Tirsdag inviterte barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland og folkehelseminister Åse Michaelsen til et såkalt «rundebordsmøte om kroppspress på sosiale medier».
LES MER: Sommerkropp til å dø av
En rekke politikere, bransjeorganisasjoner, forskere, annonsører og journalister sto på gjestelista - men når det kom til de som faktisk påvirker på sosiale medier, nemlig bloggerne eller de såkalte «influencerne», så var det relativt tynt i rekkene.
- Vi har invitert mange av influencerne hit, men det var mange som ikke ønsket å komme. Det er veldig synd, for det er tross alt dem vi snakker om her i dag, sier Helleland til Nettavisen, og fortsetter:
- Men jeg har satt ned et ungdomsutvalg som skal være med oss videre i prosessen, i tillegg til at jeg inviterer ungdom inn på mitt kontor for å fortelle om hvordan de har det.
- Tenker jeg ikke er så interessant
Blogger Anniken Jørgensen (21) var imidlertid til stede under møtet, og holdt et innlegg hvor hun åpnet med å snakke om hvordan hun selv lot seg påvirke av bloggere som tenåring.
- Jeg husker jeg var veldig opptatt av noen av bloggerne. Så opptatt av dem at jeg kunne zoome inn på shampoflaska i bakgrunnen av Youtube-videoen til enkelte av dem, bare for å finne ut hvilket merke de brukte, sa Jørgensen med et smil.
Nå har hun selv en følgerskare på 269.000 på Instagram. Kommentarfeltene er fulle av komplimenter fra unge jenter.
- Nå som du selv er en av bloggerne mange ser opp til, er du bevisst den rollen?
- Jeg tenker nok altfor lite på det. Mitt største problem er at jeg ennå tenker at jeg ikke er så interessant, men jeg skjønner jo at mange synes det. Se bare på alle spørsmålene jeg får fra leserne mine, de er jo interessert i alt mulig, som hvor jeg har kjøpt sengetøyet mitt, for eksempel, sier Jørgensen, og fortsetter:
- Men det er vanskelig å forstå at det er så mange som er interessert i deg. Jeg har tusenvis av følgere, men det er jo bare et tall. Jeg ser dem jo aldri, jeg har ikke noe ansikt på dem.
- Jeg ser ut som jeg gjør
Jørgensen mener det bør være ulovlig å promotere plastisk kirurgi på blogg, for eksempel ved å gi ut rabattkoder på Botox.
- Selv legger du jo ut en rekke Instagram-bilder der du viser mye kropp. Hvilke tanker har du rundt det?
- Jeg blir provosert hvis jeg får kommentarer om at jeg ikke bør legge ut bilder av kroppen min. Jeg ser ut som jeg gjør, jeg har ikke operert meg eller fikset på kroppen min. Selv om jeg er slank så betyr ikke det at man ikke skal kunne legge ut bilder av seg selv i naturlige settinger, sier Jørgensen.
LES OGSÅ: Anders (18): - Så lenge man har lav fettprosent så har man jo det meste, da blir alt synlig
Jørgensen påpeker at hun også har ting hun er usikker på når det kommer til utseendet.
- Jeg kom sent i puberteten, har små pupper og ønsket lenge å legge på meg. Vi skal ikke mobbe tynne jenter, men heller vise mangfoldet. Jeg ser ut som jeg gjør. Det viktigste er å lære unge jenter at vi er ulike - og det er helt greit.
- Men du legger vel ut bilder der du mener du ser bra ut?
- Ja, men det gjør vi alle. Samtidig viser jeg også meg selv fra andre sider, og kan godt legge ut bilder av meg selv med uren hud eller der jeg viser strekkmerkene mine. Men det er mer på Snapchat og Instagram Stories, ikke på selve Instagram-kontoen min, sier bloggeren.
Flere unge sliter
Stadig flere unge sliter psykisk, viser ny rapport fra NOVA. Rapporten viser en tydelig sammenheng mellom psyskiske problemer og kroppspress, selv om flere oppgir skole- og utdanningspress som et enda større problem enn kroppspress.
Sammenhengen mellom psykiske problemer og sosiale medier er mindre tydelig, men blant jenter ser man en klar trend: Jo mer tid jenter tilbringer på sosiale medier, jo verre har de det.
LES OGSÅ: Forsker til foreldre og lærere: - Gi tenåringer tillatelse til å koble ut
At kroppspress er et alvorlig problem blant dagens unge, er ikke nytt. Det som imidlertid er nytt, er at politikerne nå innkaller til møte for å diskutere mulige politiske føringer eller retningslinjer i håp om å begrense skadevirkningene.
- Blogging har blitt en milliardindustri. Så langt har markedsføringsloven vært den eneste måten å regulere bransjen på, og nå er det på tide å se på andre muligheter, sier barne- og likestillingsminister Helleland.
- Ikke mulig å regulere seg bort fra problemet
Ingeborg Heldal har jobbet i kvinnemagasinbransjen i 14 år. I elleve av dem har hun vært redaktør, først for Cosmopolitan, deretter Side2 og nå for KK.
Med andre ord: Hun har vært med på kroppspress-debatten før.
- Problemet er stort og komplekst, og jeg tror nok ikke det er mulig å regulerere seg bort fra det. Men det at politikerne innkaller til et møte for å diskutere mulige tiltak, er stort. Det betyr at de setter det på agendaen, sier Heldal til Nettavisen.
Selv om Heldal ikke tror at politiske føringer vil kunne eliminere kroppspresset, har hun tro på at at noe regulering vil hjelpe.
- Det kan for eksempel være en god idé å forby reklame for kosmetisk kirurgi, akkurat som man har gjort for tobakk og alkohol, mener Heldal.
KK retusjerer ikke bildene sine, forteller Heldal. Bildene kan imidlertid bli behandlet, altså justeres lys og lignende, men de retusjerer aldri.
- I tillegg er vi veldig opptatt av å vise mangfold. Vi utfordrer sterotyper når det gjelder alder, kjønn og identitet.
Som redaktør og mor, er Heldal opptatt av å ta sin del av ansvaret.
- Jeg må tenke på hva som er mitt anvsar som kvinne på 40 pluss, både overfor egne barn og leserne våre. Hvilke holdninger er det jeg ønsker å promotere når det gjelder utseende og mat? Det tenker jeg mye på.
