Gå til sidens hovedinnhold

Anne Holt:  - Nå har vi jo til og med sett at det går bra at homofile får barn uten at barna blir homofile

Ny undersøkelse viser at Norge er nest best land for homofile å bo i.

- Det er åpenbart lettere å stå fram for homofile tenåringer i dag. I hvert fall i de store byene, sier forfatter, advokat og tidligere justisminister (Ap), Anne Holt til Nettavisen.

Anne Holt mener homokampen har kommet langt bare de siste 10-15 årene.

- Beveger seg inn på «vanlige arenaer»

Onsdag morgen stilte hun opp på Civitias frokostseminar for å snakke om hvorfor Norge er verdens nest beste land for homofile, ifølge en ny undersøkelse fra ILGA-Europe.

- Vi har jo til og med sett at det går bra at homofile får barn, med hverandre, spøker hun. Og alle barna er heller ikke homofile, tenk det! Selv om det selvsagt hadde vært helt greit det også, legger hun til.

Holt mener grunnen til at homofile i Norge har det bra, er at menneskerettighetene står sterkt i Norge. I tillegg mener hun at det at homofile faktisk begynte å få barn og danne familier med hverandre gjorde noe med holdningene våre.

Sammen med Tine Kjær har Anne Holt datteren Iohanne Holt (15).

- At vi etter hvert beveget oss inn på de «vanlige arenaene», som på fotballtreninger og på foreldremøter tror jeg har hatt mye å si.

- Jeg elsker SKAM

Sammen med tidligere fylkesmann i Vestfold og byrådsleder i Oslo (H), Erling Lae, generalsekretær i Plan, Kjell Erik Øie og Helse- og omsorgminister Bent Høie (H) satt Holt i panelet under frokostmøtet arrangert av Civita.

- Selv om vi har kommet langt i dag, og jeg har stor tro på fremtiden, så tror jeg også at alle som har fått en rettighet må holde på den, sier Holt.

Hun mener også at populærkulturen har mye av æren for de gode holdningene vi ser i dag. Og nevner SKAM, som et godt eksempel.

- Jeg elsker SKAM, selv om jeg først fikk forbud av datteren min til å se serien.

Se Anne Holt snakke under frokostmøtet her:

- Er det vanlig å gi gave ved partnerskap?

Helse- og omsorgminister Bent Høie er meget optimistisk med tanke på framtiden, og særlig for den oppvoksende ungdomsgenerasjonen.

- For mange ungdommer i dag er ikke homofili et issue, sier han til Nettavisen.

- Mye har endret seg på både kort og lang tid, men fortsatt er det mange, også i Norge, som kjemper for sine rettigheter, legger han til.

Han sikter blant annet til unge muslimer og enkeltmenneskets kamp for å leve annerledes.

- Det er viktig å støtte opp om muslimer og minoriteter som kjemper for å leve annerledes.

- På hvilken måte?

- Det er viktig å støtte de som tar kampen, samtidig som det også er viktig at de selv får reformere sin egen religion. Vi ser allerede at denne kampen er i gang, så jeg er positiv.

Han legger også til at selv om mange homofile i Norge i dag føler at kamper er vunnet, så må vi ikke lene oss tilbake å bli late. Han forteller også om den dagen han inngikk partnerskap med sin Terje Solvang.

- Det var avisstreik, så den eneste avisa som skrev om vår inngåelse av partnerskap var Rogalands Avis. Det de hadde intervjuet gjestene som kom på festen om var: «Er det vanlig å gi gave når man inngår partnerskap? smiler han.

- Hvis nabogutten du har kjent hele livet er homo...

Når det snakkes om homokamp kommer man heller ikke utenom å snakke om hva som skjer utenfor Norges grenser.

Bare i Europa, og særlig i Tsjetsjenia og Russland undertrykkes og mishandles homofile.

LES OGSÅ: Menneskerettsdomstolen: Russisk homofili-lov bryter med ytringsfriheten

- Vi trenger ikke å reise langt før vi møter meget undertrykkende holdninger til homofili, som bryter med menneskerettighetene, sier Erling Lae.

Han mener undertrykkende holdninger lett kan blomstre opp på nytt, rundt om i verden.

- Derfor trenger vi hele tiden fokus på dette både politisk og i samfunnet forøvrig. I tillegg til modige enkeltmennesker.

LES OGSÅ: - Konsentrasjonsleir for homofile i Tsjetsjenia: Minst 100 menn er arrestert, tre drept

Generalsekretær i Plan, Kjell Erik Øie, trekker også fram snøballeffekten ved å være åpen som homofil.

- Vi mennesker relaterer oss ofte til oss selv og det som er kjent. Men hvis nabogutten du har kjent hele livet er homo, er det vanskelig å hate homoer. Eller hvis kusina di er lesbisk, sier han.

Fredag den 23. juni starter Oslo Pride - en feiring av skeiv kjærlighet og mangfold.

Leder av Skeiv ungdom, Marthe Øvrum, skriver i en gjestebloggen om at noen holdninger fremdeles er gjeldende.

- Fortsatt er homo et av de mest brukte skjellsordene i norske skolegårder og fortsatt finnes det mennesker som ikke kan være åpne om hvem de er i frykt for å bli møtt på en dårlig måte, skriver hun i et blogginnlegg.

Les også

Leo Varadkar blir trolig Irlands første homofile statsminister

Kommentarer til denne saken