NYDALEN (Nettavisen): Aleksander Hetland og dansepartneren Nadya Khamitskaya og Jørgine Massa Vasstrand og dansepartneren Jørgen Nilsen barket sammen i den tøffe finalen.

Aldri før har det kommet inn så mange stemmer som i kveld, og vinneren ble Aleksander Hetland, kunne programleder Katrine Moholdt avsløre.

– Dette er den mest overraskende bragden jeg har klart, forteller Aleksander Hetland til Nettavisen rett etter seieren var et faktum.

– Jeg har vunnet andre ting og det har jeg jobbet for i et helt liv, men en sånn fremgang på tre måneder har jeg aldri hatt i idrett engang, forteller han.

Slik skal han feire

– Jeg skal ha litt mer tid på kontoret nå, og være hjemme og få mitt sosiale liv tilbake, for det har vært ikke-eksisterende i det siste. Så skal jeg la dette synke inn, men nå skal vi feire dette.

– Hvordan feirer man noe slikt?

– Man fester, så watch out, advarer Hetland med glimt i øyet.

Den sympatiske eks-svømmeren krediterer forloveden Kristina Eriksen æren for at han har kunnet ta hjem seieren i dansekonkurransen.

– Hun er veldig, veldig stolt av meg, det er hun som har gjort det mulig for meg å gjøre dette her og gitt meg nok slakk til å henge med Nadya hver dag, og trene dans, forteller Aleksander Hetland om kjæresten Kristina Eriksen.

Jørgine forlot parketten

Jørgine tok nedelaget svært tungt og forlot parketten umiddelbart etter at det obligatoriske tv-intervjuet var over.

Da Nettavisen spurte om en kommentar på vei ut, svarte en skuffet Jørgine kort:

– Det orker jeg ikke nå, fortalte hun på vei for å ta en pause.

Hun har tidligere vært åpen om at det har vært tøft for henne å ikke prestere på topp i dansekonkurransen og at det har vært et stort problem for henne i årets sesong.

Etter å ha summet seg i noen minutter, kom Jørgine ned på parketten igjen for å snakke med pressen.

– – Jeg tok fem minutter helt alene. Jeg var bare kjempeskuffet, forteller Jørgine til Nettavisen med tårene i øyekroken.

Etter en følelsesladd kveld forteller hun at det er flere grunner til at hun tok nederlaget så tungt.

– Det er den innsatsen man har lagt ned, det man har ofret og så unner jeg Jørgen å vinne, også er det så mange som har heiet på oss og sikkert brukt for mye penger på å stemme på dette her.

Se hele intervjuet med en skuffet Jørgine over.

Moren Trude Vasstrand fortalte at hun etter finalen skulle gi datteren en varm klem.

– Hun er nok veldig skuffet nå, jeg tror det verste er at hun ikke har kunnet gi denne seieren til følgerne sine. Det at hun har bedt om stemmer og ikke kan gi dem det, det er trist, sier Trude Vasstrand.

Aleksanders bror: – Han har egentlig ikke ferdighetene

På plass var også mor, far, bror og bestemoren til Aleksander Hetland.

– Det var helt ekstremt å se han vinne. Han har egentlig ikke de ferdighetene her, men han har øvd beinhardt og Nadya har vært ekstremt flink, sier broren Øystein Hetland.

– Jeg tror det er fordi han har arvet bestemors kunstneriske ferdigheter, sier moren Marit Rognerud.

– Jeg vet ikke det. Det var fantastisk å se han vinne, jeg hadde aldri drømt om at jeg skulle oppleve noe sånt, sier bestemoren.

Jørgine har vært storfavoritt

Jørgine begynte «Skal vi danse» som en storfavoritt, men gjennom høsten har hun hatt tøff konkurranse av blant annet finalist-motstander Aleksander Hetland, tredjeplass-vinner Victor Sotberg og Emilie Nereng.

Før finalen uttalte ektemannen til Jørgine, Morten Sundli at Aleksander var den verste konkurrenten hun kunne få i en finale.

Likevel har hun alltid holdt seg i det øvre sjiktet på dommernes poenglister, og aldri havnet i duell. I tillegg har Jørgine vært storfavoritt på bookmakernes liste fra første dag, og var også det før finalen.

I forkant av finalen har TV 2 gått grundig til verks for at parene skulle få trene så mye som mulig til finaledagen, ved å la deltakerne bo på hotell og skjerme dem fra pressen.

Finalistene danset tre danser hver i kveldens sending.

Den første dansen var tradisjonen tro en av de tidligere dansene fra sesongen i en ønskereprise. Deretter danset de en dans de har hatt tidligere og deretter en showdans.

Uvanlig tøff sesong

Årets sesong har blitt betegnet som en av de sterkeste noensinne, og proffdanser Nadya Khamitskaya har tidligere uttalt at de siste fem deltakerparene kunne ha vunnet en tidligere sesong.

Dansedommer Trine Dehli Cleve har påpekt at hun aldri har delt ut så gode karakterer så tidlig i sesongen før, og uttalte at dommerne mistet munn og mæle over nivået.

– Det er en utrolig sterk gjeng i år, og vi dommerne er nesten helt sjokkert vi også, vi skjønner ikke hvor det skal ende, fortalte hun.

Aleksander Hetland har gått så langt at han sammenlignet finaleuken med oppladningen til VM.

De heldige vinnerne ble feiret av alle de tidligere deltakerne, som tradisjonen tro hadde møtt opp og svingte seg en siste gang på parketten.

Dette danset de

Ønskereprisen danset Aleksander og Nadya cha cha cha til «I'm Always Here» («Baywatch» theme song), som de danset i program 3. Jørgine og Jørgen danset rumba til «Shallow» (fra «A Star Is Born»), som de danset i program 3.

Dans nummer to var en dans de har danset tidligere, men til en ny låt. Aleksander og Nadya danset paso doble til «Natural» av Imagine Dragons. Jørgine og Jørgen danset tango til «Look What You Made Me Do» av Taylor Swift.

Den tredje dansen var tradisjonen tro en showdans. Her danset Aleksander og Nadya til «Without Me» av Halsey, og Jørgine og Jørgen danset til «Hey Pachuco!» av Royal Crown Revue.

Skrev danse-historie

Aleksander Hetland imponerte dommerne allerede i første sending hvor han fikk en førsteplass med 34 poeng for sin tango.

I forkant av dansekonkurransen var han dog ikke spådd som en av de største favorittene, men han har sakte men sikkert klatret oppover på oddsspillernes lister.

Han har også overrasket seg selv, for han trodde ikke at han skulle komme så langt i konkurransen.

– Jeg har lagt all innsats inn i dette her, og det her er det beste jeg kan få til. Jeg har makset det og det er en god følelse, fortalte Aleksander til Nettavisen tidligere i uka.

Aleksander var med på å sette rekord i «Skal vi danse»-historien, ved å få full pott med 40 poeng tre kvelder på rad. Rekorden deler han med det konkurrerende paret og tredjeplass-vinnerne Victor Sotberg og Rikke Lund.

Har følt sterkt press

I forkant av finalen fortalte Jørgine at hun har lagt sterkt press på seg selv, og dansepartneren har måttet jobbe med å få Jørgine til å innse at hun har gjort god nok innsats.

– I starten ødela hun litt for seg selv, ved å stresse og skulle gjøre det enda bedre på lørdagene. Nå takler hun presset bedre, og stoler på at vi har trent godt nok. Før var det kaos på lørdagene og hun følte på presset, fortalte Jørgen Nilsen.

– Det føles godt å gå inn i en finale og føle at jeg ikke har sagt ting jeg ikke har ment eller fremprovosert reaksjoner for å fremstå på en annen måte enn jeg egentlig er, forteller hun.

– Jeg er ikke en person som er i fyr og flamme nødvendigvis. Det har blitt akseptert og folk har heiet allikevel, og det kjennes godt, fortsetter hun.