Natural Cycles er ikke ny på markedet. Den har i flere år blitt reklamert for, blant annet her i Nettavisen.

Appen virker slik at den benytter informasjon om brukerens kroppstemperatur til å regne ut kvinnens syklus. Med nokså god nøyaktighet kan den derfor forutsi når den kvinnelige brukeren er fruktbar, og når hun ikke er det.

Med i beregningene er blant annet overlevelsesraten til sædceller, temperatursvingninger og uregelmessigheter i syklus.

Til nå har kvinner brukt appen som et verktøy for å kunne følge syklusen sin. I flere år har det svenske selskapet kjempet for å få appen godkjent som prevensjon.

Nå har det tyske sertifiseringselskapet Tüv Süd godkjent Natural Cycles som prevensjonsapplikasjon. Det skriver blant andre britiske The Telegraph.

Kritikere har likevel påpekt at metoden har svakheter, og at den er bedre egnet til å påvise fruktbarhetsperioder - enn nøyaktig å vise når du ikke kan bli gravid.

Appen er laget av Dr Elina Berglund og hennes ektemann Dr Raoul Scherwitzl. Berglund var tidligere med i teamet ved Cernlaboratoriet i Sveits som påviste den såkalte Higgspartikkelen, som Peter Higgs og Francois Englert fikk Nobelprisen i fysikk for i 2013.

Den store fordelen med appen, hevder forskerne, er at par kan drive familieplanlegging og ha sex, samtidig som kvinnen slipper å bruke p-piller.

Berglund sier til Veckans Affärer at godkjennelsen vil sette fart på selskapet.

- Vi vokste så vidt i fjor, så nå må vi doble inntektene i år, fra 18 til 36 millioner SEK, sier hun til Veckans Affärer. I dag har appen 15.000 brukere i 161 land.

Studier viser at bruken er like sikker som en p-pille. Det er vel og merke "uten brukerfeil", det vil si at instruksjonene må følges nøye for at metoden skal være sikker.

* Denne artikkelen er redigert etter innspill om at den ga et urealistisk positivt bilde av den nye prevensjons-appen.