«Time Flies» – tiden flyr. Slik inviterte Apple til sin digitale presentasjon tirsdag kveld norsk tid. På grunn av koronapandemien kunne ikke selskapet arrangere en pressekonferanse som tidligere.

Som vanlig var ikke de få ordene tilfeldig valgt, og fra før av var det forventet at Apples neste mobil iPhone 12 ikke skulle vises fram.

– I dag skal vi fokusere på to produkter, Apple Watch og iPad, sa applesjef Tim Cook innledningsvis i presentasjonen, og bekreftet forventningene.

Du kan se hele Apples presentasjon i toppen av artikkelen👆🏻.

Apple Watch Series 6

Apple startet lanseringen med å avduke Apple Watch Series 6 – og bekreftet at den får fullt fokus på helse.

Bildeserie: Se alle bildene av Apple Watch Series 6

En ny sensor måler nå oksygenmetningen i blodet ditt, som ifølge Apple er en viktig indikator for helsetilstanden din. Dataene fra klokken kan bidra i forskning på astma og hjertefeil.

Oksygenmetning sier noe om hvor mye oksygen som fraktes av de røde blodcellene fra lungene til resten av kroppen.

For å måle oksygenet i blodet bruker klokken fire klynger med grønne, røde og infrarøde LED-lys i tillegg til de fire fotodiodene i krystallmaterialet på undersiden av Apple Watch for å måle lyset som reflekteres tilbake fra blodet.

S6-prosessoren i klokken skal gjøre den 20 prosent raskere enn den femte generasjonen. Skjermen i hvilemodus skal også være 2,5 ganger mer lyssterk i dagslys enn forrige generasjon.

Som forventet har Apple utviklet en rekke nye urskiver. Apple har også åpnet ytterligere opp slik at tredjepartsutviklere kan lage sine egne urskiver.

En ny funksjon kalt Family Setup gjør at barn eller andre i familien kan benytte en Apple Watch selv om de ikke har en egen iPhone. Tjenesten blir ikke tilgjengelig i Norge ved lansering.

Det har ikke skjedd noe med batteritiden. Den er fremdeles på «opptil 18 timer», tilsvarende forrige generasjoner Apple Watch.

I en pressemelding annonserer Apple også at den nye klokken er utrustet med «ultrabredbåndantenner som muliggjør trådløs lokalisering av enheter i nærheten for å støtte nye produkter som neste generasjons digitale bilnøkler».

Ladeteknologien skal være forbedret slik at klokken skal kunnefullades på halvannen time.

I Norge starter Apple Watch Series 6 på 4690 kroner for GPS-versjonen og 5890 kroner for GPS + cellular-versjonen. Prisen er avhengig av om klokken er laget i aluminium stål eller titan, samt reimen og teknologien, og kan kommer opp i nærmere 14.000 kroner.

Apple Watch SE

Apple bekreftet ryktene og slapp ikke bare én, men to nye Apple Watch. Selskapet har utviklet en ny klokke som er rimeligere enn Series 6, og heter Apple Watch SE.

Den er bygget rundt prosessoren S5, men er ellers utstyrt med en rekke av funksjonene til dagens nye Apple Watch. Den kan imidlertid ikke måle oksygen i blodet-app eller EKG.

Prisen skal ligge et godt stykke under toppserien, og erstatter etter alt å dømme Apple Watch Series 3. Prisen på denne klokken startet på 2700 kroner i Norge.

Prisen på Apple Watch SE starter på 3290 kroner for GPS-versjonen og 3790 kroner for versjonen med båd GPS og mobildata.

Startet treningstjenesten Fitness+

Apple fortsetter å utvikle betaltjenester og har lansert en ny kalt Fitness+ knyttet til Apple Watch.

Det er ganske enkelt en serie med treningsøvelser på video som er knyttet til AppleTV, iPhone og Apple Watch. Det er hovedsakelig fokus på kroppsvekt-øvelser. Apple lover at skal komme nye program hver uke.

Tjenesten koster ti dollar i måneden i USA. Norge er ikke blant de første lanseringslandene.

Sammen med Fitness+ lanserer selskapet en tjeneste som samler flere eller alle tjenestene i én pakke – kalt Apple One – og gir en samlerabatt sammenliknet med å abonnere på en og en tjeneste.

Ny iPad og iPad Air

Apple har annonsert en oppgradering av «vanlige» iPad til åttende generasjon. Selskapet hevder nettbrettet har fått en kraftig forbedring i ytelse og er nå tre ganger raskere enn Android-nettbrett.

Nettbrettet har støtte for Apple Pencil og en rekke tastaturer, deriblant Magic Keyboard og Smart Keyboard Folio.

Men den kanskje mer spennende nyheten er oppdateringen av iPad Air. Den ser nå temmelig lik ut som iPad Pro med et mer firkantet designspråk, men har bare ett kamera bak. Det er til gjengjeld på 12 MP.

Skjermen er på 10,9 tommer og stiller i klassen Liquid Retina. Det betyr blant annet det 3,8 millioner piksler. Brettet støtter også den oppdaterte Apple Pencil.

På innsiden skjuler prosessoren A14 Bionic seg, som skal gjøre at maskinen yter 40 prosent bedre enn forrige generasjon. Prosessoren er i stand til å håndtere elleve billioner instruksjoner per sekund, noe som «tar maskinlæringsapper til et helt nytt nivå», ifølge Apple.

Nye iPad Air har imidlertid ikke en sensor for ansiktsgjenkjenning, men fingeravtrykkleseren er flyttet til av-og-på-knappen på toppen. Lighting-porten dumpes til fordel for USB-C.

Prisen på iPad Air starter på 6990 kroner med kun wifi-tilkobling og 8490 kroner for modellen som også har mobiltilkobling. Toppmodellene med 256 GB lagringsplass koster henholdsvis 8790 kroner og 10.290 kroner.

Apple bekrefter dessuten at iOS 14, watchOS 7, iPadOS 14 og tvOS 14 slippes onsdag 16. september.

Les også: Apple bekrefter ryktene: - En historisk endring