For to uker siden ble det avgjort av de amerikanske høyesterettsdommerne at de opphever kjennelsen om «Roe mot Wade», en kjennelse fra 1973 som sikret rett til abort på føderalt nivå i USA.

Avgjørelsen fikk kraftige reaksjoner som førte til flere demonstrasjoner i gatene og kampanjer i sosiale medier. Flere kjendiser deltok og delte sine egne tanker gjennom sine offentlig Twitter- og Instagramprofiler.

Les også: Kjendiser raser mot abortloven: – Jeg gir faen meg avkall på statsborgerskapet mitt

Mandag var det derimot flere store kjendiser som benyttet 4. juli-markeringen, også kjent som landets uavhengighetsdag, til å kaste lys på den pågående debatten.

Oppfordret til å avlyse

Den verdenskjente realitystjernen Kim Kardashian, og moren hennes Kris Jenner, var blant noen av kjendisene som valgte å bruke uavhengighetsdagen til å komme med et stikk mot den ferske avgjørelsen.

Sammen med en rekke andre A-kjendiser tok de til sosiale medier for å adressere ulikheten mellom uavhengighetsdagen og mangelen på uavhengighet kvinner nå har over sin egen kropp etter den kontroversielle avgjørelsen.

«4. juli har blitt kansellert på grunn av mangel på uavhengighet. Vennlig hilsen kvinner», sto det i et innlegg fra Instagramkontoen, @bitton, som ble delt med begges Instagram-historier.

En rekke andre kjendiser delte den samme rosa og svarte tekstgrafikken, inkludert «Succession»-stjernen J. Smith-Cameron.

Viste fingern til kamera

Også Katy Perry ga uttrykk for sinne etter kjennelsen nylig ble opphevet. På Twitter refererte hun med hitlåten «Firework» til å komme med en sterk uttalelse om kvinners rettigheter:

«'Baby du er et fyrverkeri" er en tier, men kvinner i USA har færre rettigheter enn et ekte stjerneskudd», skrev popartisten på sin egen Twitter-konto.

Perry var derimot ikke den eneste som viste misnøye på Twitterprofilen sin.

Hollywood-skuespilleren Jessica Chastain delte også et bilde av seg selv poserende med begge langefingrene mot kamera med en aggressiv tekst til.

«Gratulerer med "uavhengighetsdagen" fra meg og mine reproduktive rettigheter», skrev hun ironisk.

– Alvorlig tilbakeskritt

USAs øverste domstol besluttet på 24. juni å sette til side en kjennelse som i snart 50 år hadde sikret amerikanske kvinner en føderal rett til å ta abort.

Avgjørelsen betyr nå at det blir opp til den enkelte stat hvordan de vil håndtere abortspørsmålet, og minst 25 stater har varslet at de vil endre lovgivningen.

Les også: Frank Løke er på vei opp «verdens farligste fjell»: – Har angret et par ganger

22 delstater har allerede vedtatt et helt eller delvis abortforbud, men lovene er ikke iverksatt fordi sakene har havnet i rettsvesenet. Det gjelder i delstater som Idaho, Missouri, North Dakota og Utah, der Republikanerne har et sterkt flertall, men også vippestater som Pennsylvania, Arizona, Michigan, Ohio og Wisconsin.

Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, uttalte på Twitter at Høyesterettens avgjørelse er et tilbakeskritt for kvinners rettigheter.

«Retten til abort kan enten bli forbudt eller strammet inn i flere amerikanske delstater etter at USAs høyesterett nå har opphevet den historiske dommen fra 1972 som sikkert amerikanske kvinner denne retten. Det er et alvorlig tilbakeskritt for kvinners rettigheter», skrev Støre på Twitter.