MEXICO / OSLO (Nettavisen): – Jeg er så glad i «Paradise»-universet, sier Andreas «TIX» Haukeland (29) om returen til realityprogrammet.

Han står bak flere kontroversielle russesanger og fikk internasjonal omdømme etter fjorårets Eurovision, men mannen fra Bærum klarer likevel ikke helt å slippe taket på «Paradise». Nå er han aktuell i sin første programlederrolle i det nye realityformatet.

At nettopp han endte opp som programleder for programmet han tidligere selv har deltatt i, føltes uvirkelig til å begynne med. Han skal videreføre reality-arven etter Triana Iglesias (38), og for Haukeland er det symbolsk. Nå fullføres sirkelen.

Stilte ett krav før han takket ja

Da Nettavisen tok en prat med Haukeland under innspillingen i solfylte Mexico, var det en rolig fyr med de karakteristiske solbrillene og det famøse pannebåndet som møtte oss.

Med bølgesus i bakgrunnen, 30 varmegrader og det nye luksusresortet som sin lekeplass var det ingen tvil om at Haukeland var i sitt rette element.

For da tilbudet om å ta over stafettpinnen etter Iglesias kom, nølte han ikke med å takke ja. Ettersom «TIX» er en svært travel mann har ikke tiden vært moden før nå. Men han røper at han nødvendigvis ikke hadde vært så rask på avtrekkeren dersom konseptet ikke hadde gått gjennom store endringer.

Ifølge «TIX» var det ikke alle som hadde forutsett dette karrieskiftet, som har fått noen til å rynke på nesen.

– Mange stiller spørsmål rundt det karrierevalget. Men jeg gjør dette fordi det gir meg mye, rent personlig, sier han til Nettavisen.

Les også: Ville ikke lede nytt «Paradise»-konsept. La igjen en helt spesiell gave til TIX

Selv om han først tenkte at den nye jobben ville være et morsomt avbrekk fra musikkarrieren innrømmer han at det ikke var alle dager som var like rosenrøde inne i «Paradise»-huset, og fornyingen av konseptet har fulgt med krevende situasjoner.

– Jeg ble kastet rett ut i den nye rollen her, og jeg har virkelig blitt satt på prøve som programleder.

Mer enn bare programleder

Haukeland legger ikke skjul på at det var metaforisk store sko å fylle, men han har ingen planer om å bli den neste Triana Iglesias. Han har derfor tatt andre valg enn forgjengeren sin når det gjelder programlederstil.

29-åringens største fordel er at han vet godt selv hvordan er det å være på den andre siden av realityboblen, og derfor hadde han på forhånd bestemt seg for å være en betryggende støttespiller for deltakerne, og hadde et stort fokus på å ivareta de unge menneskene.


At han skulle være en venn for deltakerne var en selvfølge for ham. Men samtidig måtte han minne seg selv på rollen han egentlig hadde, noe som viste seg å være utfordrende til tider.

– Det skal naturligvis være en barriere mellom deltakere og programleder, men jeg trosser stadig den barrieren litt. Jeg syns det er viktig at deltakerne vet at de har en som heier på dem, og som ute etter å tale deres sak og få frem det beste i dem, sier 29-åringen.

Les også: Tar ned sexfokus: – Viktig at «Paradise» er et trygt sted å være

Ved siden av å være en fortrolig figur i konseptet, var artistens opplevelse i Mexico også vemodig av én spesiell grunn.

– Som programleder får du se alle de flotte opplevelsene som deltakerne er med på. Men så skulle man gjerne ønske at man kunne bli med på det selv også, fordi du føler at du kjenner alle deltakerne så godt, sier Haukeland og legger til:

– Men det aller verste er, hver gang jeg ser deltakerne får jeg lyst til å storme porten og springe inn i reality. Men det kan jeg ikke lenger.

Nettavisen møtte Tix da han var deltaker i 2019 - se klippet her:

Som del av det nye formatet har produksjonen valgt ut en annerledes cast enn hva som vanligvis faller innenfor reality-rammen. Det er noe Haukeland spesielt har tenkt på, og hans egne erfaringer kom til god nytte flere ganger under innspillingen.

– Det er ikke nødvendigvis mange realityprogrammer som er like flinke til å huske på det at det er snakk om ekte mennesker, og jeg tror deltakerne satte pris på at jeg faktisk forstår hva de går gjennom der inne, jeg har gått akkurat samme løypa selv, forteller 29-åringen overfor Nettavisen.

Tapt inntekt

Som nevnt tok Haukeland på seg jobben av både festlige og nostalgiske grunner. Da han var å se i «Paradise Hotel» i 2019 etterlot det et stort hull i inntektene hans, og på den tiden estimerte at han hadde tapt litt over to millioner på deltakelsen.

– Taper du mer enn to millioner kroner nå som programleder?

– Det er mye mer. Men det er verdt det.

Han understreker at den største forskjellen fra å være deltaker til å være programleder er at han i det minste tjener pengene tilbake nå.

Les også: TIX Slaktes av skuespiller for ny hitlåt: Nå svarer han

Selv om det koster å ta seg fri fra musikkbransjen har ikke Haukeland noe imot omsetningstap, og han forklarer at han er mer enn villig til å gjøre det offeret for «Paradise».

Men han dro ikke helt tomhendt til Mexico, og på fridagene sine fikk han likevel skviset inn litt arbeid. Både musikkstudioet og Melodi Grand Prix kostymet var med på reisefølget.

I sin private hytte rigget artisten seg opp med studioet, og fikk laget ny musikk mens han levde i eksotiske tilværelser. Når resultatet når ut til det norske publikum holder han hemmelig enn så lenge.

– Nå blir det mye tropical house-musikk, sier en spøkefull Tix.

Til tross for tapte inntekter, virker det som at han har fått mersmak på programlederrollen, og som kjent er han villig til å ofre det meste for realitykonseptet som ligger hans hjertet nær.

– Jeg ville syntes det var rart hvis jeg ikke dukket opp på «Paradise» neste år også, sier Haukeland.