*Nettavisen* Livsstil.

Arktisk skipsvrak forbløffer arkeologer

HMS «Terror»

 

OPPREDD I 170 ÅR: Alle dørene inn til lugarene stod åpne i det overraskende intakte skipet. Denne sengen har vært oppredd i mer enn 170 år. Foto: Ryan Harris (Parks Canada / AFP / NTB Scanpix)

Arkeologene sperret opp øynene over synet etter å ha tatt seg inn i det 170 år gamle skipsvraket HMS «Terror».

29.08.19 12:45

Da den britiske admiralen og oppdageren John Franklin i 1845 fikk i oppdrag å finne og bli den første som seilte gjennom Nordvestpassasjen, ble han tildelt de to skipene HMS «Erebus» og HMS «Terror».

Det ene skipets illevarslende navn skulle dessverre slå til for hele ekspedisjonen.

Les også: (+) Ørneredet er ikke det mange tror. Her er den virkelige historien om Hitlers mytiske slott

Skipene ble sist sett av britiske hvalfangere da de seilte inn i Baffinbukten i august 1845. Ingen om bord skulle noen sinne se sivilisasjonen igjen. Begge skipene frøs fast i isen og ble forlatt av mannskapet. De forsøkte å nå et fort nesten 100 mil unna.

Forsøket var håpløst. Alle frøs eller sultet ihjel. Det spekuleres i om enkelte tydde til kannibalisme. Skipene forsvant i det iskalde havet.

I 2016, etter over 170 år, gjorde forskere et funn lang vestkysten av øya Qikiqtaq (King William Island) lengst nord i Canada. Det viste seg å være «Terror».

Den nøyaktige posisjonen ble holdt hemmelig for å unngå plyndring, og etter nærmere tre år er skipet nå endelig undersøkt nærmere.

Les også: National Geographic: - Mystisk menneske funnet på «verdens tak»

Klikk på bildet for å forstørre.  

FUNNET: Ryan Harris i Parks Canada forklarer hvordan de fant skipene som forsvant på midten av 1800-tallet. Foto: (NTB Scanpix)

Ikke hva forskerne forventet

Med undervannsdroner har forskerne tatt seg dypt inn i skipet, og funnene er ikke hva de forventet.

Bildene fra skipet i det iskalde vannet fikk arkeologene til å sperre opp øynene, skriver National Geographic.

– Skipet er forbløffende intakt. Det er vanskelig å tro at det er et 170 år gammelt skipsvrak. Slike ting ser du rett og slett ikke ofte, sier forskningsleder Ryan Harris i Park Canada i en kommentar.

Les også: Dette verdenskartet er helt feil

Klikk på bildet for å forstørre.  

KAN SKJULE BILDER OG DOKUMENTER: Forskerne tror sjansene er gode for å finne både bilder og dokumenter fra den katastrofale Franklin-ekspedisjonen på midten av 1800-tallet under sedimentene. Foto: Ryan Harris (Parks Canada / AFP / NTB Scanpix)

I løpet av august 2019 tok dykkere seg ned til skipet syv ganger. Her sendte de droner videre inn i skipet, og fikk undersøkt 20 lugarer, offisersmessa og kapteinens arbeidsrom.

Synet som møtte forskerene både gledet og forbløffet: Glass og middagstallerkener sto fremdeles pent stablet i hyllene. Sengene var redd opp og arbeidspultene var ryddige og i orden.

Vitenskapelige måleinstrumenter lå fremdeles i kassene sine, og under sedimentene tror forskerene at de kan finne både journaler, kart og til og med fotografier.

Les også: 2500 år gammelt skip kan ha løst eldgammel gåte

Klikk på bildet for å forstørre.  

GLASS OG TALLERKENER: På hyllene står spisetøy fremdeles pent oppstilt 170 år etter at skipet forsvant i ishavet. Foto: Ryan Harris (Parks Canada / AFP / NTB Scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.  

ENDELIG UNDERSØKT: HMS «Terror» ligger på omtrent 24 meters dyp i det som i dag heter Terror Bay ved kysten av øya Qikiqtaq (King William Island på engelsk). Skipet ble funnet i 2016, men ble nærmere undersøkt først i august 2019. Foto: Ryan Harris (Parks Canada / AFP / NTB Scanpix)

Nesten alle dørene i skipet sto på vidt gap bortsett fra inn til ett rom, hvor verken dykkere eller droner har kommet seg inn: Kapteinens lugar.

– Det var spennende nok den eneste døren i skipet som var lukket. Jeg vil veldig gjerne finne ut hva som er der inne, sier Harris.

Et mysterium

Skjebnen til John Franklin og mannskapet hans har lenge vært en av de større mysteriene i nyere historie.

Nærmere undersøkelser har kastet mer lys over hva som skjedde i isen, men hvorfor en så godt forberedt ekspedisjon endte i katastrofe er fremdeles uklart. Nå håper forskerne at flere av puslespillbrikkene skal falle på plass.

Forskerne fant «Erebus» først, i 2014, og deretter «Terror» to år senere. Skipene ligger merkelig nok over 70 kilometer fra hverandre.

– Det er ingen åpenbar grunn til at «Terror» sank. Det ble ikke knust av isen, det er ingen hull i skroget. Likevel ser det ut til å ha sunket plutselig og raskt. Hva skjedde? spør Harris seg.

Planen er å hente begge skipene opp av vannet, men redningsarbeidet vil ta mange år. De ekstreme forholdene og kulden så langt nord gjør at dykkerne bare kan oppholde seg i vannet i kort tid. Vinduet hvor dykkerne kan ta seg ned til skipet kan variere med noen uker i året på sitt beste og kun noen dager på sitt verste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag