SISTE: Fra og med klokka 19.00 torsdag kveld kan du oppdatere til iOS 13.

Under Apples utviklermesse WWDC i juni annonserte selskapet det nye operativsystemet til iPhone og iPod – iOS 13.

Siden har Apple jobbet for å ferdigstille programvaren, og fra i kveld kan iPhone-eiere laste ned iOS 13 og få «ny» mobil.

Apple hevder programvaren er optimalisert fra bunn til topp for å forbedre ytelsen på mobilen du allerede har. Blant annet skal FaceID åpne telefonen 30 prosent raskere.

En av de største endringene blir at med iPhone nå kommer med mørk modus. Bildene over gir et inntrykk av hvordan det ser ut.

Kartapplikasjonen skal også være kraftig utbygget.

Gir 🖕🏻 til Google og Facebook

Apple er nøye med å understreke at de tar din privatinformasjon på alvor, og har utviklet funksjonen «Logg inn med Apple» som en direkte konkurrent til Google og Facebook.

På denne måten vil Apple stoppe selskapene som forsøker å følge med på alt du gjør for å selge dataene dine.

Og dersom du blir bedt om å bekrefte med e-post-adressen din, kan du la Apple opprette en midlertidig adresse for deg som videresendes til din korrekte adresse, men uten at noen andre får tak i din virkelige adresse.

Apple opplyser:

Apple ivaretar brukernes personvern med å tilegne en unik, tilfeldig utvalgt ID til utviklerne. Selv i tilfeller der utviklere spør om navn og e-postadresse, har brukerne muligheten til å holde e-postadressen sin skjult og heller dele en unik, tilfeldig e-postadresse.

Logg på med Apple gjør det enklere for brukere å bekrefte med Face ID eller Touch ID, og den har tofaktorsautentisering innebygd for et ekstra lag med sikkerhet. Apple bruker ikke Logg på med Apple til å samle informasjon om brukerne eller aktivitet i apper.

Nye funksjoner i fotoappen

I portrettmodus får kamera-appen nye lyssettinger, men kanskje enda viktigere er nye verktøy for å redigere bildene dine.

Og kanskje enda viktigere enn det: De fleste av de samme redigeringsverktøyene kan nå brukes på video. Ved hjelp av en knapp kan du for eksempel snu en video.

Apple har også gjort om på hvordan arkivet – eller albumene – fungerer, og gjort de mer dynamiske. Ved å bruke maskinlæring sorteres biblioteket, slik at kopier av bilder skjules automatisk.

Hendelser fra de siste dagene, månedene eller årene trekkes frem. Det ser imponerende ut, men om det for mye gimmick og for lite praktisk, gjenstår å se.

Apple lover også at taleassistenten Siri i iOS 13 endelig skal begynne å snakke naturlig, takket være maskinlæring.

I faktboksen under kan du se hvilke andre viktigere endringer som er gjort i iOS 13.

Apple har satt opp en oversikt over samtlige endringer. Den finner du her. IOS 13 vil fungere på iPhone 6s og nyere.

Slik oppdaterer du

For å oppdatere mobilen din går du til Innstillinger > Generelt > Oppdatering, og følger anvisningene.

Husk å sikkerhetskopiere mobilen først. Det gjør du ved å gå til Innstillinger > klikk på navnet ditt øverst > iCloud > iCloud-sikkerhetskopi -> Sikkerhetskopier nå.