*Nettavisen* Livsstil.

Tor Hammerø

Anmeldelse: Petter Bergander Trio: Kierkegaard´s Waltz

Plateanmeldelse

Petter Bergander Trio

Den utmerkede pianisten Petter Bergander i sentrum for sin fine trio.

Sjøl om «Kierkegaard´s Waltz» er Petter Bergander Trios andre visittkort, så er det mitt første møte med det usedvanlig smakfulle kollektivet. Det var på høy tid.

De som har fulgt godt med på det som skjer av spennende, groovy og hip musikk på den andre sida av Kjølen, har blant annet møtt tangentisten, komponisten og bandlederen Petter Bergander (46) i Nils Landgrens Funk Unit. Dessuten har han jobba mye med langt framskredne artister som Louise Hoffsten og Lisa Nilsson. Det sier en hel del om på hvilken hylle Bergander befinner seg.

Sammen med trioen sin, som har eksistert siden 2014, og hele tida har bestått av trommeslageren Robert Mehmet Sinan Ikiz og etter hvert også bassisten Eva Kruse, har Bergander skapt et usedvanlig vakkert, melodisk og personlig lite univers.

Jovisst har Bergander lytta på og latt seg inspirere av foregangsmenn som Keith Jarrett, Chick Corea - noe forteller meg at låta «Chickenized» kan ha noe med han å gjøre og ikke minst salige Esbjörn Svensson.

Bergander er en melodiker av rang. Han har i tillegg til de nevnte musikalske inspirasjonskildene også henta mye fra både blues, funk og gospel. Dessuten mer enn antyder tittelen at den danske filosofen Søren Kierkegaard også har betydd mye. Hans oppfordring om å leve inderlig og være ærlig og modig i sine livsvalg - og dermed i sin musikk, er idealer Bergander forsøker å leve etter og det høres både i spillet og uttrykket hans.

Sammen med den tyrkisk/svenske trommeslageren Ikiz og den tyske bassisten Kruse har Bergander funnet fram til sjelsfrender som skjønner eksakt hvor sjefen vil og som har det som skal til for å følge han dit og samtidig tilføre egne farger.

Låta «The Return of the Afghan Boy» forteller oss også om en musikant med engasjement langt utover seg sjøl. Det trengs i større grad enn noensinne. Petter Bergander Trio gir oss viktig påfyll og hardt tiltrengt sjelefred i ei turbulent tid.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Klikk på bildet for å forstørre. Petter Bergander Trio - Kierkegaard´s Waltz

Petter Bergander Trio Kierkegaard´s Waltz Prophone Records/Naxos Norway

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag