*Nettavisen* Livsstil.

Årets nordiske naturfotografier er kåret

ÅRETS BILDE: Finske Rainer Carpelan ble kåret til årets nordiske naturfotograf med denne måken i regnbuen. Bildet er tatt i Flatanger i Trøndelag.

ÅRETS BILDE: Finske Rainer Carpelan ble kåret til årets nordiske naturfotograf med denne måken i regnbuen. Bildet er tatt i Flatanger i Trøndelag. Foto: Rainer Carpelan (NNPC)

16 år gamle Tobias Gjerde fra Norge ble kåret til Årets unge nordiske naturfotograf. Sjekk alle vinnerbildene under.

26.01.20 09:08

I årets utgave av konkurransen Nordic Nature Photo Contest (NNPC) var det rekordhøy deltakelse med 4885 innsendte bilder fra 355 fotografer fra Norden og andre europeiske land, ifølge arrangørene. Reglene for konkurransen er enkle: Fotografen kan være fra hvor som helst i verden, men bildene må være tatt innenfor det geografiske området Norden.

Dette er tiende gang konkurransen arrangeres. Arrangør og jurymedlem Tom Schandy fra magasinet Natur & Foto sier til Aftenposten at det ble sendt inn svært mange bilder av høy kvalitet i år.

Klikk på bildet for å forstørre. TRUET: Norske Roy Mangersnes vant klassen for truet nordisk natur. Dette dronebildet er tatt fra Austfonna på Svalbard.

TRUET: Norske Roy Mangersnes vant klassen for truet nordisk natur. Dette dronebildet er tatt fra Austfonna på Svalbard. Foto: Roy Mangersnes (NNPC)

– Det morsomme og spennende er at mange amatører hevder seg svært godt, sier han til avisen.

Bedre kamerateknologi er én av årsakene til det høye nivået, forteller han.

– Fotoutstyret er blitt så bra at svært mange mestrer å ta meget gode actionbilder. Dessuten finnes et stort tilbud av tilrettelagte steder som fotografer kan besøke uten å måtte gjøre store forarbeider selv. Tidligere var det bare fotografene i National Geographic som hadde tilgang på slike steder. Nå har alle det, sier han.

16 år gamle Tobias Gjerde ble kåret til beste unge nordiske fotograf for sin bildeserie, med blant andre disse bildene:

Klikk på bildet for å forstørre. ÅRETS UNGE NATURFOTOGRAF: Norske Tobias Gjerde ble kåret til årets unge nordiske fotograf, blant annet for dette bildet.

ÅRETS UNGE NATURFOTOGRAF: Norske Tobias Gjerde ble kåret til årets unge nordiske fotograf. Foto: Tobias Gjerde (NNPC)

Klikk på bildet for å forstørre. ÅRETS UNGE NATURFOTOGRAF: Norske Tobias Gjerde ble kåret til årets unge nordiske fotograf.

ÅRETS UNGE NATURFOTOGRAF: Norske Tobias Gjerde ble kåret til årets unge nordiske fotograf. Foto: Tobias Gjerde (NNPC)

Gjerde forteller til Nettavisen at dette er veldig stort for han:

– Det var veldig stort å få vite at jeg hadde vunnet, og dette er uten tvil det største jeg har oppnådd som naturfotograf. Jeg har jo lagt inn mange timer i felt og bak pc-en og til å planlegge, så det var veldig deilig å se at det ga så bra resultater, og at andre også setter pris på det jeg skaper med kreativiteten og kameraet mitt, sier han til Nettavisen.

Hva som er hemmeligheten bak de vakre fotografiene ovenfor er litt sammensatt, forteller han:

– For meg handler naturfoto noe om å sitte stille og vente, men noe også om å bevege meg. Jeg pleier sjeldent å planlegge bilder til så stor detalj som mange proffe gjør. Jeg liker bedre spenningen i å ikke vite helt hva som kan skje. Jeg lager jo bilder i hodet mitt som jeg jobber for å få til, men jeg er ikke enda på det nivået der jeg snekrer meg et skjul og begynner å legge ut åte.

Klikk på bildet for å forstørre. MEGET STOLT: – Det var veldig stort å få vite at jeg hadde vunnet, forteller Gjerde til Nettavisen.

MEGET STOLT: – Det var veldig stort å få vite at jeg hadde vunnet, forteller Gjerde til Nettavisen. Foto: (Privat)

Likevel, ikke alt er overlatt til tilfeldighetene når Gjerde er ute, på jakt etter det perfekte bildet:

– Det meste jeg gjør av planlegging er rett og slett å finne ut av hvor interessante arter er; både ved å gå rundt selv og se og lytte, men også å sjekke sider som artsobservasjoner og nofoa for å finne ut av hvor andre har sett spesielle fugle-/dyrearter, sier Gjerde til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre. ÅRETS UNGE NATURFOTOGRAF: Norske Tobias Gjerde ble kåret til årets unge nordiske fotograf, blant annet for dette bildet av en rødrev i vinteromgivelser.

ÅRETS UNGE NATURFOTOGRAF: Norske Tobias Gjerde ble kåret til årets unge nordiske fotograf, blant annet for dette bildet av en rødrev i vinteromgivelser. Foto: Tobias Gjerde (NNPC)

Ett av bildene som gjorde at Gjerde stakk av med prisen var bildet av en rødrev i vinterlige omgivelser, som kan ses ovenfor. Møtet beskrives like magisk som det ser ut til å ha vært på fotografiet:

– Bildet av reven fanget jeg under et fantastisk møte, og det er nok en av de beste naturopplevelsene jeg har opplevd. Jeg var på skitur (ved hytta) med kameraet på utkikk etter småfugl, men småfuglene dukket aldri opp. Jeg gikk flere kilometer uten å se en eneste fugl eller et eneste dyr. Heldigvis fortsatte jeg å lete, for plutselig fikk jeg øye på en prikk oppe i skråningen et par hundre meter unna. Jeg sjekka med kikkert, og det var riktignok reven.

De fleste som har vært så heldig å støte på en vill rev, eller omtrent hvilket som helst annet dyr i den norske faunaen, vet at det skal svært lite til for å skremme bort dyret. Gjerde forteller om hva han tenkte under møtet med skapningen med den rødbrune pelsen:

– Jeg bevegde meg sakte men sikkert opp mot den. Ettersom jeg var klar over at den hadde sett meg for lengst, fokuserte jeg heller på å prøve å få den til å akseptere mitt nærvær. Jeg bevegde meg veldig sakte og fulgte med på kroppsspråket dens for å komme så nære som jeg gjorde. I hele to timer fikk jeg være med, og fotografere, den, før den trasket lettbeint inn i skogen i dalen bortenfor, forteller Gjerde.

Dette er resten av vinnerne:

Klikk på bildet for å forstørre. ÅRETS NÆRBILDE: Svenske Rolf Linder vant årets nærbilde med blinkskuddet av denne humlefluen.

ÅRETS NÆRBILDE: Svenske Rolf Linder vant årets nærbilde med blinkskuddet av denne humlefluen. Foto: Rolf Linder (NNPC)

Klikk på bildet for å forstørre. ÅRETS PATTEDYRFOTO: Norske Jørn Konradsen vant prisen for beste pattedyrfoto med dette dronebildet av en elg.

ÅRETS PATTEDYRFOTO: Norske Jørn Konradsen vant prisen for beste pattedyrfoto med dette dronebildet av en elg. Foto: Jørn Konradsen (NNPC)

Klikk på bildet for å forstørre. ÅRETS LANDSKAPSBILDE: Irske Marek Biegalski hadde beste landskapsbilde, med dette dronebildet av en bro over en isbreelv på Island.

ÅRETS LANDSKAPSBILDE: Irske Marek Biegalski hadde beste landskapsbilde, med dette dronebildet av en bro over en isbreelv på Island. Foto: Marek Biegalski (NNPC)

Klikk på bildet for å forstørre. ÅRETS TURBILDE: Norske Ståle Johan Aklestad vant «Årets turbilde» med dette bildet fra Kirketaket i Romsdal.

ÅRETS TURBILDE: Norske Ståle Johan Aklestad vant «Årets turbilde» med dette bildet fra Kirketaket i Romsdal. Foto: Ståle Johan Aklestad (NNPC)

Klikk på bildet for å forstørre. FOTOREISEN: Pawel Zygmunt vant prisen for beste fotoreise, den eneste kategorien der man kan vinne med bilder utenfor Norden. Dette bildet er fra Skottland.

FOTOREISEN: Pawel Zygmunt vant prisen for beste fotoreise, den eneste kategorien der man kan vinne med bilder utenfor Norden. Dette bildet er fra Skottland. Foto: Pawel Zygmunt (NNPC)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.