Det begynner allerede på barneskolen. Den peneste og mest populære gutten vil være kjæreste med den peneste og mest populære jenta. Videre kan de to-tre neste guttene på popularitetslista matches med de to-tre jentene som er i samme liga. Og slik fortsetter det gjerne helt til man når bunnen av lista.

Det fine er at mens man vokser opp, så er popularitetslista ofte i konstant endring. Noen suser plutselig mange plasser opp, kanskje helt til topps, mens andre faller flere plasser nedover.

Men så blir man til slutt voksen, og må finne seg i å slå seg til ro med en viss plassering: I toppskiktet, i midten eller i bunnen. Og selv om det har gått flere titalls år siden barneskolen, er matchingprinsippet ofte det samme: Man velger en kjæreste som er cirka like pen som det man selv synes at man er.

- Vi opererer i ulike liga, uten tvil. For å oppnå et langvarig og godt forhold, er det lurt å velge en partner som er cirka like attraktiv som det du oppfatter deg selv som, sier adferdsbiolog Jens Andreas Huseby til Nettavisen.

«Du er for god for ham»

Huseby er en del av ekspertteamet som skal matche par til neste sesong av «Gift ved første blikk». For å skape gode matcher, er biologen opptatt av å finne par som oppfatter seg selv som cirka like attraktive.

Nøkkelen ligger i ordet oppfattelse. Hvis du oppfatter deg selv som en syver på attraksjonsskalaen, så vil du gjerne lete etter andre syvere eller høyere. Oppfatter du deg selv som en firer, vil du vurdere syvere som uoppnåelige.

- Det er viktig å ha et realistisk bilde på seg selv, og velge partner som er i omtrent samme liga som det du oppfatter deg selv å være i. Samtidig er det viktig at omgivelsene også oppfatter at dere er i samme liga, hvis ikke vil den ene parten få veldig mange kommentarer på at «du er for god» for ham eller henne – og omgangskretsen tror ikke egentlig forholdet vil vare, sier Huseby.

LES OGSÅ: Samlivsterapeut: - Du bør sørge for å orke å ha sex på bryllupsnatta

Rent biologisk fungerer det slik: Vi forsøker alle å score så høyt vi kan, og samtidig ønsker vi et stabilt forhold som kan gi godt overskudd til barn.

- Ingen ønsker å bomme når det kommer til partnervalg, men rent biologisk er konsekvensene av å bomme større for kvinner enn menn. Skulle forholdet føre til graviditet, så har hun jo minimum kastet bort 9 måneder på en undermåler. Kort oppsummert: Hvis forskjellene er for store mellom partene, vil man enten se seg om etter noe bedre selv eller risikerer at den andre gjør det. Over tid kan dette føre til brudd, sier Huseby.

Intens forelskelse

Det er nok mange som ville vært stolte av å vise frem en kjæreste som, etter de flestes oppfatning, er over ens egen liga. Huseby tror imidlertid at gleden over å ha scoret «out of your league» gjerne blir kortvarig.

- La oss si at du er en åtter og han en tier. Det vil nok gi deg en sterk og intens forelskelse, men det trenger ikke være et tegn på at parforholdet vil vare. For hva skjer når det kommer en tier-dame og vil ha ham? Da begynner problemene, mener Huseby, og fortsetter:

- En voldsom forelskelse kan være et tegn på at man føler man har skutt gullfuglen. Men hvis du selv er en sølvfugl, trenger ikke det å være så positivt, sier Huseby med et smil.

LES OGSÅ: Derfor forlater kvinner mannen sin

- Vi er sjelden rasjonelle

Nå tenker du kanskje at dette virker urettferdig. At det er så mye som spiller inn når man skal vurdere om en person er en attraktiv kjæreste eller ikke, og at det umulig kan være så enkelt at man velger partnere etter liga.

Huseby er til dels enig.

- Klart det er andre faktorer enn bare utseende som spiller inn, og vi vet jo også at menn og kvinner velger partnerne etter ulike kriterier, sier biologen.

Samtidig viser forskning at det å score relativt likt på attraksjonsskalaen, et godt utgangspunkt for et langvarig forhold.

- I et parforhold så må man naturligvis slå seg til ro med at enkelte ting ikke er helt optimalt. Men når det gjelder det å falle for noen, så er vi sjelden rasjonelle. Tar vi et rasjonelt valg som å bli kjæreste med noen vi egentlig ikke vurderer som like attraktive som oss selv, så vil vi gjerne finne en grunn til å avslutte forholdet etter hvert, rett og slett fordi det ikke føles riktig.