Tirsdag kveld norsk tid «gikk» Apple-sjef Tim Cook på scenen i Steve Jobs Theater i California for å avduke høstens største lanseringer fra selskapet. Dessverre var også årets avduking spilt inn på forhånd, som har vært løsningen gjennom hele koronapandemien.

Som forventet handlet det meste om iPhone 13 med bedre kameraer og ny skjermteknologi, og en ny og større Apple Watch – men Apple klarte i år å holde én nyhet hemmelig.

Overrasket med helt ny iPad Mini

Overraskelsen som ikke nådde ryktebørsen i forkant er nye iPad Mini – som har fått en voldsom oppgradering både inni og utenpå. Den ser nå ut som en liten iPad Pro med rette kanter.

Liquid Retina-skjermen er på 8,3 tommer med en oppløsning på 2266 x 1488 piksler ved 264 ppi. Nettbrettet støtter dessuten den nye generasjonen Apple Pencil og «True Tone»-teknologien – som tilpasser fargen på skjermen til fargen i lyset der du er.

Mini-nettbrettet er 40 prosent raskere enn forrige generasjon – og skjermytelsene skal være 80 prosent raskere. Endelig dumper Apple også lightningporten til fordel for USB-C.

iPad Mini med mobildata støtter også 5G, og på innsiden sitter faktisk den samme prosessoren som i iPhone 13. Mer om det lenger ned.

På kamerafronten snakker vi også her 12MP ultravidvinkel-kamera med Center Stage – som er en teknologi som følger ansiktet ditt selv om du beveger deg i rommet.

Nye iPad Mini koster fra 5590 kroner for 64 GB-versjonen uten mobilnett og opp til 9590 kroner for toppmodellen på 256 GB og mobilnett.

Apple avduket også en ny «vanlig» iPad, utstyrt med prosessoren A13 Bionic – som hevdes å være 20 prosent raskere enn forrige generasjon. Skjermen er på 10,2 tommer og er i retina-oppløsning.

En av de store nyhetene er et 12MP ultravidvinkel-kamera med Center Stage.

Det nye nettbrettet støtter også Apples nye penn, samt «True Tone».

Nyheten «alle» ventet på var neste generasjon iPhone – som i 2021 får en såkalt midtlivsoppgradering. Det vil si at designet i det store og hele er tilsvarende dagens modeller, mens hovednyhetene har skjedd på innsiden.

iPhone 13 og iPhone 13 Mini

Som forventet avduket Apple en ny generasjon iPhone. Designet er hovedsakelig det samme, men «notchen» med sensorene på topper er mindre og hovedkameraene er omorganisert.

Skjermene på iPhone 13 og iPhone 13 Mini er på 6.1 og 5.4 tommer, som før. En nye og mer avansert skjermteknologi gjør den imidlertid 28 prosent lysere og med bedre støtte for HDR-innhold.

Prosessoren A15 Bionic er nå 50 prosent raskere enn «ledende konkurrenter», om vi skal stole på Apple.

Med iPhone 13 understreker Apple at de satser hardt på kamerafunksjonalitet. Standard- og Mini-versjonen får nå teknologi som tidligere var forbeholdt Pro-modellene.

En av nyhetene er mulighetene til «stjele» en funksjon fra Hollywoods filmskapere – nemlig egenskapen å raskt kunne fokusere på forskjellige steder i bildet. Det skaper en klar, cinematisk effekt. Så heter også funksjonen «Cinematic Mode».

Kunstig intelligens tolker hva hovedpersonen i bildet ser på, og fokuserer på det. Det hele filmes i Dolby Vision HDR.

Apple lover at iPhone 13 har 2,5 timer bedre batteritid enn iPhone 12, mens iPhone 13 Mini har 1,5 timer bedre batteritid.

Prisene på iPhone 13 er like som med dagens iPhone 12, men lagringskapasiteten har doblet seg og starter nå på 128 GB.

Det vil si at iPhone 13 Mini koster fra 8490 kroner til 12.090 kroner. iPhone 13 starter på 9790 kroner og toppversjonen koster 13.390 kroner – som er 1300 kroner dyrere enn Mini.

iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max

Også Pro-versjonene av iPhone 13 har naturligvis en mindre «notch». På innsiden sitter den samme A15 Bionic-prosessoren som i lillebrødrene.

En oppgradering av Super Retina XDR-skjermen skilter med 1000 nits og støtter dessuten Pro Motion – som gjør variabel frekvensoppdatering mulig. Dette har iPad Pro-modellene hatt i noen år allerede – og gjør mye med opplevelsen av responstiden på skjermen.

Med andre ord: Svært lite etterslep.

Skjermene er på henholdsvis 6.1 og 6.7 tommer.

Apple fortsetter å med å utvikle kameraystemet, som nå støtter makrobilder. Alle linsene støtter dessuten nattmodus.

En ny funksjon kalles «photographic styles» og lærer hvordan du liker bildene dine redigert – og justerer automatisk.

I «Cinematic Mode» kan man bestemme fokus etter at opptaket er gjort, som igjen åpner for videoer nærmere hva proffe filmskapere ønsker seg. Ifølge Apple er iPhone 13 Pro den eneste telefonen på markedet med denne muligheten.

På batterisiden skal iPhone 13 Pro holde 1,5 timer lenger enn 12 Pro og iPhone 13 Pro Max skal holde i 2,5 lenger.

Prisene er den samme som med dagens modeller. Lagringskapasiteten starter på 128 GB og går opp til 1TB.

iPhone 13 Pro koster da mellom 12.290 kroner og 18.190 kroner. iPhone 13 Pro Max koster mellom 13.490 og 19.390 kroner – som er 1200 kroner dyrere enn Pro.

Ny Apple Watch

Som forventet avduket Apple en helt ny Apple Watch Series 7 – som har fått et oppdatert design.

I motsetning til hva ryktene hevdet i forkant, har klokken imidlertid ikke de rette kantene fra dagens pro-enheter. Skjermen har riktignok blitt større, mens batteritiden skal være den samme som før.

Apple opplyser at rammen rundt skjermen har krympet med 40 prosent, som gir en 20 prosent større skjerm. Den nye skjermen skal gi plass til 50 prosent mer tekst på skjermen.

Slik har designet på Apple Watch endret seg. Årets modell til høyre:

De norske prisene på Apple Watch Series 7 er ikke klare ennå. Klokken lanseres i løpet av høsten 2021.