OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Samtidig slipper de iOS 14 og nyheter for iPhone, iPad, Mac, Apple Watch og AirPods

Et betydelig skifte i Apples utviklingsstrategi, spådde analytikerne i forkant at Apples pressekonferanse mandag kveld. Og slik ble det.

Hvert år arrangerer Apple utviklermessen WWDC –Worldwide Developers Conference, og mandag kveld klokken 19.00 norsk tid gikk applesjef Tim Cook på scenen for å annonsere selskapets største nyheter. Se pressekonferansen her.

Går bort fra Intel - bygger egne prosessorer til Mac

I 2020 ble konferansen svært annerledes, da det hele foregår digitalt av smittevernshensyn. Og på mandag bekreftet Tim Cook også ryktene som har svirret de siste dagene: Apple går bort fra Intel-prosessorer, og bygger nå sine egne prosessorer til Mac og det nye operativsystemet Mac OS Big Sur.

– Det er en virkelig historisk dag, sier applesjefen.

Målet er todelt: Å oppnå svært kraftige maskiner som krever så lite ressurser som mulig. Det vil kunne gi svært kraftige, bærbare maskiner som likevel opprettholder en god batteritid. Tim Cook forklarte under WWDC-presentasjonen at overgangen til de ny maskinvare med Apple-prosessorer vil ta rundt to år å fullføre.

Mac er i dag de eneste produktene fra Apple som ikke kjører på egenutviklet silisium.

Tror det blir en solid boost for Mac

Apple-ekspert Daniel Rosenquist har fulgt selskapet i en årrekke, og stod tidligere bak bloggen «Det store eplet».

Han mener overgangen til «hjemmelagde» prosessorer kan gi en solid boost.

– Det har fungert veldig bra med iPhone og iPad, og det er grunn til å tro at det blir en solid boost også for Mac nå. Det visker også ut linjene mellom Mac og iOS enda mer, på godt og vondt. Det finnes mange gode eksempler på at det kan være praktisk å åpne ipad-appene på Mac, samtidig som jeg håper at skillene aldri blir visket helt ut, for Mac må fortsette å være en arbeidshest og ikke en iPad med tastatur, sier Rosenquist til Nettavisen.

Han tror mange samtidig kan puste lettet ut.

– Det virker som om de har en god løsning og plan for å være kompatible med Intel og andre platformer også, det er godt å se. Marerittet for mange før denne lanseringen har vært feks at flere tusen kroner verdt med spill i Steam plutselig ikke er kompatible. Det ser ikke ut til å være noe problem, sier Rosenquist til Nettavisen.

Apple-aksjen nådde også ny toppnotering på mandag, og endte opp 2,6 prosent til 358.87 dollar. De var dermed med på å dra den teknologitunge Nasdaq-indeksen opp til ny rekord ved børsslutt. Nasdaq endte til slutt opp 1,11 prosent, til 10056.47 poeng.

Slik er iOS 14

En av de andre store nyhetene på mandag var iOS 14, den siste oppdateringen av operativsystemet i iPhone og iPad. Men den på plass blir din iPhone og iPad helt ny, og med ny Hjem-skjerm.

Ifølge Apple har iOS 14 «den største oppdateringen av Hjem-skjermsidene noensinne med flotte widgeter med ny design og appbiblioteket, en ny måte å trykke seg inn i App Store på med App Clips, kraftige oppdateringer av Meldinger og annet.»

- De nye widgetene viser informasjon til rett tid med et blikk og kan festes i ulike størrelser på alle Hjem-skjermsider. Brukerne kan lage en Smart stabel av widgeter, som bruker intelligens på enheten til å fremheve den riktige widgeten basert på klokkeslett, sted og aktivitet, melder Apple.

Hjem-skjermsidene kan ifølge Apple vise widgeter som er tilpasset for jobb, reise, sport, underholdning og andre interesseområder.

- Brukerne kan velge hvor mange Hjem-skjermsider som skal vises, og enkelt skjule sider for å få raskere tilgang til appbiblioteket, opplyser selskapet.

- Innkommende FaceTime-anrop og anrop og Siri-samhandlinger får en helt ny, kompakt design som lar brukerne fortsette med det de holder på med. Med Bilde i bilde-støtte kan iPhone-brukere nå se en video eller utføre et FaceTime-anrop mens de bruker en annen app, skriver Apple i en pressemleing mandag.

Apple kommer også med App Clip, kraftige oppdateringer av samtaler i Meldinger, og nye sykkelveibeskrivelser, elbilnavigering og utvalgte byguider i en ny oppdatering av Kart.

Det kommer også forbedret personvernsfunksjoner for mer åpenhet og kontroll, noe som betyr at alle apper må nå innhente brukersamtykke til sporing.

iOS 14 på iPhone introduserer blant annet en bilde-i-bilde-funksjon som lar en video flyte på toppen av andre apper mens du ser på video. Les hele pressemeldingen om iOS 14 her.

Apple lister også opp disse nye funksjonene i iOS 14:

Oversett er laget for å være den beste og enkleste appen for å oversette samtaler og tilbyr rask og naturlig oversettelse av tale og tekst blant 11 forskjellige språk. 4 Med Lokal modus kan brukerne benytte alle funksjonene til appen i frakoblet modus for privat tale- og tekstoversettelse.

Siri utvider kunnskapen sin og svarer på komplekse spørsmål med kilder fra hele internett og kan nå sende lydmeldinger. Tastaturdiktering kjører på enheten ved diktering av meldinger, notater, e-postog annet.

Hjem-appen gjør smart hjemmestyring enda enklere med nye automatiseringsforslag og utvidede kontroller i Kontrollsenter for raskere tilgang til tilbehør og scener. Adaptiv belysning for kompatible lys med HomeKit-støtte justerer automatisk fargetemperaturen i løpet av dagen, og med ansiktsgjenkjenning på enheten kan kompatible videodørklokker og -kameraer identifisere venner og familie. 6Hjem-appen og HomeKit er laget for å være private og sikre, så all informasjon om en brukers tilbehør i hjemmet har gjennomgående kryptering.

AirPods kan nå bytte lyd sømløst mellom Apple-enheter med automatisk enhetsbytting. Romtilpasset lyd med dynamisk hodesporing gir en teaterlignende opplevelse med AirPods Pro. Ved å anvende retningsbestemte lydfiltre og hårfint justere frekvensene som hvert øre mottar, kan lyder plasseres nærmest hvor som helst i et område for å gi en oppslukende lytteopplevelse.

Digitale bilnøkler gir brukerne en sikker måte å bruke iPhone eller Apple Watch til å låse opp og starte bilen på. Digitale bilnøkler kan enkelt deles via Meldinger eller deaktiveres via iCloud hvis en enhet mistes, og er tilgjengelig fra i år via NFC. 8 I dag lanserte Apple også den neste generasjonen med digitale bilnøkler basert på ultrabredbåndsteknologi for romforståelse fra U1-chipen, slik at brukerne kan låse opp fremtidige bilmodeller uten å ta iPhonen ut av lommen eller vesken, og blir tilgjengelig neste år.

Den første bilen som får støtte for Digital Keys er 2021-modell til BMW 5-serien. Se video her:

Hvor er? legger til støtte for tredjepartsenheter og -tilbehør, slik at brukerne kan spore andre viktige gjenstander som har forsvunnet, i tillegg til Apple-enheter. Brukernes personvern forblir sentralt i nettverket med innebygd gjennomgående kryptering for Finn frakoblede enheter. Et spesifikasjonsutkast er tilgjengelig for tilbehørs- og enhetsprodusenter fra og med i dag.

Safari tilbyr en personvernrapport, slik at brukerne enkelt kan se hva slags nettstedssporing som er blokkert, sikker passordovervåking for å hjelpe brukerne med å finne lagrede passord som kan ha vært involvert i datainnbrudd, og innebygd oversettelse for hele nettsteder. 9

Helse har fått helt nye funksjoner for å administrere søvn, bedre forstå lydnivåer som kan påvirke hørselen, og en ny Helsesjekkliste – et sentralt sted der du kan administrere helse- og sikkerhetsfunksjoner - inkluderer Nødanrop (SOS), Nødinfo, EKG, Fallregistrering og annet. 10 Helse har også fått støtte for nye datatyper for bevegelse, helsejournaler, symptomer og EKG.

Vær-appen og -widgeten holder brukerne oppdatert om ekstreme værhendelser 10 og en ny nedbørsgraf for den neste timen viser nedbør minutt for minutt når det er meldt regn. 11

Tilgjengelighetsfunksjoner omfatter Tilpassing av hodetelefoner, som forsterker lyd for å hjelpe musikk, filmer, telefonsamtaler og podkaster til å høres skarpere og klarere ut, og tegnspråkregistrering i gruppesamtaler i FaceTime, som gjør personen som bruker tegnspråk, mer fremtredende i en videosamtale. 12 VoiceOver, bransjens ledende skjermleser for blinde, gjenkjenner nå automatisk hva som vises visuelt på skjermen, slik at flere apper og nettopplevelser blir tilgjengelige for flere mennesker.

Apple Watch og watchOS 7

Apple bruker normalt WWDC som arena for å vise fram nyutviklinger til smartklokken Apple Watch, og det var også tilfellet på mandag da de lanserte watchOS 7.

watchOS 7 inneholder ifølge Apple forbedrede tilpasningsmuligheter og helse- og treningsfunksjoner for Apple Watch. Deling av urskiver, søvnsporing og automatisk registrering av håndvask.

Den nye oppdateringen heter WatchOS 7, og har ytterligere fokus på helse- og treningsfunksjoner.

- watchOS 7 inneholder forbedrede tilpasningsmuligheter og helse- og treningsfunksjoner for Apple Watch . Deling av urskiver, søvnsporing og automatisk registrering av håndvask, opplyser Apple i en pressemelding.

Urskiver og deling: - watchOS 7 har oppdaterte urskiver for bedre tilpasning og tilgang til favorittappene. watchOS 7 tilbyr nye måter å finne og dele unike kombinasjoner for å tilpasse urskiven til enhver aktivitet eller livsstil, fra nybakte foreldre til surfere, tennisspillere og fotografer. Tilpassede urskiver med komplikasjoner kan deles via Meldinger eller Mail og hentes i App Store eller fra lenker på nettsteder og i sosiale medier, opplyser Apple.

Søvn - Med watchOS 7 introduserer Apple Watch søvnsporing. Ved hjelp av mikrobevegelser fra klokkens akselerometer, som indikerer pusterytmen når brukeren sover, kan Apple Watch registrere når og hvor lenge brukeren sover hver natt. Om morgenen vises en oversikt over nattens søvn, inkludert når brukeren var våken. Det vises også en oversikt over søvntrenden den siste uken, opplyser Apple.

- I Søvnmodus aktiverer Apple Watch Ikke forstyrr og toner ned skjermen for natten. For å vekke brukeren bruker Apple Watch en lydløs, følbar alarm eller behagelige lyder, og skjermen viser batterinivået. Hvis batterinivået er for lavt en time før sengetid, vil Apple Watch minne brukeren på å lade den før sengetid, avhengig av brukerens laderutiner. Søvndata krypteres på enheten eller i iCloud med iCloud-synkronisering, og brukeren har alltid kontroll over sine egne data, opplyser Apple.

Automatisk registrering av håndvask: - I denne banebrytende innovasjonen for bærbare enheter bruker Apple Watch bevegelsessensorene, mikrofonen og maskinlæring på enheten til automatisk å registrere bevegelser og lyder når brukeren vasker hendene sine. En nedtelling på 20 sekunder starter automatisk, og hvis brukerne avslutter før nedtellingen er fullført, blir de bedt om å vaske hendene sine lenger. Apple Watch kan også minne brukerne på å vaske hendene når de kommer hjem, opplyser Apple.

Treningstyper og Mosjon-appen: - watchOS 7 har fire nye og spennende treningstyper med kraftige algoritmer for puls og bevegelser: Kjernetrening, Dansing, Funksjonell styrketrening og Pulsreduksjon, opplyser selskapet.

Les mer på Apple om Mac og overgangen til Apple silisium, macOS Big Sur, iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7, og tvOS 14.