oppdaget han en helt spesiell type skip på Nilen.

Skipet ble skildret over 23 linjer i boken «Historia», som er regnet som grunnlaget for den vestlige historiefortellingen. Her ble skipet kalt «baris», eller lekter på norsk.

Les også: NASAs kirkegård ligger skjult så langt unna mennesker som mulig. Det er det en grunn til

Men i århundrer har historikere debattert beskrivelsen til Herodotus. Ingen har nemlig funnet et skip som passer beskrivelsen i «Historia».

Fram til nå.

Det forskerne mener er et nesten 2500 år gammelt skip funnet på bunn av Nilen ved oldtidsbyen Herakleion, er i svært god stand og skal stemme godt med Herodotus' skildring.

Klikk på bildet for å forstørre.

KART: Omtrent her lå Herakleion. Foto: Wikimedia Maps

Over 70 skip er funnet i den forsvunne havnebyen, som dermed er jordens største kirkegård for antikke skip.

- Det var ikke før vi fant dette skipet at vi forstod at Herodotus hadde rett. Det han beskrev, var akkurat det vi så på, sier Damian Robinson ved Senteret for maritim arkeologi ved Universitet i Oxford, ifølge The Guardian.

Les også: Adeliepingvinens mørke sexliv er så drøyt at det ble holdt hemmelig i over hundre år

Klikk på bildet for å forstørre.

STEMMER MED HERODOTUS SKILDRING: Også tidligere uklare beskrivelser i den historiske boken «Historia» ga mening etter at skipet ble funnet. Foto: Christoph Gerigk (Franck Goddio/Hilti Foundation)

Herodotus beskriver et skip hvor båtbyggerne hadde skåret til to alen lange planker og satt dem sammen i et mursteinsmønster ved hjelp av treplugger, en hittil ukjent byggemetode. To alen er drøyt 100 centimeter.

Videre hadde skipet både ror og mast, med seil av papyrus. Også innsiden av båten var dekket med papyrus, som stemmer overens med datidens båtbyggertradisjoner.

Funnet er dokumentert i boken «Ship 17» utgitt av Oxford. Skipet er 27-28 meter langt og avdekker for første gang byggemetoden beskrevet i boken «Historia».

Les også: Slik vil verden se ut dersom all landisen smelter

Klikk på bildet for å forstørre.

BOK OM BÅTEN: Funnene knyttet til båten er dokumentert i boken «Ship 17». Foto: Christoph Gerigk (Franck Goddio/Hilti Foundation)

Herodotus skriver også at skipet hadde lange ribber på innsiden.

- Ingen forstod helt hva han mente med det, en slik struktur var så langt ikke oppdaget i arkeologien. Men så fant vi denne konstruksjonsformen på akkurat dette skipet, og det er helt klar hva Herodotus beskriver, sier Robinson til avisen.

Forfatteren av «Ship 17», Alexander Belov, skriver at skipet som er funnet er så lik beskrivelsen til historikeren av han «kunne ha vært på besøk på verftet hvor det ble bygget».

- Analyser av ord for ord viser at nesten hver eneste detalj korresponderer med skipsfunnet, sier han.

Les også: «Mysteriet» om Bermudatriangelet er løst for godt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag