Du leser nå «Ærlig talt», Nettavisens faste spalte der kjente og aktuelle personer svarer på et knippe faste spørsmål om seg selv, sine meninger, hverdagen og de viktige ting i livet – samt noen kjappe anbefalinger!

Artist Karoline Krüger er for tiden aktuell i «Hver gang vi møtes», men hun er også kjent for låter som «You Call it Love» og «For vår jord». Sistnevnte var Norges Eurovision bidrag i 1988, og en duett med Anita Skorgan.

Vær så god, her har du:

Navn: Karoline Krüger
Alder: 52
Sivilstand: Gift, to døtre
Hva heter du i SoMe? @kruger.karoline
Vokst opp: Bergen
Bor nå: Bergen
Arbeidsplass: Hvor prosjekter måtte bringe meg
Hvordan kommer du deg rundt i hverdagen: Åtte måneder i året kjører jeg min elskede Vespa. Når ikke batteriet er flatt. Ellers stort sett føtter og bane

Hva engasjerer deg akkurat nå?
– Har akkurat lest Lena Lindgrens bok «Ekko», og er sitrende nyfrelst og skremt av tanken på at noen av klodens smarteste hoder har konstruert et algoritmeunivers som sikter på å gjøre oss dummere og mer selvsentrerte.

Hva er ditt mest kontroversielle standpunkt?
– Mener ideen om borgerlønn er konstruktiv og god. Og meditasjon inn i skolen. Verden må finne måter å bli sindigere på.

Hva er du stolt av å ha oppnådd det siste året?
– Pandemien har de siste årene skjøvet mange sceneprosjekter framover, og derfor landet veldig mye samtidig på denne siste høsten. Den har vært ekstremt tett og hektisk, og jeg er stolt over å ha gjennomført den med både pusten og gleden i behold.

Les også: «Hver gang vi møtes»-Kristian opplevde Pride-skytingen: – Mest dramatiske jeg har opplevd

Introvert eller ekstrovert?
– Har skjønt at det faktisk finnes noe som heter introvert ekstrovert? Står gjerne på teaterscener eller forteller gode historier rundt festbordet. Men hvis jeg impulsivt blir bedt om å presentere meg på et foreldremøte får jeg bankende puls og svette hender.

Rett fra levra eller konfliktsky?
– Ikke spesielt konfliktsky, men har ganske lang lunte. I arbeidet mitt tenker jeg at tydelighet er viktig, tror mange konflikter kan unngås om man tidlig og vennlig signaliserer hva som faktisk betyr noe for en. Da finner vi fortere ut hva som er et bedre felles multiplum.

Nøye planlagt eller tar det som det kommer?
– Her er det nok en slags kurve som korresponderer med livslengden. I 20-åra var jo selv husleien en uforutsett utgift. Jo eldre jeg blir, jo større blir den stille gleden over å være nøye planlagt. Eller i alle fall bedre planlagt.

Spare eller spandere?
– Spandere. Har aldri vært noen sparer, der har jeg forbedringspotensial.

«Dax18» eller «Farmen»?
– «Dax18».

Brettspill eller Playstation?
– Må nok bli brettspill. Vokste opp med Monopol og mimefantasi, og Trivial Pursuit har vært en juleklassiker i vår familie. En gang fikk jeg spørsmålet «Hvor kommer Karoline Krüger fra?» i Trivial Pursuit. På kakespørsmål! Hva er sjansen for det?

Les også: Ble offer for tidenes misforståelse: – Må bare avkrefte det med en gang

Når gråt du sist, og hvorfor?
– Sist var nok under avslutningen av filmen «Silent Night» nå rundt nyttår. Vet ikke hvorfor egentlig, ikke en spesielt god film.

Hva er det modigste du har gjort?
– Et ganske impulsivt tandem-fallskjermhopp på 1990-tallet.

Hva er det mest dramatiske du har opplevd?
– To telefonsamtaler. En i 2010 om at jeg hadde alvorlig sykdom, og en annen åtte år etter om at min kjære hadde vært i en bilulykke. Løpehjerte og fyrstikkbein, alt blir helt klart og samtidig svimlende urolig, og du skjønner instinktivt at dette er øyeblikk som bråkaster livet inn en sidevei du ikke forutså.

Les også:. Karoline Krüger fikk skrekkbeskjed hos legen: Åtte år senere snudde alt

Og … når tabbet du deg sist ut?
– Jeg blir fort og ofte flau. Heldigvis har jeg gullfiskminne, så jeg husker ikke opplevelsene lenge. Tror siste gang var da jeg var i 60-årsdag og satt på hjørnebordet og konverserte med en eldre herre. Akkurat da han var midt i en utlegning, tygget jeg en cherrytomat uten å dele den. Og hele tomatinnholdet eksploderte ut i en stråle og traff herremannen midt i øyet. Jeg mener – igjen, hva er sjansen for det?

Hva angrer du mest på i livet?
– Jeg tror lite på anger i fortidsperspektiv, en tar jo valg ut fra de forutsetninger som finnes der og da. Men anger kan jo være en god vekker for å rette opp kursen iblant, både i forhold til medmennesker og eget livsløp. Det er mye rensende kraft i et «unnskyld», både for de som mottar og den som gir.

Hva er det sykeste ryktet du har hørt om deg selv?
– Haha, altfor lite syke rykter rundt omkring. De få som var avgikk nok ved døden på 90-tallet.

Hva er det fineste noen har sagt til deg?
– Det var et kompliment som jeg skal beholde varmt lukket inne i hjertet, det vil bare se snodig og selvsentrert ut på trykk.

Hvem ville du kansellert, og hvorfor?
– Ingen. Litt lokal kansellering driver vi jo alle med til daglig; vi unngår tidvis mennesker og settinger vi synes er ubehagelige. Det er en del av selvopprettholdelsen. Men uttalt og systematisk kansellering er farlig. Så fra en offentlig samtale: ingen, med mindre folk der og da er voldelige.

Og … Hva syns du om kanselleringskulturen?
– Faren er at terskelen for hva vi synes er ubehagelig blir så lav at vi til slutt går i sirkel i hver vår lille speilsal. Apropos Lindgrens bok som er nevnt over. Forskjell skaper utvikling, er en av hovedtesene der. Hvis vi ikke lenger tåler å utfordres hindrer vi også vekst. Mitt håp er at kanselleringskulturen er et pendelutslag; et ekstremt tilsvar på de siste års prosesser for å avdekke maktkulturer innenfor så mange felt.

Hvem/hva vil du hylle og hvorfor?
– Shabana Rehman. Fordi hun hevdet meninger så på tvers av strømninger, og insisterte på nettopp meningsmangfoldet. Så absurd det er at vi alltid må forstå sånne ting når det er for seint.

– Märtha Louise, fordi hun på helt andre områder gjør det samme. Man kan være uenig i det hun står for. Men hun står i storm etter storm, med stor verdighet, dedikasjon og omtanke for sine og får altfor lite kred for akkurat det.

Les også: Dro på ferie til krigsherjet land: Ble møtt av folk med maskingevær

Hva gjør deg forbannet?
– Den utålelige kombinasjonen av dumskap og arroganse. Man må gjerne være dum, det er en menneskerett. Eller arrogant. Men bare ikke samtidig.

Hvis du har 500.000 å investere, hvordan ville du investert?
– I noe bærekraftig, klær eller husholdningsartikler.

Hva er den beste eller verste gaven du har fått eller gitt?
– Her kommer jeg ikke på noe som helst, gitt ….

Gi oss noen kjappe anbefalinger!

Bok/avis/magasin: Lena Lindgrens «Ekko». Surfen blir rett og slett aldri den samme
Serie/film: Så nettopp tredje sesong av «The Split». Så uhyre velspilt og emosjonelt eksplosivt om nære familiebånd og utroskap
Musikk: Max Ricther «Recomposed». Variasjoner over Vivaldi. Himmelstormende vakkert
App: Elsker Shazam, hvor du på tre sekunder kan finne navnet på den fantastiske låten over butikkhøyttaleren
SoMe-konto: @ekotipset. Masse morsomme tips om sprøytemiddelfri rengjøring av hjemmet. Bare ikke prøv den der med natron og eddik i sofaen. Funker veldig dårlig
Mat/drikke: Sushi og glutenfritt øl
Feriedestinasjon: Midt-Frankrike. Sol og varme og selvsikre franskmenn- og kvinner

Hva gleder du deg mest til akkurat nå?
– Til å ha en akkurat passe full kalender i januar og februar.

Og ærlig talt:

Ananas på pizza? Yay or nay?
– Ananas på pizza? Skjer ikke.

Les alle Ærlig talt-intervjuene i Nettavisen her!