Tirsdag denne uken gikk britenes Brit Awards av stabelen, der artistene og musikkbransjen i landet hylles.

En selvskreven gjest var artisten Adele, som også tok storeslem under årets prisutdeling med hele tre priser: Beste album med «30», Årets sang med «Easy on me», og prisen som Årets artist.

Sistnevnte pris er ny for året, etter at det ble bestemt i fjor at alle priser under utdelingen skulle være kjønnsnøytrale. Det som tidligere har vært årets mannlige artist og årets kvinnelige artist, er altså nå slått sammen til én pris.

Les også: Kjempetabbe før Adele-intervju: Nekter TV-kanal tilgang til opptakene

Likevel er det det artisten sa under takketalen som har fått enkelte til å steile i etterkant, skriver Daily Mail. Medier som Mirror, Express, Page Six og Newsweek har også omtalt kritikken.

– Mistet all respekten for henne

For da Adele gikk opp på scenen for å motta den gjeve prisen som Årets artist, benyttet hun også muligheten til å uttrykke sin stolthet over å være kvinne.

- Jeg elsker å være en artist, det gjør jeg virkelig, og jeg kan ikke tro at dette faktisk er jobben min, sa hun innledningsvis.

- Jeg vil også si at jeg forstår hvorfor navnet på denne prisen er endret, men jeg elsker virkelig å være kvinne og å være en kvinnelig artist. Jeg gjør det. Jeg er så stolt av oss, det er jeg virkelig.

Selv om tilskuerne i salen svarte med en stor applaus og jubel, er det ifølge Daily Mail noen som oppfattet uttalelsen som et angrep mot transpersoner og gikk hardt ut mot artisten.

Storavisen skriver at det dukket opp flere kritiske kommentarer, blant annet fra noen som uttrykte at de ville boikotte musikken hennes, og at Adele nå står midt i en storm der folk krangler om hvordan man skal tolke uttalelsene hennes.

«Hvem skulle tro at Adele var transfobisk og ville bruke plattformen sin til å ødelegge for transsamfunnet? Spesielt for de forvirrede tenåringene» skriver en en på Twitter.

Twitter-brukeren har imidlertid i et senere innlegg påpekt at den første tweeten var ironisk, og fulgt opp med en forklaring:

«Åpenbart er ikke Adele transfobisk når hun sier at hun virkelig elsker å være kvinne», er blant det brukeren skriver.

Les også: Niklas Baarli pinlig berørt etter voldsomt tv-raseri: – Helt utrolig barnslig

En annen hevder å ha mistet respekten for Adele etter prisutdelingen.

«Mistet all respekten for Adele. Ønsker henne alt godt, men kommer ikke til å bruke et cent på musikken hennes. Det som suger er at jeg likte henne, så det er trist. Men livet går videre», lyder en brukers kommentar.

- Det er noe å feire, ikke fordømme

Reaksjonene i sosiale medier sørget for overskrifter i en rekke medier, og flere har som følge av dette valgt å ta stjernen i forsvar. Blant annet er det flere kvinnerettighetsgrupper som hyller stjernen for uttalelsen. Mange har også gått ut i sosiale medier for å støtte artisten.

Les også: Pernilla Sjöholm om «The Tinder Swindler»-suksessen: – Er det virkelig meg de skriver om

Kvinneorganisasjonen Safeguard Women & Girls skriver på Twitter at artisten er en stor inspirasjon for flere.

«Kvinner er en del av samfunnet, 50% faktisk. Adele, du gjør alle kvinner jeg vet om stolte. Du er en inspirasjon for mange for alt man kan oppnå.»

Les også: Nytt frontalangrep mot Spotify: – Si opp jobben før den spiser sjelen din

Journalist og kvinnerettighetsaktivist Inna Shevchenko skriver:

«Velkommen til den modige, inkluderende, nye verden: Hvis du nå sier «jeg elsker virkelig å være kvinne, jeg elsker virkelig å være en kvinnelig artist» er nok til å bli stemplet som en terf og transfob»

Også en den britiske transkvinnen Debbie Hayton hyller Adeles tale i Daily Mail.

- Adeles budskap til kvinner og jenter var inspirerende. Her er det en kvinne, som har solgt titalls millioner album, som fortalte verden at hun er stolt av å være kvinne. Det er noe å feire, ikke fordømme, sier hun til avisen.