Du leser nå Nettavisens faste spalte «Ærlig talt» der kjente og aktuelle personer svarer på et knippe faste spørsmål om seg selv, sine meninger, hverdagen og de viktige ting i livet - samt noen kjappe anbefalinger!

Vær så god, her har du:

Navn: Cecilie Leganger
Alder: 47
Sivilstand: Gift
Vokst opp: Stokkedalen i Bergen
Bor nå: Bøvågen i Nordhordland
Arbeidsplass: Selvstendig næringsdrivende som komponist, musiker og foredragsholder
Hvordan kommer du deg rundt i hverdagen: Bil

Les også: Hylles for engasjement: Får treart oppkalt etter seg

Hva engasjerer deg akkurat nå?
– Pandemiens konsekvenser, både globalt og på individuelt nivå.

Hva er ditt mest kontroversielle standpunkt?
– Mitt kanskje mest kontroversielle valg i livet tok jeg da jeg var aktiv toppidrettsutøver. Jeg valgte å takke nei til det norske landslaget i håndball. Dette var på et tidspunkt hvor jeg nettopp var blitt kåret til verdens beste håndballspiller. Valget var derfor svært kontroversielt og var veldig tøft å ta fordi jeg visste det ville skuffe mange mennesker. Valget hadde stor betydning for at jeg fikk en bedre hverdag med mindre reiser, og bedre tid til studier og et sosialt liv med psykisk overskudd.

Hva er du stolt av å ha oppnådd det siste året?
– Etter å ha levd alene i mange år, fant jeg min bestekamerat i Hans Petter Gundersen. Det er stort å få gi kjærlighet og ikke minst ta imot, og tørre å åpne opp. Vi giftet oss på sensommeren sist år, noe som gjorde meg veldig glad og stolt.

Introvert eller ekstrovert?
– Kommer helt an på sammenhengen. I utgangspunktet er jeg introvert, men det å åpne opp og gi av seg selv kommer også veldig an på settingen. Som lagspiller på et lag kan jeg for eksempel være ekstremt ekstrovert. Jeg er veldig opptatt av hvordan vi påvirker hverandre, både med kroppsspråk, handlinger og ord. Toppidrettens krav til prestasjoner har gitt meg en uvurderlig utdanning her!

Rett fra levra eller konfliktsky?
– Jeg har blitt mer og mer direkte etter hvert som jeg har blitt eldre og det er en kontinuerlig prosess å stadig bli bedre på å kommunisere direkte til omverden på en måte som gjør at en blir tydelig forstått. Jeg har nok vært konfliktsky tidligere, men også dette er en prosess som må læres og trenes på jevnlig, for å bli bedre.

Les også: Gallagher-brødrenes årelange feide er langt fra over: – Din miserable dritt

Nøye planlagt eller tar det som det kommer? En god kombinasjon
Spare eller spandere? Spandere
Offentlig eller privat? Offentlig
Dax18 eller Farmen? Dax 18
Brettspill eller World of Warcraft? Helst ingen av delene
Livets skole eller mastergrad? Livets skole er en uvurderlig skole, men en mastergrad er en unik utdanning. Ja til begge deler

Les også: Reagerer på hets: – Hadde blitt mangemillionær om jeg hadde fått erstatning for alle hatkommentarene jeg får

Når gråt du sist, og hvorfor?
– Sist sommer gråt jeg etter å ha sett filmen om den norske skøytelegenden Sonja Henie. Historien rørte meg. Berømmelse, talent og suksess er ikke nødvendigvis en motorvei til lykke. En historie som forteller om ensomhet og veivalg, om feiltrinn og mye mye mer.

Hva er det modigste du har gjort?
– Da jeg var 28 år reiste jeg alene til Slovenia, og til regjerende CL-mester i håndball for å lære av de beste. Her skulle jeg bo i et fremmed land med en helt annerledes kultur, forholde meg til et nytt vanskelig språk, samt helt nye mennesker. Dette er det skumleste jeg har gjort, sosialt sett, men kanskje også et av de beste valgene i livet som har formet meg som menneske i ettertid. Det trygge føles alltid godt, men i en stor utfordring som dette lå det også en enorm utviklingsmulighet, ikke bare som idrettsutøver, men som menneske.

Hva er det mest dramatiske du har opplevd?
– Da jeg var 20 år og var på mitt aller beste i idretten, la jeg opp etter å ha blitt utslitt mentalt. Den mediestormen og offentlige synsingen som fulgte i etterkant av dette, opplevdes svært dramatisk for meg personlig, og jeg tenkte at jeg aldri mer ville ha glede av håndball på noe som helst nivå. Heldigvis tok jeg feil, og fikk oppleve en svært positiv reise i håndballen etter dette, både på klubb og landslag.

Og … når tabbet du deg skikkelig ut?
– På direktesending i Danmark under en show-kamp ble jeg intervjuet på dansk. Journalisten spurte samme spørsmålet flere ganger, men jeg klarte ikke å forstå ordene hun brukte! Da hun spurte for tredje gang, og jeg fortsatt ikke forsto spørsmålet, var jeg nødt for å finne på noe i ren desperasjon. Så da satte jeg i gang med å improvisere en «smalltalk». Jeg svarte overhodet ikke på det det ble spurt om, og det var mange dansker som fikk seg en god latter! Men hva kan man vel gjøre i en slik situasjon? Det ble en morsom seanse.

Les også: «Baywatch»-stjernens sex-tape gikk verden rundt: Slik påvirket det livet hennes

Politisk korrekthet og krenkorama - er det et tegn på at samfunnet utvikler seg til det bedre eller det verre? Begrunn!
– I enhver debatt eller ytring MÅ det finfølelse til. I utgangspunktet vil det å være politisk korrekt signalisere en viss form for respekt og dannelse. Men viktige tema kan også uheldigvis bli utelatt på grunn av frykt. På den annen side mener jeg at det å vise respekt i en debatt også betyr at man ikke må være så hårsår. Hvor grensen går vil nok alltid avhenge av saken som diskuteres og her er jo det store variasjoner. Respekt og finfølelse er et stikkord jeg mener er viktig i hvordan vi som samfunn møter en meningsutveksling.

Hvem/hva vil du hylle og hvorfor?
– Leger Uten Grenser gjør en fantastisk jobb. Jeg er også veldig glad for at idealistiske og meningssterke personligheter som f. eks. Mats Gilbert har en tydelig stemme der ute i samfunnsdebatten.

Hva gjør deg forbannet?
– Respektløshet og mangel på dannelse.

Hvis du har 500.000 å investere, hvordan ville du investert?
– Jeg bor i et hus med eldre standard, slik at det hadde nok gått med til utbedring av tak og vegger.

Les også: Hylles for deltakelsen: – Handler ikke om at man skal gjøre alt alene

Hva er den beste eller verste gaven du har fått eller gitt?
– En gang fikk jeg en spesiell lampe til min fødselsdag. En nær slektning som ga den til meg hadde blitt overtalt av en selger som påsto at lampen var svært moderne. Da jeg fikk lampen, som blant annet hadde mange forskjellige «diskolys» og ikke var spesielt stilfull, ble jeg i stuss om jeg skulle fortelle at jeg ikke likte den eller om jeg skulle ta den frem i stuen hver gang vedkommende kom på besøk... Det endte opp med at jeg måtte si det som det var, og etter en god latter var vi skjønt enige begge to; lampen så helt forferdelig ut!

Gi oss noen kjappe anbefalinger!

Bok/avis/magasin: Faglitteratur: Fuglesang
Serie/film: Sonja Henie
Musikk: Soon Baby Soon - The Last Hurrah
App: Har ingen favoritt
SoMe-profil: Facebook og Instagram
Mat/drikke: Chicken Satay med peanøttsaus
Hvor drar du helst på ferie? Elsker å være hjemme i Bøvågen med friluftsaktiviteter i flott kystlandskap, men er også nysgjerrig på Italia og USA

Hva gleder du deg mest til det neste året?
– Jeg elsker jobben min som blant annet er å komponere musikk. Gleder meg til å utforske flere genre. I tillegg til kunst-pop og klassiske pianostykker, kommer jeg til å jobbe med Trip hop. En aldeles nydelig genre i musikkverden.

Og ærlig talt:

Ananas på pizza? Yay or nay? Yay

Les alle Ærlig talt-intervjuene i Nettavisen her!