Mads Hansen (37) har det siste året tatt til Instagram for å samle inn penger til veldedige forhold ved to anledninger, da med formål om å få folk til å slutte å følge enkelte kjendiser.

Nå gjør han det igjen – men denne gangen donerer han penger dersom norske Instagram-brukere gjør det motsatte.

Hansen ønsker nemlig å gjøre følgerskaren til ALS-syke Nils Arne Morka (36) enda større.

Les også: ALS-syke Nils Arne ble hacket: Måtte punge ut i bitcoins for å få tilbake Instagram-kontoen

– Som en dødsdom

«Nå skal jeg komme med noe så sjeldent som en shoutout», skrev Hansen på Instagrams historiefunksjon torsdag kveld.

Videre presenterte han Morka som en familiefar og tidligere idrettsutøver som har blitt diagnostisert med ALS – en sykdom som gjør 36-åringen svakere og svakere dag for dag.

«ALS er en av ytterst få sykdommer som har døden som eneste utfall, siden forskerne foreløpig ikke har klart å finne en kur. Forhåpentligvis kan mer oppmerksomhet rundt sykdommen føre til mer midler til forskning, slik at de som i fremtiden får ALS kan overleve», skriver Hansen om målet.

Han har derfor satt i gang en «follow charity», der han donerer én krone til organisasjonen «ALS – Alltid Litt Sterkere» for hver nye følger Morka får innen fredag kveld.

Organisasjonens formål er å ivareta medlemmenes interesser og deres utvikling, og visjonen deres er å motivere ALS-berørte gjennom arbeidet de gjør. Organisasjonen drives av ALS-berørte, og alt det de gjør er frivillig arbeid.

Les også: 36 år gamle Nils Arne fikk diagnosen ALS: – Fikk gåsehud på hele kroppen

Nettavisen skrev torsdag om at Morka nylig ble hacket og måtte betale 1300 dollar i bitcoins for å få tilbake kontoen sin. Overfor Nettavisen forteller Hansen at dette var den utløsende faktoren for hvorfor han satte i gang innsamlingsaksjonen – men at det ikke var hovedårsaken.

– Jeg forsto at han mistet en del følgere da han mistet kontoen sin, men det er ikke grunnen til hvorfor jeg gjør dette. Det er for sykdommen. Pengene går ikke til Nils Arne, de går til ALS, fastslår programlederen og VGTV-profilen.

– Jeg har sett via flere bekjente hva sykdommen gjør med folk. Det er helt forferdelig. Det er som en dødsdom. En stille død som det ikke finnes noen kur for, sier han til Nettavisen.

Han ønsker å sette fokus på en sykdom som ikke får like mye oppmerksomhet som andre sykdommer, forteller han.

Kan bli dyrt for Hansen

Mads Hansen er imponert over Nils Arne Morkas positive syn på livet, tross situasjonen han er i.

– Han deler sterke glimt fra hverdagen, og gir et innblikk i hva sykdommen gjør mot et menneske og en familie. Det er som å følge med på sakte-TV om en kropp som til slutt forsvinner, sier Mads Hansen om Morkas tragiske situasjon.

Morka hadde nesten 20.000 følgere på Instagram før aksjonen ble satt i gang, og i skrivende stund har tallet steget til godt over 70.000. Med andre ord ser aksjonen ut til å bli en dyr affære for Hansen dersom tallet fortsetter å stige.

Les også: Mads Hansen startet krig med influenserne – nå doneres kjempesum

Overfor Nettavisen innrømmer han at han er litt bekymret for hva totalsummen kommer til å lande på. Øker følgerskaren med 100.000, må han ut med 100.000 kroner.

– Nei, det er jo ikke penger jeg har. Så jeg kjenner at jeg begynner å få et ambivalent forhold til hele greia nå. Det er rørende og fint å se at så mange engasjerer seg og hjelper til med å øke interessen rundt den alvorlige sykdommen, men samtidig er jeg dritstressa for egen økonomi. Jeg skal holde ord uansett, men jeg må finne en løsning som gjør at jeg ikke knekker ryggen på min egen økonomi, fastslår 37-åringen.

Hvordan han skal løse det, har han ikke funnet ut av ennå. Men pengene skal organisasjonen uansett få.

– Jeg har begynt jobben, for å si det sånn. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal gjøre det, men jeg må kanskje finne noen støttespillere eller andre bidragsytere som kan donere noe av summen. Men uansett hvordan det går, så kan jeg garantere at pengene kommer inn, sier han til Nettavisen.

– Men jeg har nok undervurdert kraften av sosiale medier, det skal jeg innrømme, ler han.

Har flere planer

Dette er ikke første gang Hansen punger ut fra egen lomme som følge av en aksjon på Instagram.

Det siste året har han oppfordret følgerne sine til å slutte å følge Mario Riera, Carl Aksel Jansen og sist ut Richard Liedholm. Sistnevnte gikk imidlertid ikke helt etter planen.

– Det gikk jo sånn halvveis, ettersom Instagram-profilen hans ble deaktivert. Så jeg tenkte jeg skulle prøve igjen, og denne gang er det en ren vinn-vinn-situasjon som jeg liker best: Nils Arne får flere følgere, noe som gjør at den alvorlige sykdommen får mer oppmerksomhet, og «ALS – Alltid Litt Sterkere» får inn penger for arbeidet de driver med, sier han.

Les også: Punger nok en gang ut for å straffe realitydeltakere: – Det handler ikke om å tjene samfunnet

Mads Hansen sier til Nettavisen at han også fremover vil gjøre noe liknende minst én gang hvert år, men at fremtidige aksjoner ikke nødvendigvis vil bli av samme kaliber som nå.

– Jeg lærer noe hver gang, så jeg kommer nok ikke til å gjøre akkurat det samme igjen, sier han.