Hun har den mannen hun vil ha, den jobben hun vil ha, de barna hun vil ha og det huset hun vil ha.

Ane Dahl Torp er rett og slett «der hun skal være», som hun selv sa i et Aftenposten-intervju i 2018. Skulle det nå skje noe nytt, måtte det være noe negativt, sa skuespilleren i fjor sommer.

Den uttalelsen står hun ved et halvt år senere.

- Det må jo være veldig tilfredsstillende å ha nådd «toppen av livet»?

- Ja, det kan du si. Men da må man jo bare leve med at heretter kan det bare gå nedover, sier Dahl Torp med et smil, og fortsetter:

- Det er bare dårlige nyheter i horisonten nå. Kanskje jeg må begynne å spille Lotto? Jeg kan jo få en kjempegøy jobb eller rolle, og det ville vært bra, men det er ikke livsomveltende for meg. Det er tross alt det jeg gjør i det daglige. Så nå kan det ikke skje noe veldig positivt, bare dårlige ting.

Skuespilleren ler, men insisterer på at hun mener det på alvor. Heldigvis ser livet ut til å holde et høyt nivå enn så lenge. Neste søndag er det i tillegg premieren av Heimebane sesong to søndag 17. februar, noe mange nordmenn har gledet seg veldig til.

- Nå kan seerne glede seg til å komme tilbake til Heimebane-universet, smiler skuespilleren.

Seksuell trakassering

Dahl Torp spiller den talentfulle, tøffe og relativt beinharde Helena Mikkelsen. Helena har utvilsomt blitt et forbilde for norske kvinner i alle aldre - spesielt etter serien, lenge før Metoo-bølgen skyllet innover landet, tok tak i problematikken rundt seksuell trakassering på arbeidsplassen.

I serien blir Helena antastet av Ålesunds trener. Episoden ble skrevet og spilt inn før Metoo ble den verdensomspennende kampanjen det til slutt ble.

Dahl Torp var en av 487 norske skuespillere som signerte oppropet #stilleføropptak, der mange fortalte sine historier om seksuell trakassering i bransjen.

Skuespilleren har imidlertid ikke opplevd seksuell trakassering selv i løpet av sin karriere, men fikk voldsomt mange tilbakemeldinger etter Heimebane belyste tematikken:

- Det var nesten som om Johan Fasting (serieskaper, jorun.anm.) var en spåmann som trakk frem en tematikk før den hadde et navn. Det er veldig gøy når man treffer tiden så innmari i en dramaserie, sier hun.

Foreldrerollen

Karakteren Helena setter karrieren som fotballtrener høyt, og tar med seg datteren Camilla fra Trondheim, hvor hun har kjæreste og venner, til Ulsteinvik for å trene Varg IL.

Mot slutten av sesong en ser vi at Camilla forlater Ulsteinvik og moren for å finne sin egen vei.

- Camilla forlater jo Helena i slutten av sesong en, og man kan jo diskutere den foreldrerollen Helena har tatt. I dag er mange foreldre ekstremt oppofrende. De legger alt annet til side for å sitte og se på alle barnas fotballtreninger og være ekstremt til stede, sier Dahl Torp.

Helena, derimot, har kanskje i større grad prioritert egen karriere, og så har datteren fulgt etter moren.

- Man kan derfor diskutere Helena som mor, og det synes jeg er litt interessant, sier Dahl Torp.

- Noen beskriver Helena som en egoistisk mor. Tror du det ville vært annerledes om det var en far som satte karrieren så høyt som det Helena gjør?

- Det kan godt hende, men jeg er ikke sikker på det hvis vi snakker om en far som er eneforsørger. Men det er akkurat dette jeg tror vi kan snakke om - og som jeg synes er spennende.

Borte fra barna

Helt siden rollen som Nina i «Kvinnen i mitt liv» i 2003, har Ane Dahl Torp vært et kjent fjes for mange nordmenn. Hun har vunnet flere Amanda- og Gullrutenpriser, og har en imponerende liste av suksessfulle filmer på CV-en.

Hun har likevel ingen planer om å forfølge skuespillerkarrieren i Hollywood, mest fordi hun har to barn og en ektemann i Oslo.

- Det er jo litt motsatt av karakteren Helena, som på mange måter setter jobben over familien. Klarer du likevel å identifisere deg med henne?

- Vel, nå har jeg vært borte i to uker, og på lørdag reiser jeg bort igjen i seks uker. Så der røyk den, ler tobarnsmoren,

- Jeg håper jo at det går greit, men jeg synes ikke noe om å være borte sammenhengende i seks uker. Det gjør jeg ikke.