Se video øverst: Dette får du i Apples nye iPhone-modell.

I begynnelsen av oktober inviterte Apple både presse og publikum til et event kalt «Hi, Speed». Presentasjonen startet tirsdag klokken 19.00 norsk tid – og som forventet avduket selskapet siste generasjon av iPhone – iPhone 12.

På grunn av koronapandemien var det i år ikke snakk om en fysisk pressekonferanse, Apple strømmet nyhetene sine med en ferdiginnspilt videoproduksjon fra Apple Park.

Reklame: Sjekk prisen på iPhone 12

iPhone 12

Apple bekreftet tirsdag kveld at neste iPhone heter iPhone 12, og får formfaktoren med rette kanter som har vært lekket i lang stund. Apple brukte designstilen første gang i iPhone 4.

iPhone 12 kommer i fire forskjellige modeller:

  • iPhone 12 Mini (nykommer)
  • iPhone 12 (oppfølger)
  • iPhone 12 Pro (oppfølger)
  • iPhone 12 Pro Max (oppfølger)

Apple forteller at iPhone 12 er 11 prosent tynnere, 15 prosent mindre og 16 prosent lettere enn iPhone 11.

Mobilen kjører på den nye chipen A14 Bionic som Apple hevder er «flere generasjoner foran konkurrentene.»

– Dette er bransjens første 5-nanometers chip. A14 Bionic er raskere og mer effektiv enn noensinne, med opptil 50 prosent raskere prosessor og grafikkprosessor enn de raskeste konkurrentene, sier Apple.

Grunnmodellen iPhone 12 er utstyrt med to kameralinser, tilsvarende iPhone 11.

Den kritikerroste nattmodusen skal være forbedret, og er nå tilgjengelig i alle iPhone 12-modeller. Nattmodus vil også fungere på «selfiekameraet» foran.

Med iPhone 12 kommer nyheten MagSafe. Med magneter skal det blir lettere å plassere mobilen på for eksempel en trådløs lader. Selskapet har også utviklet deksler og tilbehør som utnytter magneter for å feste seg til mobilen.

iPhone 12 blir tilgjengelig i utgaver på 64, 128 og 256 GB i fargene blå, grønn, svart, hvit og rød og vil koste fra 9990 kroner.

iPhone 12 Mini

Apple bekreftet at iPhone 12 Mini ikke bare er et rykte. Den nye modellen vil ha akkurat de samme spesifikasjonen som iPhone 12 foruten at skjermen er på 5,4 tommer og størrelsen er mindre:

iPhone 12 mini blir tilgjengelig i utgaver på 64, 128 og 256 GB i fargene blå, grønn, svart, hvit og rød og vil koste fra 8990 kr.

Apple-sjef Tim Cook: – En ny æra for iPhone

Tim Cook annonserer at iPhone nå støtter 5G. Han omtaler nyheten som «historisk» og «en ny æra for iPhone». Ifølge Apple får iPhone 12 flere 5G-antenner enn andre mobiler.

Det betyr i praksis at at det blir mulig å laste ned data i en fart på fire GB per sekund over mobilnettverket. Dette kan gjøre det mulig å vise for eksempel flere forskjellige videostrømmer fra en fotballkamp på mobilen via mobilnettverket.

Mandag åpnet Telia 5G-nettet i Oslo, og det var ikke tilfeldig. Apple er dominerende på mobilmarkedet i Norge, og deres introduksjon av nye mobiltelefoner tirsdag, er ventet å bli det virkelige avsparket for 5G.

iPhone 12 Pro

I tillegg til iPhone 12 og iPhone 12 Mini kommer det også to nye proffmodeller, iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max. De følger samme formfaktor som småbrødrene.

Størrelsene på Super Retina XDR-skjermene er i år økt. iPhone 12 Pro øker fra 5,8 til 6,1 tommer mens iPhone 12 Pro Max øker fra 6,5 til 6,7 tommer. Størrelsen på mobilene er samtidig mindre enn fjorårets mobiler.

Med proffmodellene handler mye om kameraene. Nye linser gjør det nå mulig med 4 ganger optisk zoom og bedre bildestabilisering. Mobilene skal også ta vesentlig bedre bilder i mørket sammenliknet med fjorårets modeller.

Profesjonelle fotografer vil nok også sette pris på funskjonen ProRAW, som gjør det mulig å knipse bilder i raw-format, og som igjen gjør det mulig å redigere bildene i etterkant på en helt annet nivå enn med vanlig jpg-bilder.

iPhone 12 Pro har et nytt vidvinkelkamera med syv elementer og ƒ/1,6-blenderåpning som skal gi 27 prosent bedre bilder og videoer i dårlig lys. Kameraet med ultravidvinkel gir 120-graders synsfelt. Kameraet med telelinse har 52 mm brennvidde. Samlet gir dette fire ganger optisk zoom.

Her er det for øvrig en forskjell mellom iPhone 12 Pro og flaggskipet Pro Max.

Det nye vidvinkelkameraet med har her 47 prosent større sensor med 1,7 μm piksler, noe som skal gi en forbedring på hele 87 prosent i dårlig lys, opplyser Apple.

«Den har også kamera med ultravidvinkel, og telekamera med 65 mm brennvidde for bedre fleksibilitet når du går tettere på motivet», heter det i selskapets pressemelding.

Samlet gir dette systemet fem ganger optisk zoom.

På videosiden klinker Apple til med muligheten for å filme 10-bit HDR og Dolby Vision HDR. Det blir også mulig å redigere i disse videoene rett på mobilen.

iPhone 12 Pro-modellene blir utstyrt med Lidar. Dette er en sensor som svært nøyaktig kan måle omgivelsene sine, og er i bruk for eksempel i såkalt augmented reality-programmer. På norsk har AR fått oversettelsen utvidet virkelighet. Den brukes også til å lynraskt finne fokus når du tar bilder.

iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max vil være tilgjengelige i modeller på 128 GB, 256 GB og 512 GB i grafitt, sølv, gull og «stillehavsblå» med priser fra henholdsvis 12.990 kr og 13.990 kr. Toppmodellene koster henholdsvis 16.890. kroner og 17.890 kroner.

HomePod Mini

Apple-sjef Tim Cook startet presentasjonen med å avduke smart-høyttaleren HomePod Mini. Høyttaleren er ennå ikke lansert i Norge.

Høyttaleren er rund og på størrelsen med en stor appelsin. En av fordelene med HomePod Mini at et flere høyttalere i ett hus skal synkroniseres slik at det ikke blir noe lagg i lyden.

Høyttaleren er dessuten knyttet til taleassistenten Siri. Hvor «smart» den egentlig er, gjenstår å se.

Lekkasje timer før lanseringen

Bare timer før lanseringen lekket bilder av iPhone 12 på nett. Også børsen i USA reagerte med ustabil aksjekurs.

iPhone-lanseringen sendte aksjekursen kraftig ned tirsdag kveld, og aksjen endte til slutt ned 2,6 prosent.

Se de lekkede bildene her: Dramatikk og lekkasjer før gigantisk iPhone-nyhet

– Veldig lite å rope hurra for

Apple-ekspert Daniel Rosenquist har fulgt selskapet i en årrekke, og stod tidligere bak bloggen «Det store eplet». Han er ikke voldsomt imponert over hva Apple viste fram tirsdag kveld.

– Dette er jo litt som vi er blitt vant til, at det er veldig lite å rope hurra for fra gang til gang. Det er generelt få grunner til å oppgradere telefonen hvis du har en relativt ny en.

– 5G er selvsagt et viktig steg, men man kan jo spørre seg litt retorisk hva man plutselig kan gjøre i morgen som du ikke kan med 4G-telefonen i dag. Veldig overordnet så er det jo «litt» bedre som er fellesnevneren. Litt bedre kamera, litt raskere hjerne, litt bedre skjerm og så videre.

Rosenquist synes egentlig at Apple kunne ha gått enda lengre med nyhetene.

– Jeg er skuffet over at de ikke tar steget over i USB-C, men drar dette ut minst enda et år. Jeg er også skuffet over at det ikke er enda mer kantløst design og over at de ikke har gjort «busslomma» i skjermen mindre. Jeg er også litt skuffa over at de ikke har putta på fingeravtrykksleseren fra nye iPad Air, altså den som fungerer i av/på-knappen her, eventuelt i tillegg til FaceID.

Nyheten MagSafe er han derimot begeistret for.

– Jeg tror det magnetiske tilbehøret blir veldig bra når det får gått litt tid og smarte folk finner på godt tilbehør. Billadere, lommebøker, deksler og så videre, som kan klippes av og på sømløst kan bli veldig bra.

Den dyreste av toppmodellene koster nå rundt 18.000 kroner, men Rosenquist mener folk flest får mye mobil lenger ned i prisklassen.

– Det er ikke mye tvil for meg om at de aller fleste bør kjøpe iPhone 12 og droppe Pro-nivået. Prisforskjellen er rett og slett ikke til å forsvare med mindre du har behov for veldig avanserte foto- eller videoegenskaper, etter min mening.

– Prisnivået er jo som vi er blitt vant til, der du må over 15.000 for en god Pro-modell med mye lagringsplass. Det positive er at du kan få ålreite modeller for ned mot 6000 kroner nå hvis du får for SE eller eldre modeller.