Lørdag er endelig seerfavoritten «Kompani Laurtizen» tilbake på TV-skjermen når den fjerde sesongen av realityprogrammet sparkes i gang.

Nok en gang skal 14 kjendiser inn på rekruttskolen, der de skal bli testet i både psykiske og fysiske øvelser i forsøk på å bli en del av oberst Dag Otto Laurtizens (66) kompani.

Det er med andre ord bare å stålsette seg for vårens store militæreventyr, krydret med en god dose utfordringer, vennskap og mestringsfølelse.

Les også: Røper følelsesladd «Kompani Lauritzen»-sesong: – Ekstremt mye minner

Med tre tidligere sesonger allerede unnagjort er det ingen tvil om at «Kompani Lauritzen» kan være hardt for mange, og programmet har bydd på en god dose dramatikk, snakkiser og minneverdige øyeblikk de siste årene.

Besvimte under øvelse

Det er ingen tvil om at overgangen fra vanlig hverdag til en militær hverdag har vært stor for kjendisene, og den brå vendingen har kommet overraskende på for flere. Det er imidlertid ingen som har tatt det like tungt som Vegard Harm (26) gjorde i andre sesong.

Bare timer inn i oppholdet bryter influenseren helt sammen og ville hjem før det hele egentlig var ordentlig i gang.

Harm ble imidlertid overbevist om å bli værende på Setnesmoen militærleir, men oppholdet bydde raskt på flere utfordringer for influenseren. En gjenganger i flere av «Kompani Lauritzen»-sesongene er nemlig at rekruttene skal begi seg ut på den tøffe øvelsen «Hurramegrundt».

Øvelsen starter tidlig om morgenen og med bare en sjokoladebit i magen og flere tøffe øvelser, avsluttes den med en lang tur opp et fjell i området. Øvelsen har vist seg å bli av det mer dramatiske slaget i samtlige sesonger, men det er vanskelig å glemme da det gikk galt for nettopp Harm.

Den lille biten med sjokolade var ikke i nærheten av nok næring for influenseren, som på veien opp fjellet, Rampestreken, besvimte og gikk rett i bakken.

De dramatiske scenene satt en støkk i flere av deltakerne, men Harm kunne fortelle til Nettavisen at han følte seg godt ivaretatt hele veien.

– Når du kommer til deg selv igjen og fenriken holder hodet ditt, snakker rolig til deg og gir deg litt sjokolade og cola, ja da føler man seg meget ivaretatt. Jeg angrer ikke på at jeg pushet meg i det hele tatt. Men skuffelsen var stor og jeg ble forbanna og lei meg, sa Harm i etterkant.

Fikk seerne til å stusse

Harm er også langt fra den eneste som har kollapset under øvelsen «Hurramegrundt». Også under fjorårets sesong gikk det galt. Den gang var det Mayoo Indiran (32) som gikk i bakken, noe som overrasket flere av seerne.

Indiran er godt trent, og flere seere stusset over hvorfor akkurat han gikk i bakken. Raskt spredte det seg en teori om at det rett og slett var fordi han er mann.

Enkelte ville nemlig ha det til at i og med at kvinner har høyere fettprosent enn menn, vil de stille sterkere i øvelser som «Hurramegrundt». Dette fordi de har «mer å ta av» før de sliter seg helt ut og går helt tom for krefter.

Idrettslege og spesialist innenfor fysikalsk medisin, Aina Emaus, kunne imidlertid fortelle til Nettavisen at teorien stemte til en viss grad.

Les også: Fikk seerne til å stusse: Lege bekrefter «Kompani Lauritzen»-teori

Selv om det stort sett er deltakerne som skal gjennom de tøffe fysiske øvelsene i «Kompani Laurtizen» har også obersten selv gått på en smell i en av øvelsene.

I første sesong skulle Dag Otto Lauritzen teste hinderløypa deltakerne skulle gjennom, men klarte selv å skade seg. Et av hindrene var nemlig at deltakerne skulle klatre i en vegg av tau. Det var ikke bare lett, og obersten ble litt for ivrig og endte med å brekke et ribbein.

– Folk dør av sånne ting

Det er selvfølgelig ikke bare øvelsen «Hurramegrundt» som har skapt problemer for enkelte deltakere. Også øvelser i vann har blitt en utfordring for flere.

I fjorårets sesong fikk både Emilie Stordalen (31) og Emilie Nereng (27) problemer under diverse dykkeøvelser, og for Stordalens del ble det hele skjebnesvangert. Etter å ha dykket under vann i full fart, kom Stordalen opp av vannet med sterke smerter i ørene.

Hotellarvingen klarte nesten ikke stå på beina, og det ble til slutt konstatert av en lege at hun hadde sprengt begge trommehinnene under øvelsen. I etterkant fikk produksjonen krass kritikk av dykkerlege Marit Skogstad for at de i det hele tatt hadde med øvelsen.

– Det kan være kjempefarlig, det er folk som dør av sånne ting. For eksempel ved at man får panikk og smerter når det skjer, og ikke klarer å orientere seg.

Tryglet for livet

Året før var det imidlertid Jacob Schøyen Andersen (32) som fikk problemer i vannet. Skuespilleren fikk full panikk i det han ble «druknet» og endte med å trygle for livet.

– Nei! Ikke! Jeg får ikke puste, ropte Andersen i panikk.

Se de dramatiske bildene i videoen under:

Samme sesong oppsto det også dramatikk da deltaker Bernt Hulsker (45) satte høydeskrekken på prøve. Deltakerne bega seg ut i det skumle og ukjente, men da Hulsker måtte begi seg utfor en demning på over 100 meter, ble det i overkant mye for den tidligere fotballspilleren.

Hulsker hadde slitt seg gjennom tidligere utfordringer i programmet som innebar høyder, men over kanten på den høye demningen fikk han derimot panikk og endte med å skjelle ut sikkerhetsteamet i det han dinglet i luften.

Til tross for utskjelling, banning og skriking kom den tidligere fotballspilleren seg ned på bakken, og uttrykket stor glede da han omsider fullførte oppdraget.

Fikk kritikk for krigsbilder

I fjorårets sesong var det imidlertid ikke de tøffe øvelsene eller skader som skapte de store overskriftene. Under fjorårets premiere fikk TV 2 også krass kritikk for tidspunktet de valgte å sende programmet.

Programmet hadde nemlig premiere samme uke som Russland invaderte Ukraina, og det var flere som kritiserte at premieredatoen ikke ble utsatt. Det ble også mye kritisert at justisminister Emilie Enger Mehl (29) var en av deltakerne.

«Det er krig i Ukraina. Samtidig leker Norges beredskapsminister krig som lørdagsunderholdning. Det er helt absurd», skrev Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Aftenposten, på Twitter i forkant av premieren.

Justisministeren tok imidlertid kritikken med knusende ro, men synes det var en spesiell tid å være både statsråd og realitydeltaker på én gang i:

– For min del så har jo alt som handler om sendingstidspunkt og den type ting av redaksjonelle avgjørelser som TV 2 tar ikke hatt noe med meg å gjøre. Jeg forstår at det har vært en spesiell tid, og det syntes jeg selv også. Det tror jeg for så vidt alle i produksjonen og kjente på.

29-åringen påpekte imidlertid at TV-programmet formidler gode verdier og har gjort mye for det norske Forsvaret.

– «Kompani Lauritzen» handler om veldig fine verdier, som samhold, mestring, stå i vanskelige ting og utvikle seg som menneske. Og de verdiene tenker jeg at er relevante uansett.

Les også: Slik har Emilie Enger Mehl balansert ministerjobben og «Kompani Lauritzen»

Mehl skrev imidlertid historie da hun også stakk av med den gjeve seieren i programmet som første kvinne. Men det var ikke bare jobben som justisminister, kritikken og seieren som skapte overskrifter.

Enger Mehl ble også koblet til meddeltaker Dennis Siva (28) under programmet, og det var flere som spekulerte i om de to hadde blitt mer enn bare venner. Det kunne derimot sistnevnte avkrefte under fjorårets finalefest.