Blir du slått ut av allergi selv om du tar riktig medisin? Dersom du ikke får god nok effekt av tradisjonell allergibehandling kan du være en aktuell kandidat til allergivaksine.

Jeg vil her forklare hva allergivaksine er og hvordan det fungerer.

Hva er allergivaksine?

Allergivaksine kalles også hyposensibilisering eller allergenspesifikk immunterapi.

Du får en dose av stoffet du er allergisk mot i en fast dosering over tre til fem år. Ønsket er å øke din immunitet, som vil si din kropp sin motstandsevne mot allergenene. Ved hyposensibilisering behandler man selve årsaken til allergien – i tillegg til symptomene. Man vil kunne få redusert plager, og i noen tilfeller fjerne dem helt.

Når kan man starte programmet?

Det er for sent å starte vaksineringen for årets pollensesong. Anbefalingen er å starte i god tid før sesongstart, og helst før nyttår. Man må rekke å bygge opp motstand før pollensesongen starter igjen året etter. De aller fleste opplever bedring allerede den første sesongen etter behandling.

Bruk våren og sommeren til å vurdere medisineringen din. Er du sterkt plaget, ta kontakt med lege for å vurdere en annen behandling. Dersom du likevel sliter denne sommeren, og du ikke får god nok effekt av medisinen din er vaksinering aktuelt.

Hvis du ønsker allergivaksinasjon bør du kontakte fastlegen din rett over sommeren. Legen vil gi deg informasjon og eventuelt henvise deg til spesialist, som vil vurdere om du utfyller kriteriene til behandling. Du kan også ta allergivaksinen hos private aktører.

Det er en tidkrevende prosess så motivasjonen må være høy, men til gjengjeld kan du bli helt fri for symptomer.

Hvem kan få vaksinen?

De aller fleste kan allergivaksineres! Har du derimot dårlig kontrollert astma, alvorlig hjerte- og karsykdommer, alvorlig lungesykdom, kreft eller alvorlig atopisk dermatitt anbefales ikke vaksinasjon. Man starter heller ikke opp vaksinering på gravide.

Er ditt barn over fem år bør du vurdere vaksinering sterkt. Generelt så har barn med pollenallergi høy risiko for å utvikle flere allergier og astma. Mye tyder på at allergivaksinasjon kan forbygge utvikling av nye allergier . Det gir også bedre kontroll på allergiutløst astma. Derfor kan det være spesielt gunstig å vurdere vaksinasjon på barn. Barn under fem år anbefales ikke allergivaksinasjon.

Hvordan fungerer det?

Man kan enten få behandling med dråper, tabletter eller injeksjoner. Mye har skjedd på denne fronten de siste årene og tilbudet har blitt mye bedre.

Tabletter og dråper

Den første dosen tas under oppsyn og overvåkning hos behandlende lege Deretter tar du medisinene en gang om dagen, normalt i tre år. Tabletter kan tas for gresspollen og middallergi. Dråper kan vurderes for gress- og trepollen, husstøvmidd, muggsopp, katt og hundeallergi.

Bivirkningene er ganske små. Noen opplever litt kløe eller ubehag i svelget, noen får litt magesmerter. Plagene går normalt over i løpet av kort tid. Det er en bitteliten sjanse for kraftige allergireaksjoner og derfor gis første dose alltid hos legen. De påfølgende dosene kan fint gjøres hjemme.

Injeksjoner

Vaksiner for sprøytebehandling finnes for bjørk og gressallergi, og for vaksinering av bi- eller vepse-allergi. Ved sprøytebehandling gjøres en gradvis doseøkning med tette intervaller de første åtte ukene . Når riktig dose er funnet, fortsetter man med en sprøyte hver 8. uke i tre år.

Det er flere bivirkninger på injeksjonene enn tablett og dråper. Det er ganske vanlig med litt rødhet, hevelse og kløe på sprøytestedet. Du må vente minimum 30 minutter hos legen for observasjon etter injeksjonen, dette er for å se at du ikke får kraftige reaksjoner som pustebesvær og allergisjokk, noe som er svært sjeldent.

Hyposensibilisering fungerer for de aller flest. Det er tidkrevende, spesielt med injeksjoner. Tablettbehandlingen er daglig i flere år, men ikke mer tidkrevende enn den allergipillen du likevel ville tatt hver dag. Utgifter til allergivaksiner refunderes av folketrygden etter blåreseptforskriftene.

Dersom jeg var sterkt plaget med allergi er jeg ikke i tvil – jeg ville prøvd å få allergivaksinen.

Hilsen LegeLars

Er det noe du ønsker at jeg skal skive om? Send en e-post til hei@eyr.md, så er det kanskje ditt spørsmål jeg blogger om neste gang.