Anne Brith Davidsen må i retten etter forsøk på å stoppe boken hennes, «Kvinner som hater kvinner».

Det bekrefter Davisens advokat, Tony A. Vangen i Advokatfirmaet Elden, i en pressemelding.

Forfatteren er, sammen med Panta forlag, stevnet for retten i forbindelse med boken «Kvinner som hater kvinner».

- Bokens innhold er oppsiktsvekkende og eksplosivt, og det er naturlig at noen kan føle seg sterkt truffet av beskrivelsene. Det vil imidlertid være meget spesielt og beklagelig om de forholdene som avsløres i denne viktige boken skulle sensureres for det norske folk, sier Vangen.

Han bekrefter at det er en kvinne som har tatt ut søksmål mot Panta Forlag og Davidsen for ærekrenkelser og brudd på privatlivets fred i forbindelse med boken.

Nettavisen har vært i kontakt med Lene Homstvedt i Advokatfirma Olafsen AS, som representerer kvinnen som saksøker Davidsen og forlaget. Hun bekrefter at det er tatt ut en stevning, men ut over det hadde hun ikke flere kommentarer.

Boken ses på som et slags oppgjør mot netthetsen 42-år gamle Davidsen har opplevd de siste årene, og er blitt tatt imot med både ris og ros.

- Uhørt

- Dette er uhørt i norsk forlagshistorie. Vi kan ikke ha det slik i Norge at bøker blir tatt til retten fordi det er noen som ikke liker dem. Det frie ord og retten til å fortelle sin historie er grunnleggende verdier i vårt samfunn. Vi er trygge på å være innenfor loven, sier forlegger Alexander Elgurén om saken.

Forlaget reagerer også på at kvinnen som nå har gått til retten mot boken, fortsatt er anonym.

- Det er ekstra spesielt og en trussel mot det frie ord at man kan kreve å endre bøker anonymt. Dette kan ikke kalles å være modig, og viser nettopp problemet med anonym mobbing som boken tar opp. Vi ser fram til saken blir berammet for retten, da hun vil måtte tørre å stå for det hun nå gjør, sier Elgurén.

Den saksøkende kvinnen har gitt opp å stanse og tilbakekalle boken, slik det ble nevnt i søksmålet fra mars. I stedet krever hun et stort beløp fra forlaget og en endring i senere opplag av boken.

- Skal fortsatt kjempe

Elgurén er lite overrasket over at den saksøkende parten har gitt opp å gå stoppet boken. Foreleggeren innrømmer derimot det er skremmende å se at kvinnen er ute etter et såpass stort beløp.

- Kanskje sier det noe om hennes egentlige motiv i saken, sier han.

Ifølge forlaget er hovedpersonen selv sjokkert over beløpet hun nå kreves for.

- Jeg tror alle som har lest denne boken, vil forstå at jeg tar opp sjokkerende saker som det må være lovlig å snakke om i et fritt samfunn. Hver dag hører jeg fra lesere at boken betyr mye for dem og at den har hjulpet mange. Jeg vil kjempe for at den fortsatt skal få betydning for folk og for samfunnet, sier Davidsen.

Forlaget opplyser i pressemeldingen at de planlegger nye opplag.