Apple pleier å annonsere sine nye produkter med brask og bram fra sitt hovedkvarter i Palo Alto i USA, men i disse koronatider nøyde teknogiganten seg med en e-post.

Her skriver Apple at neste generasjons iPad Pro får innebygget Lidar-skanner som med dybdeskanning skal gi nye fotomuligheter, men i første omgang støtte bedre teknologi rundt såkalt «utvidet virkelighet» – augmented reality.

Lidaren kan nøyaktig måle avstanden til objekter på inntil fem meters avstand. Nøyaktigheten skal, ifølge Apple, måles på foton-nivå og hastigheten i nanosekunder.

Under panseret sitter det en A12Z-prosessor. Både hoved- og grafikkprosessoren har åtte kjerner hver, som skal gjøre nettbrettet mer enn raskt nok.

Lagringskapasitet er også doblet i forhold til 2018-modellene. Harddiskene er nå på 128 GB, 256 GB, 512 GB og 1 TB.

I tillegg til Lidar-sensoren er iPad Pro utstyrt med to hovedkameraer, en ultravidvinkel på 10 MP og en vanlig vidvinkel på 12 MP.

Visker ut skillet til bærbar PC

Apple har lenge hevdet at en iPad kan erstatte en PC, men det har så langt ikke egentlig vært en realitet.

Med nye iPad Pro tar selskapet et skritt nærmere denne lovnaden og lanserer et eget tastatur med innebygget trackpad.

Dermed bør bruken begynne å kunne nærme seg en bærbar Mac, men dette må vi teste ut nærmere før vi kan konkludere noe om.

Pris på iPad Pro

Nye iPad Pro kommer i to versjoner, på enten 11 eller 12,9 tommer.

Prisene på 11-tommeren starter på 9790 kroner uten mobilnett og på 11.590 for modellen med 4G-mulighet. Den fullspekkede versjonen med både mobilnett og 1 terrabyte lagring kommer på 17.590 kroner.

Prisene på 12,9-tommeren starter på 12.190 kroner uten mobilnett og på 13.990 kroner med. Her koster toppmodellen med mobilnett og 1 TB lagring svimlende 19.990 kroner.

– Ikke for vanlige folk

Apple-ekspert Daniel Rosenquist rister på hodet av prisnivået Apple legger seg på.

– Dette er ikke iPad-en for vanlige folk. Apple har vært overraskende flinke til å oppgradere grunnmodellen og holde prisen forholdsmessig lav. Den får du for 4000 kroner, og det er en mer enn nok iPad for de aller fleste.

– Jeg klarer ikke skjønne hvem som skal ha nytte av en iPad Pro til 20.000, men det finnes helt sikkert et og annet eksempel der ute, sier Rosenquist til Nettavisen.

Han mener den virkelig store nyheten er tastaturet med styreflaten.

– Dette gjør i større grad iPad i stand til å konkurrere med en vanlig PC i flere tilfeller. Men det tastaturet koster jo en del tusenlapper alene, og er ikke engang klart før til våren. Utover det er oppgraderingen av iPad Pro, dessverre som vanlig, akkurat hva det må være og ikke spesielt mye mer, avslutter Rosenquist.