(Nidaros)/Nettavisen): Wanvik skriver søndag et innlegg på Facebook, der han forteller om de subtile symptomene i begynnelsen av korona-infeksjonen. Innlegget er i løpet av to timer delt nesten 300 ganger.

Les også: Ekspert: Dette er forskjellen på korona, influensa og forkjølelse

Nettavisen har fått tillatelse til å gjengi Facebook-innlegget hans:

«Jeg er påvist covid-19-smitte, og jeg anses som å ha vært smittsom hele uken. Jeg ønsker nå å fortelle hvor subtile symptomene kan være i begynnelsen.

  • Jeg våkner med et mildt ubehag i korsryggen mandag morgen, men konkluderer for meg selv at dette er fordi jeg har sovet skjevt.
  • Jeg er ørlite granne tett i nesen mandag og de neste dagene, men konkluderer med at dette er en ørliten forkjølelse, faktisk egentlig knapt det.
  • Jeg blir litt ekstra trøtt på onsdag kveld og tar en power-nap på sofaen. Som far til en toåring er ikke dette helt unormalt, men noe får meg likevel nå til å begynne å bli litt usikker. Jeg føler også at jeg blir bitte litt mer andpusten enn vanlig når jeg går i trappene, men det er knapt merkbart.
  • Jeg er litt svimmel og litt trang i nøtta på torsdag morgen, og begynner nå å få bange anelser. Tanken om korona streifer meg. Denne formiddagen blir jeg satt i karantene, og nå begynner jeg å se hvor dette går.
  • I løpet av torsdagen kjenner jeg på et "trykk" i brystet og lett kribling i kroppen. Jeg har ikke feber, men innser nå at jeg ikke er frisk.
  • På torsdag kveld har jeg mild feber. 38,0. Feberen er borte morgenen etterpå, og jeg har vært feberfri siden den gang.
  • Fredag kl. 13.30 får jeg ta en test hos legevakten (jeg har forsøkt å få det siden jeg ble satt i karantene). Lørdag kl. 16 får jeg svaret.

Symptomene er så milde at det er uhyre lett at vi alle bagatelliserer dem. Det er en av hovedgrunnene til at dette nå er så ekstremt smittsomt.»

Les også: Kjendislege slakter «korona-strategi» som kan gi immunitet

Fastlege: - Alle er pliktig å oppdatere seg

De offisielle rådene fra Folkehelseinstituttet er per søndag at dersom man mistenker at man er smittet, skal man holde seg hjemme. Det er et viktig tiltak for å hindre videre spredning i samfunnet, og for å beskytte de som er i risikogruppen.

FHI skriver på sine nettsider at personer med luftveissymptomer ikke skal kontakte helsevesenet for å bli testet, det er kun dersom du har mer alvorlige symptomer at myndighetene sier du skal kontakte fastlegen din, eller ringe legevakt på telefon 116117.

Fastlege Troels Weis-Fogh har en klar oppfordring til alle i den krevende situasjonen landet er i nå:

- Husk at alle er pliktig til å holde seg oppdatert og følge rådene fra FHI og regjeringen, sier han til Nettavisen.

- Fastlegekontorene og legevaktene i landet vil kollapse ved unødvendig ringing for å få informasjon som allerede er å finne på FHIs nettsider, legger Weis-Fogh til.

Symptomer på koronavirus

Fastlegen ramser opp symptomene på koronavirus, som også er å finne på de offisielle nettsidene:

* Feber
* Sår hals
* Tørrhoste
* Nedsatt almenntilstand
* Tungpusthet/pustevansker

Også Weis-Fogh presiserer at symptomene kan være svært milde og fortone seg som en vanlig forkjølelse.

- Det kan være vanskelig å skille på en vanlig, snill forkjølelse og en korona-infeksjon, sier han.

Les også: Folk i karantene kan handle dagligvarer - men pass på dette

- Alle gjør sitt ytterste for å sile korona-syke fra friske

Fastlege Weis-Fogh presiserer at Helse-Norge nå gjør sitt ytterste for å møte behovene i befolkningen.

- Dette er en helt ny situasjon for alle helsepersonell, da vi aldri har opplevd en liknende pandemi tidligere. Alle helsepersonell på sykehus, fastlegekontorer og tilhørende legevakter gjør sitt ytterste for å hjelpe pasienter og sile ut mulige korona-smittede fra «korona-friske», sier Weis-Fogh.

Videre skriver Arild i sin Facebook-status:

«FHI tester nå kun alvorlig syke og helsepersonell. Mørketallene blir med andre ord bare større og større. Derfor anbefaler jeg at vi alle nå opptrer som at vi er smittet dersom vi kjenner på milde symptomer. Det trenger ikke å være feber. Det trenger ikke å være hoste. Antakelig er symptomene så svake at du i en normal situasjon bare ville avskrevet dem. Det kan være hodepine, milde ryggplager, svimmelhet.»

Les også: Illevarslende funn i ny korona-studie: Viruset spres av symptomfrie personer

Arild har også en bønn til folk i Norge nå:

«Nå har spredning gått så langt at vi alle må hjelpe med å avlaste helsevesenet. Dersom du mistenker at du er smittet, må du selv ta ansvar og varsle de du har vært i nærkontakt med. Du anses som smittsom 48 timer før du kjente på første symptom.

Ta godt vare på hverandre. Stay safe, stay strong, stay the f*** home. 💖»

- Frykter Italia-tilstander, følg rådene

FHIs anbefalinger er at du skal holde deg hjemme minst en dag etter at du er frisk fra luftveisplager.

Per søndag er det kjent at 1077 personer i Norge er påvist koronaviruset. Følg situasjonen direkte i Nettavisens nyhetsstudio her.

Fastlege Weis-Fogh støtter oppfordringen til Arild om å gjøre det man kan for å avlaste helsevesenet nå.

- Leger i Norge frykter Italia-tilstander der de ikke har kapasitet til å behandle alle pasientene og må velge hvem som skal leve og dø. Jeg understreker og oppfordrer alle til å respektere FHIs råd. Vi frykter flere tusen syke der flere trenger intensiv behandling, sier han til Nettavisen.

Ekstreme korona-tiltak er satt inn

Det er innført en lang rekke tiltak for å bekjempe smitten, veldig mange mennesker er satt i hjemmekarantene, skoler og barnehager er stengt og alle de som var på vei til hyttene sine rundt om, har fått streng beskjed om å holde seg hjemme. Myndighetene vurderer nå også forbud mot å oppholde seg på hytta, med mindre den er i samme kommune som du bor i. Dette er for å hindre spredning av viruset, samt å unngå å belaste små lokalsamfunn.

God håndhygiene, hoste eller nyse i et papir som kastes eller i albuekroken, samt å holde god avstand til andre personer er noen av de viktigste rådene for å unngå smitte.

Mandag innføres enda flere tiltak, blant annet stenger flyplasser og havner, og det blir utstrakt grensekontroller langs grensene.

Les mer: Erna Solberg: Her er fem nye korona-grep

Les flere saker fra Nidaros her.