*Nettavisen* Livsstil.

Siv Gamnes

Alle hjerters dag

Historie

VALENTINES: Bakgrunnen for tradisjonen med å sende kort på Valentinsdagen er antagelig noe helt annet enn du tror. Det samme med selve feiringen - som verken har utspring i USA eller handelsstanden.

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send inn spørsmål til: sexologensvarer@gmail.com

Valentinsdagen er en dag jeg har inntrykk av er enten elsket eller hatet her i Norge. Kanskje mest fordi den betraktes som for amerikansk eller utelukkende som en kommersiell greie?

Men Valentinsdagen har nok ikke bare kommet for å bli, den har også vært her veldig lenge – mye lengre enn det den kommersielle handelsstanden har eksistert eller den amerikanske måten å feire på!

På 1500-tallet for eksempel, var 14. februar den dagen man mente at fuglene begynte å pare seg, og dagen ble feiret som den offisielle starten på våren og en hyldest til kjærligheten og romantikken.

Men også allerede før vår tidsregning ble gudinnen Juno hedret denne dagen. Juno som var gudenes dronning, og symboliserte ekteskapet og kvinnen.

Med tanke på hvordan denne dagen ble feiret på den tiden, framstår egentlig feiringen i dag som temmelig sømmelig. Jeg tror de ville ment at vår måte å feire på er ganske så kjedelig.

Legenden forteller nemlig om en temmelig promiskuøs feiring – med masse tilfeldig sex.

Blant annet beskrives det hvordan geiter ble ofret til gudene, hvorpå mennene kuttet geiteskinnet i strimler, dyppet strimlene i offerblodet og pisket kvinnene med dem.

Kvinnene ønsket piskingen velkommen - det ville nemlig gjøre dem ekstra fruktbare.

Og kvinnene la navnene sine i urner der menn kunne trekke et «lodd» og vinne sex med en kvinne. Og slik fortsatte feiringen – som et gedigent elskovslotteri og swingers-party.

Når kristendommen gjorde sitt inntog, ble ikke denne formen for feiring godtatt. Den var for uanstendig og erotisk.

Dagen ble derfor omdøpt til St. Valentinsdagen, en dag som egentlig ble feiret 3. mai, men flyttet til 14. februar for å omgjøre den «hedenske swingersparty festen» til en liturgisk feiring av kristne helgener – på en måte som kirken anså som anstendig nok.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er bedre å være geit på Valentindagen i dag enn det var for 2000 år siden. Foto: Colourbox

Legenden om den ekte martyren Valentin (det finnes nemlig flere) forteller at han var mer opptatt av kjærlighet enn det erotiske og seksuelle. Han ble fengslet fordi han, tross forbud mot ekteskap på den tiden, fortsatte å gifte unge par i all hemmelighet.

Han ble selvsagt oppdaget, fengslet og henrettet – og han ble en helgen.

Men før han ble henrettet, sendte han et brev til fengselsdirektørens datter som hadde gitt han mat og drikke i fengselet. Og dette er bakgrunnen for dagens tradisjon med Valentinskort!

Så feiringen er verken av nyere dato eller amerikansk, og heller ikke oppstått på grunn av kommersielle krefter.

Det er en eldgammel – både hedensk og kristen – feiring.

Klikk på bildet for å forstørre.

GEDIGEN SWINGERSFEST: For over 2000 år siden var feiringen vi i dag kjenner som Valentinsdagen et gedigent swingersparty og elskovslotteri. Så kom kristendommen ... Foto: Sensurert stillbilde fra filmen «Eyes Wide Shut»

På norsk blir den også kalt «Alle hjerters dag» eller «Kjærlighetsdagen». Navn jeg personlig liker mye bedre fordi de tydeligere peker til kjærligheten og de er religiøst nøytrale navn og kan dermed brukes av alle uansett tro og overbevisning.

Mange argumenterer mot denne dagen med at romantikk, kjærlighet og oppmerksomhet er noe man må gi hverandre hver dag – i alle fall mye hyppigere enn bare den ene dagen i året. Jeg er absolutt enig i det, men det trenger ikke bety at man ikke OGSÅ kan ha denne dagen for å gi en ekstra kjærlig oppmerksomhet til den man ønsker.

Kjærlige følelser kommer gjerne av kjærlige handlinger. Derfor mener jeg at en dag der vi setter fokus på og feirer kjærligheten, hverandre, oss selv eller hva vi enn vil feire med kjærlige handlinger som utløser kjærlige følelser, er bra for oss.

Ha en fin Alle hjerters dag uansett hvordan den tilbringes og hva du gjør utav den!

Et stort ♥ til dere alle! Siv

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag