Den tidligere bokseren Nils Arne Morka (36) har helt siden han sommeren 2020 ble diagnostisert med ALS delt oppdateringer om sykdomsforløpet på sin Instagram-profil.

Forrige uke satte imidlertid hackere en stopper for dette da de tok over profilen hans, @morka84.

På den ovennevnte profilen har Morka nesten 20.000 følgere, som alle ivrig følger med på det han deler. Brått ble det stille derfra forrige søndag, før Morka opprettet en ny profil, @morka841. Der opplyste han for fem dager siden om at han hadde blitt hacket, og at han jobbet med problemet.

Les også: «Funkygine» om «bruddet»: – Det funka ikke

Morka fortalte også at han hadde prøvd å komme i kontakt med både Facebook og Instagram for å få kontroll over kontoen sin igjen, men at det var lite hjelp å hente hos dem.

Til slutt så han seg nødt til å punge ut fra egen lomme.

Betalte i kryptovaluta

Tirsdag delte nemlig Morka en video på sin «nye» Instagram der han forteller at han returnerer til den gamle.

– Jeg klarte å kjøpe tilbake kontoen min nå etter en uke, sier han i videoen og forklarer hvordan:

– Jeg betalte 1300 amerikanske dollar (ca 10.000 norske kroner, journ.anm.) overført i krypto. Så jeg måtte opprette en kryptokonto, og det var en del styr rundt det.

Overfor Nettavisen forteller han at han fikk prutet på prisen, som egentlig var satt til 1500 dollar.

Men selv etter at pengene var overført var han ikke sikker på om ting ville gå veien. Da ville de nemlig ha mer.

– Men da skrev jeg en rask melding om sykdommen og sånt, og da fikk vi den tilbake, sier 36-åringen til Nettavisen.

– De vant til slutt

Morka oppdaget at han var hacket da han forrige søndag ble sperret ute av sin egen konto.

Tilgangen fikk de ved å sende en mail med en lenke.

– Jeg har jo ikke vært så opptatt av sosiale medier og sånt før jeg ble syk, så jeg har ikke vært så dypt inne i det «gamet» der. Og jeg hadde ikke sikret kontoen min med totrinnsbekreftelse, så da var det lettere å ta den, sier Morka.

Kommunikasjonen med hackerne foregikk gjennom hans egen Instagram-profil, som de sendte direktemeldinger til en kompis av ham fra. Det var der de ba om penger og informerte om hvordan det skulle overføres via kryptovaluta.

I og med at han ikke fikk noe hjelp noe annet sted, falt valget til slutt på å betale det de ville ha.

Dette på grunn av historien Morka ønsker å formidle:

– Vi jobbet i flere timer med å få den tilbake, men de vant til slutt. Når situasjonen har blitt som den har blitt hos meg så gir det meg veldig mye å dele innlegg og hjelpe andre i samme situasjon. For meg er det ikke en business, men en historie. En sykdomshistorie. Og det å kunne motivere andre til å ikke gi opp til tross for at de har fått en alvorlig sykdom, det er viktig for meg. Det er viktig å leve livet mens man kan.

Les også: Raser mot Oscar-pris: – Den verste avslutningen siden «Game of Thrones»

– En ond sirkel

Morka er takknemlig for at han nå har fått tilbake kontrollen over kontoen igjen, selv om han måtte betale for det.

– Men det er jo et problem at når vi begynner å betale så blir det en ond sirkel. Da skjønner hackerne at det er noe å vinne. Men det skuffer meg at ingen kan hjelpe, sier Morka.

Selv kontaktet 36-åringen både Facebook og Instagram, uten at noen hadde noe å bidra med.

– Er du stor nok, så får du mer hjelp. Jeg snakket med flere kjente personer som ga meg mailer til folk i Facebook som kunne hjelpe, men de får så mange henvendelser at de ikke kan ta tak i det. Så hvem har ansvaret her da? Det er deg selv, fordi du er litt dum og blir lurt, men det er et lite samfunnsproblem når ingen andre kan hjelpe, mener han.

Morka har nå sikret alle kontoer han har på ulike plattformer med totrinnsverifisering.

– Jeg er veldig obs på det med lenker nå, og håper jeg får beholde kontoen min fremover. Også oppfordrer jeg alle til å sikre kontoen sin godt nok, for det hadde ikke jeg gjort.

Les også: Fansen jubler over nye bilder av Adele: – Hun er endelig tilbake

Gjestet «Lindmo»

Nils Arne Morka gjestet tidligere i år NRK-programmet «Lindmo», der han og samboeren Karoline fortalte om ALS-diagnosen og hvordan den har påvirket hverdagen deres.

Morka har i alle år vært svært aktiv, og er blant annet tidligere norgesmester og nordisk mester i boksing. Det var under en løpetur våren 2020, der han snublet flere ganger, at han først merket at noe ikke stemte. Bare kort tid etter ble bevegeligheten i siden borte, før talen ble mer og mer slørete. Da han til slutt slet med grepet, ringte han til legen.

Innen august, etter flere tester og undersøkelser hos spesialister, ble han kalt inn til et møte. Da hadde han skjønt at det var nevrologisk, og kom selv frem til at det var ALS.

– Da kjente jeg at jeg fikk gåsehud på hele kroppen, sa Morka da han gjestet «Lindmo» i januar.

Etter å ha fått bekreftet av legene at det var den dødelige, nevrologiske sykdommen, måtte Morka og samboeren også fortelle til barna sine hva det var som feilet pappaen deres.

I videoen under forteller Morkas samboer om samtalen:

For Morka har det vært viktig å innhente så mye informasjon om sykdommen som mulig, og da han gjestet «Lindmo» fortalte han om en svært praktisk tilnærming til diagnosen.

Helst vil han ligge i forkant og være godt forberedt, og det er også viktig for ham å videreformidle informasjon til sykdommen. Dette gjør han gjennom blant annet Instagram.