Gå til sidens hovedinnhold

ANMELDELSE: «Elven» skusler bort muligheten til å bli serien «alle» snakker om

«Elven» har et isende, spennende plott, men drukner i hastverk og klisjeer.

Elven - Norge 2017

Med Espen Reboli Bjerke, Stig Henrik Hoff, Ingeborg Sundrehagen Raustøl, Erik Smith-Meyer, Thomas Hayes, John Sigurd Kristensen, Ánna Mággá Wigelius

Torsdager 21.30 på TV3.

I Djupelv i Indre Troms har den delvis læstadiansk-tro befolkningen og Forsvaret levd side om side gjennom kald krig og opptiningsperioden.

Så begynner det å dukke opp avkappede hender og føtter i elva.

Dette rapporteres inn av bestemoren til 10 år gamle Silja, og raskt etterpå forsvinner 10-åringen. Politimannen Thomas Lønnhøiden (Espen Reboli Bjerke) starter etterforskning, men opplever dirrende motstand fra første stund, fra både politi og forsvar.

«Elven» har et godt utgangspunkt. Den er plassert i et lite utforsket område i norsk dramaproduksjon og kunne gitt oss noen helt nye rollefigurer i norsk TV-drama. Den utnytter dessverre få av disse mulighetene.

Likevel har «Elven» et så originalt og spennende premiss at vi har lyst til å vite mer. Men slik den er laget, byr den på hindringer.

Vil vite mer

Mest av alt sliter historien med å gi sine rollefigurer en forhistorie slik at vi har lyst til å investere i dem. Selv våre to hovedpersoner, hederlig spilt av Espen Reboli Bjerke og Ingeborg Sundrehagen Raustøl, gis ingen bakgrunn. Nå skal man ikke forvente at alt avsløres i de to første episodene, som denne anmeldelsen bygger på, men noen flere hint enn vi får må det være lov å ønske seg. (Spesielt Reboli Bjerke gjør et godt forsøk på å gi oss noe mer, men får lite å spille på).

Det kan ikke være lett når skuespillerne får utlevert replikker som «vi har et problem, vi har et stort problem», «Silya er en følsom jente» og «du lovte å rydde opp». At dialogen er klisjefylt er en ting, men i tillegg forteller den merkelig lite om dem som ytrer ordene.

Undertegnede antar at mye omtalte Thomas Hayes, kjent fra Skam, skal få en større rolle som ung etterretningssoldat, men i de to første episodene ser vi lite til ham.

Når lille Silja forsvinner, blir vi som TV-seere presentert for et merkelig følelsesløst komplott, der tiåringens skjebne ikke ser ut til å påvirke noen, foruten Lønnhøiden og hennes mamma. Er ikke det bare veldig sært?

Borer ikke dypt nok

Istedenfor virker det som om manusforfatterne Arne Berggren og Kristine Berg (førstnevnte har også regi), har satset alt på å drive handlingen fremover i et godt tempo. Men de klarer ikke samtidig å forankre premisset, miljøskildringen eller persongalleriet.

Sorgen blir ikke dyp nok. Konfliktene i samfunnet tegnes ikke sterkt nok opp. Det er ingen følelser.

Det som er bra er den knugende, klaustrofobiske stemningen som både lys- og tonesetting og kameraføring legger opp til.

Karikerte rollefigurer

«Elven» sliter både med karaktertegning og dialog. Stedets superlokale politimann, som bare sitter og venter på Kripos, virker nesten karikert dum. Selv ikke når det oppstår et gjennombrudd i forsvinningssaken, spores synlig entusiasme. Er det liksom ingen som er sint, lei seg eller glade i dette lille samfunnet der en av deres egne, attpåtil et barn, sannsynligvis er blitt utsatt for en uhyrlig, kriminell handling?

- Nå er det viktig at ikke floskler, tomme ord og dritt tar overhånd, sier en av skuespillerne i serien. Ja, det er det.

I tvil gir jeg en treer til Elven. Fordi jeg fremdeles er særs interessert i hvem som eier kroppsdelene som flyter omkring i Djupelv. Så spennende er utgangspunktet, men ut fra de to første episodene spørs det om jeg orker å se serien for å finne det ut.

Elven , torsdag 16. mars kl. 21.30 på TV3, Viafree og Viaplay.

Les også

Jennifer (8) ble kidnappet fra soverommet sitt og etterlatt for å dø. Slik hjalp hun etterforskerne.

Kommentarer til denne saken