*Nettavisen* Livsstil.

Anne Grete Preus bisettes: Kjendisene sørger over den folkekjære artisten

Kronprinsesse Mette-Marit ankommer Uranienborg kirke til bisettelsen av Anne Grete Preus i Oslo torsdag 5. september.

Kronprinsesse Mette-Marit ankommer Uranienborg kirke til bisettelsen av Anne Grete Preus i Oslo torsdag 5. september. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

I dag bisettes Anne Grete Preus i Uranienborg kirke i Oslo. En full kirke hadde kommet for å ta et siste farvel med den folkekjære artisten.

05.09.19 19:31

Musikeren Anne Grete Preus bisettes torsdag ettermiddag fra en fullsatt Uranienborg kirke i Oslo. Hun døde 25. august, bare 62 år gammel.

Prest Jan Oskar Utnem måtte selv tørke tårer da han innledningsvis fortalte om Preus.

– Anne Grete var et privat menneske, men også allemannseie. Derfor er det fint at vi kan være her alle sammen. Hun ville ha takket alle som er her, for vi er en del av hennes store fellesskap, sier Utnem tydelig beveget, ifølge VG.

Klikk på bildet for å forstørre.

DELTOK: Kronprinsesse Mette-Marit og Sissel Kyrkjebø (t.h) ankommer Uranienborg kirke til bisettelsen av Anne Grete Preus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kirken har plass til 650 mennesker og var fylt til trengsel.

Blant dem som var til stede foruten familien, var kronprinsesse Mette-Marit og kulturminister Trine Skei Grande (V). Sistnevnte skal holde en minnetale under seremonien.

Klikk på bildet for å forstørre.

HOLDT TALE: Kulturminister Trine Skei Grande (V) ankommer Uranienborg kirke til bisettelsen av Anne Grete Preus Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Artisten Maria Mena skal synge Preus' egen låt «Ro meg over» i bisettelsen.

– Det føles alltid godt å gjøre noe når ting er så håpløse som de er. Jeg finner ikke så mye mening i dette. Da er det godt å kunne gjøre noe, sier hun til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

SANGBIDRAG: Maria Mena skulle synge i Preus' begravelse. Foto: Heiko Junge/ NTB Scanpix

Preus har betydd mye for Mena.

– Hun har vært et forbilde både som låtskriver og musikalsk, og som kvinnelig forbilde i denne bransjen. Og høydemessig. Det er ikke mange av oss. Store, vakre kvinner på mange måter, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

MANGE HADDE MØTT FREM: Bisettelsen fant sted i Uranienborg kirke på Frogner og det var mange som ville hylle den folkekjære artisten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– En sjelden plante

Også Benedicte Adrian var til stede. Hun og Anne Grete Preus møttes flere ganger i jobbsammenheng, og Adrian sier at hun har hentet mye inspirasjon fra Preus.

Klikk på bildet for å forstørre.

VAR EN INSPIRASJON: En rørt Benedicte Adrian ankommer bisettelsen til Preus, som har inspirert Adrian i hennes karriere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Hun er en av dem jeg har hørt mye på og som virkelig har inspirert meg i det jeg gjør. Dette er veldig vemodig, sier hun.

Artisten Ole Paus var en venn av Preus.

– Vi har mistet en veldig, veldig sjelden plante, en som det bare fantes én av, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

HYLLET PREUS: Ole Paus ankommer Uranienborg kirke til bisettelsen av Anne Grete Preus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mye musikk

Musikk har fått en stor plass under bisettelsen. I tillegg til Mena, skal også Herborg Kråkevik synge en av Preus' låter, nemlig «Alt det som skinner», og sangere fra Uranienborg Vokalensemble synger.

Klikk på bildet for å forstørre.

SLIK VI KJENTE HENNE: Et bilde av Anne Grete Preus i sitt ess preget alteret bak kisten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Venner, musikere og kulturpersonligheter som Sissel Kyrkjebø, Bertine Zetlitz, Mariann Hole og Vetle Lid Larssen hadde også funnet veien til kirken for å delta i den over en time lange bisettelsen som NRK sender et opptak fra i Dagsrevyen torsdag kveld.

Anne Grete Preus døde natt til søndag 25. august etter en tids sykdom.

Klikk på bildet for å forstørre.

PREGET AV SANG: Anne Grete Preus bisettelse inneholdt naturlig nok mye sang. Inne i programmet var det et bilde av artisten der hun trivdes best - på scenen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.