Forrige helg skulle skuespiller Amanda Bynes (36) etter planen ha gjort sin første offentlige opptreden på mange år.

36-åringen har nemlig hatt et svært trøblete liv det siste tiåret, og vært på kanten med loven flere ganger. Innen 2013 hadde problemene vokst seg såpass store at retten oppnevnte moren til da 27 år gamle Bynes, Lynn Organ, som permanent verge. I de påfølgende årene søkte Bynes hjelp.

Les også: Nakenbilder, fengsel og rusproblemer: Dette er barnestjernenes «forbannelse»

I 2021 ble vergemålet oppløst, og fansen øynet håp for den tidligere barnestjernen. Men nylige hendelser kan tyde på at Bynes ikke helt har klart å riste av seg «barnestjerne-forbannelsen», som hun ikke er alene om å være et offer for.

Forrige lørdags offentlige opptreden ble nemlig avlyst, og søndag kveld ble 36-åringen observert vandrende naken på gaten i downtown Los Angeles. Hun skal selv ha ringt nødnummeret, før hun senere samme kveld ble sendt videre til vurdering ved et psykiatrisk sykehus. Der er hun fortsatt.

Men hva var det som skjedde med Amanda Bynes? Og hvordan gikk hun fra «stjerneskudd» til «skandalestjerne»?

Slo gjennom som niåring

Bare sju år gammel fikk Amanda Bynes en agent og begynte å satse mot et liv i rampelyset.

I 1996, da hun var ni år gammel, landet den unge skuespillerspiren sin første TV-jobb. Ifølge IMDb fikk hun da en rolle i humorshowet «All That» – der hun ble til 2002.

I 1998 fikk hun også sin egen TV-serie på Nickelodeon, «The Amanda Show», og med det var en barnestjerne født.

Da hun bikket tenårene, kom det enda flere roller til Bynes.

Hun sikret seg blant annet hovedrollen i «Alt en jente kan ønske seg» og «Temptation Island», men det var først med «She's The Man» at Bynes fikk sitt store gjennombrudd. Da var hun 19 år gammel – og hadde Hollywood for sine føtter.

Siden fulgte filmer som «Hairspray» og «Easy A», før Bynes i 2010 annonserte at hun var ferdig som skuespiller.

– Jeg elsker ikke skuespill lenger, så jeg har sluttet med det, skrev hun i et innlegg på Twitter den gang, ifølge USA Today.

Eksperimenterte med rus

Åtte år senere, i 2010, avslørte Bynes i et intervju med Paper Magazine hvorfor hun forlot Hollywood.

– Jeg taklet ikke opptredenen min i «Easy A». Jeg var overbevist om at jeg måtte slutte som skuespiller etter å ha sett den. Jeg var høy på marihuana da jeg så den, men av en eller annen grunn påvirket det meg mye, sa hun og fortsatte:

– Jeg vet ikke om det var en slags ruspåvirket psykose eller hva det var, men det påvirket hjernen min på en annen måte enn det gjør for andre. Jeg fikk en helt ny oppfatning av ting.

I samme intervju beskrev stjernen et voldsomt rusmisbruk.

Det hele startet med marihuana da Bynes var 16 år gammel, før hun gikk videre til hardere rusmidler.

På et tidspunkt både prøvde og misbrukte hun alt fra MDMA og ecstasy til ADHD-medisin og kokain, og endte til slutt opp «alene hjemme og høy foran TV-skjermen», fortalte hun.

Satte fyr på naboens oppkjørsel

I årene før hun stilte til et større intervju med Paper Magazine, hadde Bynes vært på kant med loven flere ganger, ofte relatert til rusmisbruket og hendelser som følge av det.

Les også: Røper ny karriere: Slik gikk det med «Malcolm in the Middle»-stjernen

Blant annet var hun i flere mindre bilulykker, og i 2012 ble hun arrestert for ruspåvirket kjøring. I 2013 ble hun arrestert for marihuana-besittelse, ifølge Entertainment Weekly, og samme år ble «Easy A»-stjernen tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling etter å ha forsøkt å sette fyr på naboens oppkjørsel.

Bynes skal da, ifølge MTV, ha blitt observert sittende på fortauet mens flammene spredte seg. Vitner har beskrevet at skuespillerens venstre buksebein var brent bort, og hunden hennes skal ha vært dekket av bensin. Bynes skal deretter ha løpt fra stedet, og forklart at hunden hadde fått brannskader.

Det var etter denne hendelsen at moren hennes ble verge.

Inn og ut av psykiatrisk

Bynes ble også pålagt psykiatrisk behandling etter brannen, men ting så ikke ut til å bedre seg.

I 2014 ble hun igjen arrestert for kjøring i påvirket tilstand, og måtte i retten. Dette skapte overskrifter, da skuespilleren nærmest var ugjenkjennelig med sine fargerike parykker, store solbriller og ansiktspiercinger. På samme tid var Bynes svært aktiv på Twitter, noe som skapte en rekke overskrifter.

Blant annet skrev Bynes på et tidspunkt at hun ville at artisten Drake skulle «drepe» vaginaen hennes, og hun skrev også at hun som jødisk aldri kunne giftet seg med en tysker.

Innen oktober 2014 ble hun nok en gang innlagt på psykiatrisk avdeling etter flere bekymringsverdige innlegg på Twitter. I innleggene hevdet hun blant annet at faren hadde misbrukt henne både seksuelt og psykisk, samt at han hadde satt en mikrochip i hjernen hennes da hun var yngre.

Måneden etter skrev skuespilleren på Twitter at hun hadde blitt diagnostisert med bipolar lidelse, ifølge Page Six.

Overrasket med forlovelse

Innen februar 2020 så det omsider ut til at Bynes hadde fått livet på rett kjøl igjen.

Da hadde hun året før fullført utdanningen sin innen mote ved Fashion Institute of Design & Merchandising, og annonserte at hun var forlovet med kjæresten, Paul Michael.

I februar 2022 søkte barnestjernen om å få vergemålet sitt oppløst etter nesten ni år. Foreldrene støttet valget, og i mars ble søknaden innvilget. Måneden etter ble imidlertid fansen bekymret for at ting skulle gå galt igjen, da Bynes skrev på Instagram at hun var «redd for hva kjæresten ville finne på».

Tre måneder senere gikk de to hver til sitt, og Bynes skrev på Instagram at hun skulle tilbake til skolebenken.

Hvordan utdanningen går er ikke kjent, men som følge av forrige ukes hendelse ser det ut til at Bynes i første omgang må gjennomføre pålagt psykiatrisk behandling, nok en gang.