Søndag kveld norsk tid ble årets fotball-VM sparket i gang i Qatar etter flere måneder med overskrifter.

Vertsnasjonen har nemlig fått mye kritikk etter at flere mener både ytringsfrihet og menneskerettigheter har blitt brutt i oppladningen til verdensmesterskapet i Midtøsten.

Les også: Kritikken hagler mot Quick Style etter Qatar-reklame: – Skuffende

Blant de som var til stede på Al Bayt stadion for å se på åpningskampen søndag, var den norske dansegruppen Quick Style. De har tidligere fått kritikk for å tilsynelatende ha samarbeidet med Visit Qatar, den offisielle turistkontoen for landet. Og da de søndag poserte med Fifa-sjefen Gianni Infanito (52) på Instagram, haglet kritikken nok en gang.

På dansegruppens offisielle Instagram-profil skrev de søndag at de ble invitert av Infanito-familien, og at de hadde en hyggelig samtale med Infanito om både dans og fotball.

– Forstår at nordmenn reagerer

Reaksjonene har ikke latt vente på seg det siste døgnet, og i kommentarfeltet under Quick Styles innlegg er det flere som er negative til både møtet med Fifa-presidenten og dansegruppens tilstedeværelse under verdensmesterskapet.

Nettavisen har vært i kontakt med gruppens manager, Ibrar Malik, som mener det ikke er stor grunn til å «gå av skaftet».

– Vi forstår at spesielt nordmenn reagerer, sier han.

Ifølge Malik er mediebildet rundt VM i Qatar veldig annerledes i Norge sammenliknet med resten av verden, og av den grunn er også reaksjonen blant nordmenn kraftigere.

– Når VM, fotball og Qatar blir representert på den måten den blir representert her, så forstår vi at det kommer en reaksjon her hjemme. Vi får se ting fra et annet perspektiv når vi reiser og møter på mennesker fra andre kulturer i andre deler av verden, det være Qatar, Emiratene, Sør-Korea, Japan eller Pakistan, som er neste destinasjon etter Qatar.

I Instagram-innlegget skriver dansegruppen av de ble invitert til åpningsshowet og kampen av Gianni Infantino.

Ifølge dansegruppens manager, var derimot ikke fotball eller møtet med Infanito hovedgrunnen for besøket. De fire medlemmene som deltok på åpningskampen fikk billettene av et indisk-pakistansk vennepar som bor i Qatar, noe som sikret dem ekslusiv tilgang til arenaen hvor kampen ble holdt søndag.

– Det var heller for å få med seg åpningsshowet med Jungkook, som vi har jobbet med gjennom BTS, og konserten til Black Eyed Peas. De ble ikke betalt for å male Fifa bra og pent, sier han manager Ibrar Malik til Nettavisen.

– Danser for djevelen

En av de som har sperret opp øynene og reagerer på dansegruppens Qatar-tilstedeværelse, er Halvor Harsem (34) – også kjent som «Kong Halvor». Både på Instagram og Twitter har han vist sin misnøye mot bildet med Fifa-sjefen.

«Fy faen snakk om å ta noen eksepsjonelt elendige valg», skrev Harsem på Instagrams historiefunksjon søndag kveld.

34-åringen tok deretter debatten videre på Twitter, hvor han fortsatte med å lange ut mot dansegruppen.

Overfor Nettavisen beskriver Harsem bildedelingen med Fifa-presidenten som «ansvarsløst og trist», og han tror ikke de bryr seg om kritikken som kom mot dem i forrige runde.

– Men jeg er ikke overrasket etter å ha sett hvordan de har danset seg gjennom emiratene den siste måneden, sier han.

– Kritikken er der. All nødvendig informasjon er der. De som ser vekk fra dette tar et aktivt valg om å gi blaffen.

Harsem er svært kritisk til signalet dansegruppen sender ut.

– De sender et signal om at det er kult å ikke bry seg. At kvinner og skeives rettigheter ikke har noe å si hvis man lukker øynene og danser i stedet. At tusenvis av døde slavearbeidere bare er en brysom flis i foten når man danser foran vakre skyskrapere og stadioner. Det er viktigere å være kul og henge med kjendiser, enn å engasjere seg og bidra til å gjøre en forskjell, påpeker 34-åringen overfor Nettavisen.

Ifølge 34-åringen har responsen på kritikken hans i sosiale medier vært stor, og det er flere som er enige med ham.

– Mange er skuffet fordi Quick Style har gått fra å være et friskt pust i feeden, til å danse for djevelen, mener Harsem.

Amnesty reagerer

Kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, Sindre Stranden Tollefsen, har fått med seg oppstandelsen rundet dansegruppens bilde med Fifa-presidenten. Hans inntrykk er at det var stas for Quick Style å bli avbildet med Infantino, men han mener dansegruppen ikke grep en gylden mulighet til å snakke om de virkelige problemene rundt mesterskapet.

– Når de først får en sånn type adgang til en så mektig mann, så er Amnestys hovedråd å bruke stemmen din, sier han.

– Det var en tapt mulighet, legger kommunikasjonssjefen til.

Det vites ikke sikkert hva Quick Style og Infantino snakket om utenom dans og fotball, men med forbehold mener Stranden Tollefsen at gruppen hadde en unik mulighet til å ta snakke om migrantarbeiderne og de skeives rettigheter.

– Jeg tror egentlig Quick Style er veldig klar over disse tematikkene – så den muligheten burde de benyttet seg av.

Overrasket over returen

Dette er som nevnt ikke første gang den norske dansegruppen får Qatar-kritikk. For en måneds tid siden fikk de krass kritikk for et tilsynelatende samarbeid med landet.

På vegne av Quick Style uttalte manager Ibrar Malik den gang overfor Nettavisen at de ikke var sponset av Visit Qatar, men at de hadde forståelse for at noen reagerte. Ifølge Malik var bakgrunnen for besøk at dansegruppen hadde blitt invitert til å være med på en restaurantåpning i Doha, og at de dermed måtte søke om filmtillatelse gjennom Visit Qatar.

Nå som kritikken igjen hagler mot gruppen, er Amnestys kommunikasjonssjef overrasket over at de er tilbake i Qatar.

– Det forundrer meg at de ikke har lært mer etter så omfattende kritikk som de fikk for en tid tilbake. Det er også rart at de ikke umiddelbart så hvilken mulighet de hadde med Infantino på å utfordre han på de sentrale problemene rundt menneskerettigheter, sier Sindre Stranden Tollefsen.