Lørdag delte den tidligere alpinisten Aksel Lund Svindal (39) sjokkbeskjeden om at han hadde fått påvist testikkel kreft. Den triste nyheten delte han på sin egen Instagram-profil.

– Jeg følte en endring i kroppen. Jeg var ikke sikker på hva det var eller om det var noe i det hele tatt. Jeg bestemte meg for å sjekke det ut. Jeg dro for å se en lege og ble raskt overført til sykehuset. Der fikk legene bekreftet det de trodde. Testikkelkreft, skrev han blant annet i innlegget.

I etterkant har det rent inn med støtteerklæringer fra hele verden. 39-åringen har også blitt hyllet for sin åpenhet i den personlige teksten, blant andre av statsminister Jonas Gahr Støre. Nå blir Svindal også hyllet av Kreftforeningen.

Roses for påminnelsen til andre menn

Det er spesielt åpenheten rundt hans personlige opplevelse og påminnelsen til andre menn som han roses av kreftforeningen for.

– Vi setter så stor pris på at han snakker høyt om det. Det er viktig at han minner andre menn på å ta symptomer og endringer i kroppen på alvor. Gå til legen, da kan man oppdage kreft tidligere og det kan gjøre at man både får bedre prognoser og et enklere forløp, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til Nettavisen.

I innlegget på Instagram skriver nemlig Svindal at tester, skanninger og operasjoner skjedde veldig raskt og at han etter den første uken fikk gode tilbakemeldinger.

– Allerede etter den første uken visste jeg at prognosene så veldig bra ut. Alt takket være den første avgjørelsen om å oppsøke lege så snart jeg mistenkte at noe var feil, skrev han.

Les også: Aksel Lund Svindal har fått testikkelkreft

Ross mener også at Svindals uttalelse er med på å bryte ned tabuer ved at han snakker så åpent som han gjør, noe hun poengterer er viktig.

– Han bryter ned tabuer ved å snakke åpent og ufarliggjør det. Han gir sykdom og helse et språk som gjør at andre våger og snakke om det. Det har en kjempestor verdi og det vet vi i kreftforeningen, sier hun og legger til:

– Jeg må bare gi min aller største honnør til Aksel som deler dette budskapet så åpent og som setter så fine ord på det han har vært gjennom.

Tok selv kontakt med stiftelsen

Ifølge Ross tok Svindal kontakt med stiftelsen i forkant av beskjeden

– Han tok kontakt med oss for en uke siden. Da var det rett og slett fordi han ønsket å dele beskjeden åpent. Han ønsket å fortelle hvordan han hadde hatt det og hva han hadde vært i gjennom slik at flere kunne få med seg hvor viktig det er å gå til legen når man oppdager ta noe er galt, sier hun.

Kreftforeningens nettsider viser at rundt 300 menn får påvist testikkelkreft, og at nesten 200 er under 40 år.

Les også: Slik har diagnosen påvirket svangerskapet hennes: – Krevende

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Aksel Lund Svindal foreløpig uten hell.

Kreftforeningen er derimot ikke de eneste som har hyllet idrettsstjernen. Som nevnt tok flere turen til Svindals kommentarfelt i helgen for å støtte han. Deriblant hekkeløperen og kjæresten Amalie Luel, og tidligere landslags-kolleger Henrik Kristoffersen og Kjetil Jansrud.

Statsminister Jonas Gahr Støre skrev også et Facebook-innlegg i kjølevannet av beskjeden.

– Han skriver at menn bør bli flinkere til å snakke om egen helse. Det er en oppfordring jeg støtter. Vi har et helsevesen i Norge som kan gi svar og god behandling, og det er viktig å ikke vente unødig om man føler at noe er som det skal. God bedring, Aksel, og takk for åpenheten, skrev Støre.