Utmerkelsen Årets Ølhund er innstiftet av Bryggeri- og drikkevareforeningen, og ble først gang delt ut i 1973.

Prisen går til «personer som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester».

Prisen påstås å henge henge høyt, og har ofte gått til kulturpersonligheter med stor kjærlighet for norskbrygget drikke.

Blant tidligere vinnere finner vi Rolv Wesenlund, Jahn Otto Johansen, Odd Børretzen, Pondus/Frode Øverli og Trine Skei Grande.

Ja, også meg og de andre som var med å starte Ølportalen. Blant annet Jørn-Idar Kvig, som er nevnt lenger nede her, men vi er nok bare persnonligheter - og ikke spesielt kulturelle.

Tittelen årets ølhund for 2020 er tildelt Stian «Staysman» Thorbjørnsen.

Juryen begrunner tildelingen slik:

Årets ølhund har gjort en personlig reise gjennom det mangfoldige øl-Norge, og legemliggjør på mange måter den forvandlingen bryggeribransjen har gått gjennom. Stian «Staysman» Thorbjørnsen har blitt kalt den norske kongen av «rølp». Med et stort konsum av øl, låter om pils og pizza, Volvo og Viagra, deltakelse i alt fra Paradise Hotel til Monsen på villspor, så tilhører han ikke noen kulturelite - men er elsket av «folk flest».

Staysman sier selv at han ikke har anlegg for noe, men at han ikke gir seg på tørre møkka når det er noe han bestemmer seg for å gjøre. I år har han skrevet boka «Øl hele året», sammen med Jørn Idar Almås Kvig - og har gjennom arbeidet med boka fått øynene opp for det store mangfoldet vi har av øltyper og bryggerier.

I arbeidet med boka har han besøkt både små og store bryggerier, prøvd seg frem med å kombinere mat og øl og viser lysende entusiasme og nysgjerrighet for både håndverk og smaksopplevelser. I så måte er Staysman et godt bilde på hvordan øl-Norge har utviklet seg. I 2009 hadde Bryggeri- og drikkevareforeningen 11 medlemmer, i dag har vi 135, og vi kan velge mellom tusenvis av unike, norske øl.

Ingen tviler på at Staysman er genuint glad i øl, og hos ham er denne kjærligheten strippet for jåleri og fiksfakseri. På folkelig vis bidrar han nå til at nye grupper åpner øynene for det fantastiske mangfoldet som finnes av norsk øl.

Her kan du lese flere innlegg av Sammy Myklebust.

I tråd med tradisjonen hedres prisvinneren med en karikatur, i år ført i pennen av Pondus-tegner Frode Øverli (som selv ble kåret til Årets Ølhund i 2012).

Det er liten tvil om at en del «ølsnobber» kommer til å reagere på dette, men det store spørsmålet er da om de har skjønt formålet med prisen.

Den deles ikke ut for å ha drukket flest sære øl, gravd seg mest ned i bryggingen av en ølstil eller kjeftet mest på «industriøl».

Det dreier seg om formidling av kjærlighet til - og gleda - av øl. I så måte er i alle fall Staysman godt i gang.

Jeg håper bare han fortsetter å utforske det fantastiske mangfoldet norsk øl er. Noe det flotte Øverlid-bildet på veggen bør være en behagelig påminnelse om å uforske videre.

Hva med å sette «variert lokalt håndbrygget øl» på raideren?

Lykke til på forskerferden, Stian!