Du leser nå Nettavisens faste spalte «Ærlig talt!» der kjente og aktuelle personer svarer på et knippe faste spørsmål om seg selv, sine meninger, hverdagen og de viktige ting i livet - samt noen kjappe anbefalinger!

Vær så god, her har du:

Navn: Gunhild A Stordalen
Alder: 42
Sivilstand: Lykkelig singel
Vokst opp: Muggerud utenfor Kongsberg
Bor nå: Oslo
Arbeidsplass: EAT
Hvordan kommer du deg rundt i hverdagen: Fotsoldatene, sparkesykkel, eller el-bil når det er for langt å gå/sparkesykle

Les også: Ble oppfordret til å dumpe typen for Prins Harry: - Så upassende

Hva engasjerer deg akkurat nå?
- Det grønne skiftet. Det vi gjør eller ikke gjør ila de neste 5-10 årene kommer til å avgjøre de neste tusen. Å avverge klimakrisen og kollaps i biologisk mangfold handler om utfasing av fossil energi, og omstillingen til sunne bærekraftige matsystemer. Resten er fotnoter.

Hva er ditt mest kontroversielle standpunkt?
- Selv om det ikke er kontroversielt i akademia, vi har alle argumentene, er det mange som vil hevde at det å fase ut storskala «factory farming»-produksjon av billig kjøtt NÅ er kontroversielt. Men det er like skadelig for planeten som kullfyrte kraftverk, en katastrofe for dyrehelse og velferd, dårlig for folkehelsa og bidrar til pandemirisiko, som vi har sett med svineinfluensa og fugleinfluensa.

Les også: Disse produktene styrer ernæringsekspertene unna: – Kan ikke si én eneste positiv ting (+)

Og hva er du stolt av å ha oppnådd det siste året?
- Gjennomføringen av FN toppmøtet på matsystemer forrige uke, og arbeidet med å lede et av fem handlingsspor: skiftet til sunt, bærekraftig kosthold og kutte matsvinn/avfall. Målet vi satte da vi startet EAT i 2013, om å få matsystemer på topp av FNs agenda, er nådd. Over 140 land har holdt nasjonale matsystemsdialoger på tvers av sektorer og disipliner, og over 100 har allerede definert sine nasjonale strategier for å fikse mat innen 2030. De er ikke like bra alle sammen, men den globale matdugnaden er offisielt i gang!

Introvert eller ekstrovert? En ekstrovert introvert
Rett fra levra eller konfliktsky? Rett fra levra. Og har tatovert «stop the bullshit» på armen for å gjøre det ekstra klart
Nøye planlagt eller tar det som det kommer? Failing to plan is planning to fail. Men mine venner og kollegaer mener jeg er veldig impulsiv
Spare eller spandere? Min kjære eksmann har lært meg mye bra; når du kan, spandere
Offentlig eller privat? Det er ikke enten eller; vi trenger offentlig-privat samarbeid basert på forskning for å løse de utfordringene vi står ovenfor
Dax18 eller Farmen? Dax18 hele uka og binge watching av «Farmen» i helgen
Brettspill eller World of Warcraft? Jeg har aldri forstått meg på spill
Livets skole eller mastergrad? Doktorgrad

Når gråt du sist, og hvorfor?
- Da jeg måtte levere tilbake hunden jeg passet i over et halvt år under pandemien, grand danoisen Haiduk. Jeg var helt knust og trodde aldri jeg skulle komme over ham, inntil Rammstein flyttet inn i oktober i fjor.

Hva er det modigste du har gjort?
- Å insistere på å få en andre stamcelle-transplantasjon, selv om det ikke var gjort før og sannsynligheten var stor for at jeg ville dø i forsøket. Men alternativet – å dø bit for bit - var mye dårligere.

Hva er det mest dramatiske du har opplevd?
- Privat: sykdommen. Profesjonelt: Tiden vi er inne i. Hva vi gjør eller ikke gjør over de neste 5-10 årene vil forsegle menneskehetens skjebne på denne planeten.

Les også: Kritikken raser etter dette: - Hvem mente at dette var en god idé?

Og … når tabbet du deg skikkelig ut?
- Da EATs strategisjef Olav Kjørven og jeg møtte FN-folk på høyt nivå i New York, og det ramlet ut av meg at vi er «buttfucked dersom vi ikke fikser mat ...». Møtedeltagerne holdt på å ramle av stolene. Da jeg googlet ordet etterpå i urban dictionary, forsto jeg at ordet hadde en litt annen betydning enn jeg trodde.

Politisk korrekthet og krenkorama - er det et tegn på at samfunnet utvikler seg til det bedre eller det verre? Begrunn!
- Her er jeg litt splittet. Vi har ikke tid lenger til å være for korrekte og forsiktige. Vi må kunne kalle en spade for en spade, en dust for en dust, særlig når dusten har makt. Men noen bruker merkelappen «politisk ukorrekt» som en hedersbetegnelse som liksom skal gi dem rett til å kaste dritt mot utsatte folk og grupper. Vi må skille snørr fra bart her.

Hvem/hva vil du hylle og hvorfor?
- Greta Thunberg. Hun har kalt en spade for en spade, og gjort mer for klima enn noe annet menneske på planeten.

Hva gjør deg forbannet?
- Egoisme. Særlig at folk med makt, penger og eller innflytelse, ikke gjør mer for at vi skal klare omstillingen mot en bærekraftig, rettferdig verden. Det er enda verre når de ignorerer eller ikke gidder å ta til seg kunnskap om behovet for omstilling.

Hvis du har 500.000 å investere, hvordan ville du investert?
- Sunne bærekraftige matselskaper.

Hva er den beste eller verste gaven du har fått eller gitt?
- Stordalen Foundation (som nå heter Strawberry Foundation). Mine miljøagent gaver til mine nieser og nevøer blir ikke godt mottatt. Men jeg håper de blir glade om 20 år.

Gi oss noen kjappe anbefalinger!

Bok/avis/magasin: Privat; Why We Sleep. Profesjonelt: The Economist, New York Times og Guardian. Og selvsagt vitenskapsjournalene, som The Lancet og Nature
Serie/film: Breaking Boundaries med Johan Rockstrom & David Attenborough, Kiss the Ground om jordhelse
Musikk: Ikke så opptatt av musikk, men elsker mP3
App: Headspace meditasjon
SoMe-profil: @drmarkhyman
Mat/drikke: Real mat, fra norske bønder eller fiskere, i sesong
Og hvor drar du helst på ferie? Borte bra men hjemme best. Lofoten i sommer slo det meste

Hva gleder du deg mest til det neste året?
- Lansere oppfølgeren til EAT-Lancet kommisjonen; EAT Lancet 2.0, i januar 2022. Vi trenger noe tilsvarende for mat som 1.5-2 gradersmålet for klima, og konsensus på hva som er sunt og bærekraftige dietter i ulike deler av verden. Denne kommisjonen vil teste og utfordre de eksisterende målene basert på ny kunnskap, dekke flere kunnskapshull og utbrodere på områder som for eksempel bra vs. dårlig kjøtt.

Og ærlig talt:

Ananas på pizza? Yay or nay?

- Er ikke spesielt glad i noen av delene, og det blir definitivt ikke bedre sammen.

Les alle Ærlig talt-intervjuene i Nettavisen her!