Den meksikanske skuespilleren Salma Hayek (54) fikk sitt store gjennombrudd med actionfilmen Desperado (1995) der hun spilte mot Antonio Banderas.

Takket være filmsuksessen ble hun nærmest over natten et av de hotteste navnene i Hollywood.

Les også: Kjendisene saksøkes for å dele bilder av seg selv

Senere har vi sett henne som stripper i From Dusk Till Dawn (1996), sanger i Studio 54 (1998) - om den legendariske nattklubben i New York, den meksikanske maleren Frida Kahlo i Frida (2002), en rolle som gav henne en Oscar-nominasjon, og westernfilmen Wild Wild West (1999) – for å nevne noe.

Nå er hun igjen i rampelyset og fronter den nye actionfilmen Hitman's Wife's Bodyguard. Som med gjennombruddsfilmen gjør Hayek sine egne stunts.

– Det var sinnsykt moro å gjøre denne filmen. Jeg tror jeg aldri har hatt så gøy som på denne filmen, forteller en engasjert Hayek i et eksklusivt intervju med Nettavisen.

Ifølge Hayek er det ingen selvfølge at kvinner blir tilbudt actionroller. Hun er veldig takknemlig for at hun som 54-åring får spille en fysisk karakter.

Les også: Idris Elba ønsker lovendring etter rasisme: - Si det med navnet ditt, ikke brukernavnet ditt

– Jeg må være forsiktig med hvordan jeg ordlegger meg så jeg ikke blir misforstått. Men det er ingen tvil om at det er altfor få roller til kvinner. Vi har en lang vei å gå. Når det er sagt er jeg veldig glad for at det har skjedd så store endringer de siste årene. Kvinnelige skuespillere fronter i dag langt flere filmer enn for bare for noen år siden. Så vi må ikke glemme at det skjer mange positive ting i bransjen når det gjelder representasjon av kvinner, ikke bare foran kamera, men også bak, sier hun, men vedgår:

– Det er altfor få kvinnelige regissører i filmbransjen. Dessuten stikker mennene ofte av med mange av rollene. Mange av disse rollene kunne like gjerne ha gått til kvinner. Men jeg tror ikke det nytter å være forbanna. Som mangeårig aktivist vet jeg av erfaring at endringer tar lang tid. Jeg har derfor bestemt meg for ikke å være sint lenger, noe jeg var i mange, mange år.

I kinoaktuelle Hitman's Wife's Bodyguard spiller Hayek mot Deadpool-stjernen Ryan Reynolds (44) og Samuel L. Jackson (72).

Skal vi tro den meksikanske skuespilleren hadde de tre skuespillerne et helt unikt samspill.

Les også: Kate Beckinsale går hardt ut mot botoxrykter: - Jeg blir forbanna

Drøye actionscener

– Jeg slet med å holde maska da vi spilte inn scenene. Bare det å se på ansiktene til Ryan og Samuel gjorde at jeg begynte å le. Vi måtte ofte avbryte opptakene, ler hun og fortsetter:

– Det er noen helt drøye scener i denne filmen. Og da mener jeg skikkelig drøye og så «over-the-top» som man kan komme. På grunn av mine morsomme motspillere og alt det som skjedde i scenene var det nesten umulig å ikke bryte ut i latter. Ryan og Samuel er på sin side veldig fokuserte skuespillere. De glemte aldri replikkene sine og klarte å holde maska, sier hun.

Hayek kan se tilbake på en over 30 år lang filmkarriere.

Les også: Vil nye «Gossip Girl» og «Sex & Singelliv» bidra til en normalisering av mangfold?

Hun har etter hvert jobbet med mange av de største medskuespillere og regissører i Hollywood. På spørsmål om hva som er høydepunktet gjennom alle disse årene, trekker hun frem samarbeidet med Reynolds og Jackson.

– Jeg har vært i denne bransjen i mange år. Det går riktignok flere år mellom hver gang jeg samarbeider med så profesjonelle skuespillere som Ryan og Samuel. De er noen skikkelig gentlemen. Jeg føler at jeg lærte så mye av dem. De er skuespillere jeg beundrer og ser opp til. Ryan og Samuel er svært forskjellige som skuespillere, blant annet i måten de improviserer. Ryan er veldig strukturert og gjennomtenkt, mens Samuel er spontan, chill og er mer rock 'n' roll. Jeg måtte lære å tilpasse meg til hver av deres spillestil. Det var en veldig artig utfordring som jeg ikke ville vært foruten.

Les også: Her viser skuespilleren frem litt for mye på den røde løperen

– Antonio er som en bror

I filmen spiller Hayek også mot hennes mangeårige nære venn og kollega Antonio Banderas (60). De har opp gjennom årenes løp gjort mange filmer sammen. Hayek forteller at hun er glad for å bli gjenforent med sin gamle venn.

– Han betyr veldig mye for meg. Vi startet karriere våre i Hollywood samtidig og vi har et unikt vennskap. Vi snakker ofte sammen. Det er ikke så mange venner i denne bransjen jeg har hatt i mer enn tjue år. Antonio er som en bror for meg og han kommer godt overens med min mann, sier Hayek, som giftet seg med den franske milliardæren François-Henri Pinault (59) i 2009.

Hun legger til:

– Jeg er god venn med Antonios kjæreste og jeg har til og med en god tone med ekskona hans. Og barna er så søte, smiler hun.

Les også: Kathy Jacobs (57) er tidenes eldste og laveste Sports Illustrated-nykommer

– Folk tror vi skal drepe hverandre

Hayek avslører at det kan gå hett for seg på settet når Banderas er til stede.

– Vi snakker sammen på spansk. Det gjør at vi blir veldig engasjerte. Folk rundt oss tror at vi skal drepe hverandre. Når vi snakker sammen høres det ut som vi er i en slåsskamp og er i ferd med å gyve løs på hverandre. Men det er bare sånn det spanske språket er, ler hun og fortsetter:

– Spansk er bare så dramatisk og intenst. Jeg tror det er en stor underholdningsverdi å se oss snakke, ler hun.

Hun ble veldig glad da hun fikk vite at Banderas hadde blitt castet til filmen.

– Jeg er glad for at han er med, av flere grunner. En av grunnene er at alle filmene til Banderas blir store hits, sier hun med et glimt i øyet.

Hitman's Wife's Bodyguard er allerede ute på norske kinoer.