Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot helsefarlig «slankemiddel» på TikTok:  – Egentlig et fetemiddel

– Man har heller ingen garanti for hva medikamentet egentlig inneholder, advarer den norske, profilerte legen Wasim Zahid.

Helt siden TikTok ble rullet ut på markedet i 2016, har den ene trenden etter den andre fått spre seg viralt. Fra uskyldige billigmaskaraer og koselig DIY-hekletrend til leppeforstørrende kanelolje som ekspertene er skeptiske til, skadelig filing av tenner med neglefil, isbiter i vaginaen og ny fatshaming-trend.

Nå er det det helsefarlige «slankemiddelet» Apetamin som trender på TikTok.

Les også: Advarer om giftig kommentarkultur på TikTok: - Jeg har aldri opplevd noe så ille

Produktet finnes overalt på sosiale medier, promotert av influensere som en kjapp måte å oppnå timeglassfigur på, à la Kim Kardashian og hennes omdiskuterte former. I skrivende stund har 11,5 millioner mennesker sett hashtagen med Apetamin på TikTok.

– Egentlig et fetemiddel

Apetamin, som ikke er lisensiert i verken USA eller Storbritannia, skal visstnok ha flere negative bivirkninger og skal ha forårsaket alvorlige helseproblemer. Deriblant kvalme, utmattelse, leversvikt og til og med koma, ifølge Dazed & Confused.

I 2019 la YouTuber AshaGrand ut en video hvor hun fortalte om en nær døden-opplevelse etter å ha kræsjet bilen sin på grunn av en blackout hun skal ha fått fra Apetamin. Mens i BBC-dokumentaren Dangerous Curves: Get Thicc, Get Sick? forteller den britiske some-stjernen Altou Mvuama om da moren hennes lå i koma etter å ha prøvd slankemiddelet, skriver nettstedet.

Ifølge den norske, profilerte legen Wasim Zahid finnes det ikke vitenskapelig dokumentasjon for at medikamentet har den effekten, utifra dagens standarder for dokumentasjon. Zahid kan også fortelle at Apetamin faktisk er det motsatte av et slankemiddel – heller et fetemiddel.

– Virkningsstoffet er noe som heter Cyproheptadin som er et antihistamin, en slags allergimedisin som ikke lenger er i bruk. Det var noe som ble utviklet på 60-tallet. Da ble det lansert som et appetittstimulerende middel for behandling av blant annet anoreksi, sier Zahid og fortsetter:

– Hvis man tar noe som er appetittstimulerende, vil det føre til at man spiser mer mat og legger generelt mer på seg. Det du spiser tar ikke hensyn til hvor på kroppen det legger seg. Det kan godt hende kaloriene legger seg på magen, armene eller lårene. Det er ingen garanti for at det gir mer kurver med store hofter og bryster og smal midje, sier han.

Fraråder på det sterkeste

Ifølge Zahid er ikke Apetamin et medikament som lenger brukes i Norge. Han påpeker at i og med produktet ikke selges verken her til lands eller i Storbritannia og USA, vil folk kunne ende opp med å kjøpe det på nettet.

– Da har man ingen garanti for hva det egentlig inneholder. Det finnes flere produkter som selges under dette navnet, som ikke er under samme kontroller som man har på legemiddel her hjemme. Da risikerer man å få i seg noe som er farlig, giftig eller på andre måter skadelig, Sier Zahid og fraråder på det sterkeste å prøve noe sånt.

– Jeg synes generelt at man bør tenke gjennom hvorfor man vil ha en viss kroppsfigur. Handler dette om selvbilde og kroppspress? At man prøver å oppnå noe som er urealistisk istedenfor å akseptere kroppen man har? Spør han seg, og mener at slike løsninger sjeldent er til det bedre.

Også redaktør for nettstedet 730.no, Janne Monsen Tveit, har lagt merke til den voksende trenden av medikamentet på TikTok. Hun har bred kunnskap og erfaring fra de ulike sosiale medier-plattformene og mener at dette er typisk promotering som foregår på nettopp denne plattformen.

– TikTok er en fantastisk app som gir mange sunne endringer i samfunnet. Dessverre får også mange farlige trender millioner av visninger med få eller ingen konsekvenser, sier Tveit.

– Ser man av nysgjerrighet én video om for eksempel plastisk kirurgi, så blir feeden din fort fylt opp av BBL, restylane og #nosejobcheck. Brått normaliseres det og føles som noe «alle» gjør, selv om det er langt fra sannheten, og ikke noe du i utgangspunktet var interessert i.

– Fort gjort å bli overbevist

Tveit mener det samme gjelder produkter som eksempelvis Apetamin.

– Etter å ha sett flere troverdige TikTok-ere skryte av et produkt, er det fort gjort å bli overbevist om at det er trygt og effektivt, uten å sjekke ordentlige kilder. Også for oss voksne, sier hun og er blant annet svært skeptisk til retningslinjene til appen.

Lea Mariero, Leder i Press – Redd Barna Ungdom mener også at ansvaret ligger hos influenserne som promoterer for ulike medikamenter.

Les også: TikTok-trend med «leppeforstørrende» kanelolje tar av

– Vi er svært kritisk til måten influenserbedrifter driver markedsføring av farlige slankemidler som skal føre til et bestemt skjønnhetsideal. Ikke bare fører det til økt kroppspress. Det er også beviselig helseskadelig, sier Mariero til Melk.

Hvert år deler Press ut verstingprisen Årets Gullbarbie, som går til den reklame- eller medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst gjennom ensidige skjønnhetsidealer, gammeldagse kjønnsroller og unødvendig seksualisering.

– Det er uforståelig at det fortsatt er lovlig å drive reklame av slankemidler. Spesielt med så alvorlige bivirkninger. Og nå er det på tide å stille både plattformer og influenserbedrifter til ansvar, sier hun.

Reklame

Dette må til for å få den beste renten på boliglånet