*Nettavisen* Livsstil.

Ari Behns pappa: - Det var jeg som fant ham

Det var Ari Behns far, Olav Bjørshol, som fant sin sønn død 1. juledag.

14.01.20 10:20

Det har snart gått tre uker siden Ari Behn valgte å ta sitt eget liv. I et åpenhjertig intervju med Se og Hør åpner Ari Behns foreldre, Marianne Behn (66) og Olav Bjørshol (67), seg om sønnens bortgang for første gang.

Klikk på bildet for å forstørre. Ari Behns mor og far, Marianne Behn og Olav Bjørshol under bisettelsen i Oslo domkirke.

FAREN FANT SØNNEN DØD: Ari Behns mor og far, Marianne Behn og Olav Bjørshol under bisettelsen i Oslo domkirke. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Les også: Märtha Louise etter Ari Behns død: – Vi er i dyp sorg og smerte alle sammen

Olav Bjørshol forteller til ukebladet at han feiret jul sammen med Ari. De var sammen i huset hans i Bærum på julaften og første juledag.

- Det var jeg som fant ham, sier Olav Bjørshol, Ari Behns far, og fortsetter:

- I dag er jeg svært takknemlig for at jeg fikk være hos ham. Ari var ikke alene da han valgte å avslutte livet. Det virket som om Ari hadde funnet en slags ro den siste dagen.

Trenger du hjelp? Mental helse har åpent i jula og kan nås hele døgnet på telefon: 116123.

Bærer preg av en romantisering

Nyheten om at kunstner og forfatter Ari Behn hadde tatt sitt eget liv, etterlot landet i sorg.

Marianne Behn forteller at bakgrunnen for hvorfor familien gikk tidlig ut med sønnens valg om å avslutte livet var å unngå spekulasjoner samt håp om å kunne være til hjelp for andre.

Les også: Ari Behn: - For en påfugl, kunne vi si. Så glemte vi å legge til at det er slike påfugler vi elsker

Familien har fått mye ros i etterkant for å være åpen om dødsårsaken. Flere eksperter tror åpenhet rundt selvmord kan være med på å redde flere i liv i det lange løp.

Samtidig er det noen som mener at pressedekningen rundt Behns selvmord kan være problematisk.

Forsker Fredrik Walby ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF) mener imidlertid at pressedekningen bærer preg av en romantisering av det som har skjedd, skriver NRK.

– Det er det ensidige, hyllende bildet hvor man bare fokuserer på personens sterke sider. Dette blir et vakuum, og man lurer på hva som egentlig skjedde, sier Walby, som også legger til at familiens åpenhet har vært bra.

Les mer: Per Heimly: - Jeg snakket med Ari på julaften

Walby får støtte fra Landsforeningen for etterlatte etter selvmord (LEVE):

– Det er lystenning og vakre ord, og det er fint på mange måter, men det tar samtidig bort fokuset fra at selvmord er en krise man trenger hjelp til å komme ut av, sier generalsekretær Terese Grøm i LEVE.

Takker for støtten

Behn ble bisatt fredag 3. januar i Oslo domkirke.

Behn og prinsesse Märtha Louises eldste datter, Maud Angelica, holdt en svært rørende tale i sin fars bisettelse, hvor hun blant annet uttalte følgende:

«Det er ikke vår feil. Vi kan ikke klandre oss selv. Et selvmord er ingen sin feil, det er som en dødelig sykdom ... men det finnes en utvei, selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan og vil hjelpe. Alle i denne verden fortjener kjærlighet og glede. Det gjør du også.»

Mandag traff kronprins Haakon pressen i forbindelse med sitt besøk på Flyktninghjelpens hovedkontor i Oslo, og kronprinsen takket da for støtten kongefamilien har fått den siste tiden.

Kong Harald har vært innlagt på sykehus siden onsdag forrige uke, men er på bedringens vei og forventes utskrevet denne uka.

- Det har vært en tung periode de siste ukene. Vi prøver så godt vi kan å ta vare på hverandre, sa kronprins Haakon.

Klikk på bildet for å forstørre. Ari Behn bisettelse

I SORG: Alle i kongefamilien var til stede under Ari Behns bisettelse fredag 3. januar. Foto: Ntb Scanpix

Etter kronprinsens opptreden mandag ettermiddag, kom også Slottet med en oppdatering på sine nettsider der kongefamilien takker for alle hilsener de har motatt de siste ukene.

«Kongefamilien takker alle, både i inn- og utland, som har sendt dem hyggelige jule- og nyttårshilsener. En spesiell takk ønsker familien å rette til alle dem som i denne tiden har sendt kondolanser og vist sin medfølelse etter Ari Behns bortgang. Kongefamilien sender sine beste ønsker for 2020», heter det i uttalelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.