Gå til sidens hovedinnhold

A$AP Rocky dømmes til betinget fengsel for vold mot 19-åring i Sverige

Rapperen A$AP Rocky og to andre er i Stockholm tingrett kjent skyldig i vold mot en 19-åring, men de slipper både fengsel, bøter og samfunnsstraff.

Rapperen, som egentlig heter Rakim Mayers, sto sammen med to andre amerikanere tiltalt for å ha slått og sparket en 19-åring i Stockholm sentrum 30. juni.

Retten anser ikke at det har dreid seg om nødverge, men slår fast at de tre utøvde vold mot 19-åringen med slag og spark.

Se livesending øverst i saken!

De tre dømmes også til å betale fornærmede totalt 12.500 kroner i oppreisning, skriver Aftonbladet. Det er mindre enn bistandsadvokaten hans begjærte.

Hendelsen fant sted utenfor en hamburgerrestaurant i Stockholm. Rapperen og de to andre amerikanerne har forklart at de handlet i selvforsvar, og at 19-åringen slo rapperens livvakt. 19-åringen har forklart at han trodde han skulle dø da han ble banket opp av rapperen og vennene hans.

Ba om Guds hjelp

Under sin første konsert etter at han ble løslatt fra varetekt i Sverige kom rapperen med en oppfordring til publikum: – Be for meg.

Konserten fant sted i Anaheim i California i forbindelse med Real Street Festival, skriver VG.

– Forhåpentligvis, med Guds hjelp, blir jeg ikke funnet skyldig. Forhåpentligvis havner vi ikke i fengsel. Det ville vært galt, sa A$AP Rocky fra scenen under en pause i konserten.

Rapperen, som egentlig heter Rakim Mayers, er tiltalt sammen med to andre amerikanere for å ha slått og sparket en 19-åring i Stockholm sentrum 30. juni.

De ble varetektsfengslet 5. juli, men løslatt 2. august i påvente av dommen som faller onsdag.

Les også: A$AP-rettssaken: Sverige ble advart mot negative konsekvenser i brev fra USA

Har krevd seks måneders fengsel

Et av de store spørsmålene er om hiphop-artisten vil bli tvunget til å returnere til Sverige.

Aktor Daniel Suneson har krevd seks måneders fengsel for A$AP Rocky, mens forsvareren har argumentert for at han bør frikjennes.

Hendelsen fant sted utenfor en hamburgerrestaurant i Stockholm. De tiltalte har forklart at de handlet i selvforsvar, og at 19-åringen slo rapperens livvakt. 19-åringen har forklart at han trodde han skulle dø da han ble banket opp av rapperen og vennene hans.

Videoen under viser fire ting du burde vite om ASAP Rocky

Aktor sa i sin sluttprosedyre at det er uaktuelt med noe annet enn fengsel for A$AP Rocky. Han argumenterte også for at rapperen bør dømmes hardere enn de to andre tiltalte fordi han slengte 19-åringen i bakken før mishandlingen begynte.

Les også: A$AP Rocky har forlatt Sverige

Lite sannsynlig med retur

Dennis Martinsson, professor i strafferett ved Stockholms universitet, tror imidlertid ikke at noen av de tiltalte kommer til å bli fengslet på nytt.

– Etter at de ble løslatt fra varetekt, kan man tolke det som om det er to alternativer til en fallende dom – at det blir en betinget dom pluss bøter eller en kortere fengselsstraff som anses for å være sonet på grunn av tiden i varetekt, sier han.

Les også: Trump tvitrer om A$AP Rocky

Trump ba om løslatelse

USAs president Donald Trump har engasjert seg i saken og nærmest forsøkt å gjøre den til storpolitikk. Han ringte Sveriges statsminister Stefan Löfven og ba om at A$AP Rocky måtte settes fri.

I tillegg sendte presidenten en ekspert på gisselsaker til Sverige for å prøve å få de tiltalte hjem til USA.

Under rettssaken mot A$AP Rocky sendte USAs spesialutsending også et brev der Sverige blir advart om at saken kan få negative følger for forholdet til USA.

Kommer tilbake til Sverige

Advokaten til A$AP Rocky er sikker på at rapperen kommer tilbake til Sverige til tross for dommen, som forsvarerne kaller skuffende.

– Jeg vet at han kommer tilbake, sier forsvarer Slobodan Jovicic under en pressekonferanse etter at dommen hadde falt.

Til tross for at forsvareren er hundre prosent sikker på at rapperen vil komme tilbake til Sverige, uttrykte han skuffelse over dommen.

– Vi er skuffet fordi vi hadde håpet på frikjennelse, sier Jovicic.

Han understreket at skuffelsen hovedsakelig er knyttet til at retten ikke har akseptert påberopelsen om nødverge.

Forsvareren påpekte likevel at retten ikke har funnet bevis for at A$AP Rocky har handlet i sammensvergelse med de øvrige og ikke heller har bevist at han eller de andre tiltalte har anvendt noen flaske.

Selv om han uttrykte skuffelse over dommen, var han likevel hundre prosent sikker på at rapperen ville komme tilbake til Sverige.

– Jeg vet at han kommer tilbake, sier forsvareren.

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken