Gå til sidens hovedinnhold

Amerikanske politikertopper støtter Britney: – Det sykeste jeg har sett på lang tid

Saken om Britney Spears' formynderordning har fått enorm oppmerksomhet så langt i 2021. Nå melder flere amerikanske politikere seg på i debatten.

De siste ukene har saken om Britney Spears vergemål fått mye publisitet. Vergemålet ble innført for 13 år siden for å skjerme Spears, som på det tidspunktet slet med psykiske problemer – samtidig som hun måtte håndtere et enormt mediefokus, artistkarrieren og et turbulent privatliv.

Les også: Jamie Lynn Spears med klar beskjed til fansen etter Britney-uttalelser: – Dropp drapstruslene

Formynderstrid

Det ikoniske pop-idolet har siden 2008 altså vært under sin fars formynderskap, noe som har gitt ham full kontroll over Spears’ formue, økonomi og karriere.

Formynderordningen er noe Spears selv har hatt store problemer med å godta. Derfor har hun over lengre tid forsøkt å få saken opp for retten – for å få oppløst eller endret ordningen. Nettopp det fikk hun muligheten til i Los Angeles Superior Court i slutten av juni.

I retten kalte popstjernen formynderiet «misbruk».

– Dette formynderiet gjør meg mer skade enn det gjør godt. Jeg fortjener å ha et liv, sa 39-åringen i en lang og følelsesladd tale. Hun fordømte faren og andre som også har bidratt til formynderiet.

Fikk kravet avvist i retten

Men det skulle ikke lykkes for Britney Spears i retten, og onsdag 30. juni ble det klart at dommeren avviste kravet om å fjerne faren som verge.

Av dokumentene går det fram at dommeren mener 39 år gamle Spears «i det vesentlige er ute av stand til å håndtere sine økonomiske ressurser eller å motstå svindel eller unødig innflytelse.»

Avgjørelsen er imidlertid ikke til hinder for at Britney Spears kan forsøke å få faren fjernet på nytt.

Onsdag fikk 39-åringen et etterlengtet gjennomslag da hun i et rettsmøte fikk innvilget retten til å hyre sin egen advokat i formyndersaken mot faren. Så da gjenstår det å se hva neste skritt bli i saken.

Les også: Britney Spears i retten igjen: - Jeg vil at faren min skal etterforskes

I politikerens søkelys

Men, en ting er sikkert: saken har ikke gått upåaktet hen. I lys av en dokumentarfilm som fulgte #FreeBritney-bevegelsen laget av The New York Times og sommerens runder i rettssalen, har mange blitt opptatt av denne saken. Den har til og med nådd øverste politiske hold i USA, og flere senatorer har nå uttalt seg om saken.

I en podcast uttalte den republikanske Texas-senatoren Ted Cruz at han støtter Spears sin sak.

– Jeg er soleklart blant de som tilhører #FreeBritney-leiren, sa Cruz ifølge The New York Times.

Politikeren Seth Moulton er medlem av representantenes hus for demokratene. Han er også klar i sin sak hva gjelder Britney Spears’ situasjon.

– Denne saken er det sykeste jeg har sett på lang tid, uttalte han ifølge avisen.

Den politiske grenen av Republikanernes hus sitt caucus, som er en samlebetegnelse for en lukket gruppe av innflytelsesrike medlemmer av partiet, har nå gått inn for å samle inn penger for å få Britney Spears fri.

De har blant annet satt i gang en innsamlingsaksjon per melding, der de skriver at Britney er «et offer for et giftig tilfelle av at myndighetene bruker mer makt enn de har rett til og sensur».

Oppfordrer til handling

Flere advokater ønsker politikernes oppmerksomhet på saken velkommen, ifølge avisen. Enkelte mener saken reiser en rekke spørsmål som når lenger enn saken i seg selv, inklusiv muligheten for at slike formynderordninger blir misbrukt, og man kan tvinge personer til å gå på prevensjon, noe Britney Spears hevder hun blir.

– Det er alltid profitterbart for politikere å sende ut twittermeldinger, men min oppfordring til dem er: Å handle gjør en større forskjell enn å bare bruke ord, sier grunnleggeren av Free Britney America, Cassandra Dumas.