RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekte folk er som de er. De er komfortable med at noen vil like dem og andre ikke, skriver en av forfatterne av boka «Emotional Intelligence 2.0», Travis Bradberry.
Ekte folk er som de er. De er komfortable med at noen vil like dem og andre ikke, skriver en av forfatterne av boka «Emotional Intelligence 2.0», Travis Bradberry. (Foto: Istock)

7 tegn på at du er ekte

Sist oppdatert:
Det holder ikke å ha emosjonell intelligens.

Følelsene må være ekte.

Mye forskning peker på emosjonell intelligens som en suksessfaktor i arbeidslivet.

Begrepet EQ forklares gjerne som evnen til å oppfatte og forstå egne og andres følelser og emosjoner. I tillegg til å skille mellom dem og bruke  informasjonen i tenkning og handlinger.

Kanskje har du selv tatt en såkalt EQ-test i en jobbsøkerprosess?

Selv om du kan score høyt på en EQ-test, er det fortsatt slik at emosjonell intelligens ikke har så mye for seg dersom det ikke er ekte eller oppleves ekte av andre, skriver en av forfatterne av boka «Emotional Intelligence 2.0», Travis Bradberry, i avisen Huffington Post.

 - Folk tenker over de følelsene de ser

En studie gjort ved Foster School of Business, ved University of Washington, fant at folk ikke stoler blindt på gode resultater. De vil nemlig ikke bare se tegn på emosjonell intelligens. De vil vite om det er ekte. At følelsene er autentiske.

Leder for studien, Christina Fong, forklarer at når det gjelder kolleger så «er de ikke bare roboter. De tenker over de følelsene de ser, og bryr seg om de er oppriktige eller manipulerende.»

Genuine ledere gjør ord til handling

Den samme studien fant også at oppriktige ledere motiverer sine ansatte på en mye mer effektiv måte. Fordi de får tillit og beundring gjennom sine handlinger, ikke bare sine ord.

Mange ledere kan kanskje hevde at ekthet er viktig for dem, men genuine ledere gjør ord til handling hver eneste dag. Det holder ikke å bare «føle ekthet»,  eller prøve å demonstrere kvaliteter forbundet med emosjonell intelligens. Du må være ekte.

Her er noen av de 12 vanene mennesker som oppleves ekte, innehar:

1. Ekte mennesker prøver ikke å få folk til å like dem
Ekte folk er som de er. De er komfortable med at noen vil like dem og andre ikke. Det er ikke slik at de ikke bryr seg, men de lar det ikke komme i veien for å gjøre det de mener er riktig. De er villig til å ta en upopulær avgjørelse, dersom det trengs. Ekte mennesker er heller ikke desperate etter oppmerksomhet, så de prøver ikke å imponere. De vet at dersom de snakker i en vennlig, selvsikker og konsis tone så vil de få interessen og oppmerksomheten.

2. De er ikke dømmende
Ekte mennesker er åpne, noe som gjør dem interessante og tilnærmelige for andre. Ingen vil ha en samtale med noen som allerede har gjort seg opp en mening og ikke vil høre. Å ha et åpent sinn er viktig på en arbeidsplass fordi det blant annet vil åpne opp for nye ideer og hjelp.

Det er også viktig å se verden fra andres ståsted. Noe som ikke betyr at du trenger å være enig eller tro på det samme. Men at du slutter å være dømmende lenge nok til å forstå andres verden.

Å være sjenerøs med egen kunnskap gjør deg til en lagspiller.

3. De er sjenerøse
Ekte mennesker jobber på lag. De vil gjerne dele sine ressurser og kunnskap. De er selvsikre nok til å ikke bekymre seg for om din suksess vil overskygge dem. De tenker heller at andres suksess er deres suksess.

4. De behandler alle med respekt
Om det er toppsjefer eller servitører. Ekte mennesker er høflige og respektfulle. Ekte mennesker behandler alle med respekt fordi de ikke føler seg bedre enn noen andre.

5. Til å stole på
Man trekkes ofte mot ekte mennesker fordi man vet de er til å stole på. Det er vanskelig å like noen når du ikke vet hvem de virkelig er eller hva de virkelig føler eller tenker. Ekte mennesker er pålitelige i den forstand at de mener det de sier, og holder det de lover.

Har du et åpent sinn, er du også mer tilnærmelig.

6. De er tykkhudet
Ekte mennesker har en sterk nok tro på seg selv til ikke å se fornærmelse som ikke eksisterer. Dersom de kritiseres for noen av sine ideer, tar de det ikke som et personangrep.

De føler heller ingen trang til å trekke forhastede konklusjoner, bli fornærmet eller planlegge hevn. De klarer objektivt å evaluere negativ og konstruktiv feedback, akseptere hva som funker, sette det i praksis og gå videre uten såre følelser.

7. De er ikke drevet av ego
Avgjørelser blir ikke gjort på bakgrunn av ego. De trenger ikke andres beundring for å føle at de har det bra med seg selv. På samme måte oppsøker de ikke rampelyset eller prøver å ta æren for andres jobb. De gjør bare det som trengs uten å si: «Hei! Se på meg!»

Vet du hvilken egenskap alle kvinner vil ha hos en mann? Se video under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere