Du leser nå Nettavisens faste spalte «Ærlig talt» der kjente og aktuelle personer svarer på et knippe faste spørsmål om seg selv, sine meninger, hverdagen og de viktige ting i livet - samt noen kjappe anbefalinger!

Vær så god, her har du:

Navn: Kim Kolstad
Alder: 51
Sivilstand: Gift
Vokst opp: Østlandet
Bor nå: Moss
Arbeidsplass: Oslosferskeste.no
Hvordan kommer du deg rundt i hverdagen: Tog og el-bil

Les også: Reagerer på nye TV-bilder av «Tindersvindleren»: - Han gosser seg

Hva engasjerer deg akkurat nå?
– Jeg driver en bedrift, og i likhet med mange andre opplever jeg en viss motstand fra verdensbegivenhetene som gjør det litt vanskeligere å drive virksomheten min. Det som opptar meg personlig er å komme ut av at det kun skal handle om å klare seg gjennom pandemien, og over i et spor hvor man har en forretningsmodell som kan fungere enten det er korona eller ikke.

– Det som opptar meg i verden er at jeg opplever at det skjer et eller annet med den offentlige debatten i møte med sosiale medier som fremelsker fiendskap og harde fronter, og ikke inviterer til dialog og å finne fellesnevnere.

Hva er ditt mest kontroversielle standpunkt?
– At selv vaksinenølere og klimaskeptikere må lyttes til med et åpent sinn. Med andre ord at vi ikke bare må lukke oss med en gang vi tror vi vet hva noen mener og at vi ikke liker det. Verden er mer nyansert enn Twitter.

Hva er du stolt av å ha oppnådd det siste året?
– Overlevde korona med en start-up.

Les også: Frykter sladderpressen etter internasjonal TV-debut: – Bekymret

Introvert eller ekstrovert?
– Introvert. Men jeg er nok litt Dr. Jekyll og Mr. Hyde, fordi jeg er introvert f.eks. på «cocktail-party», men hvis jeg står foran et folkehav så syns jeg det er enklere å forholde meg til.

Rett fra levra eller konfliktsky?
– Hm. Man kan vel si jeg har høy terskel for å ta brutale konfrontasjoner, men det betyr ikke at terskelen er uendelig høy. Det betyr bare at jeg gjør det kun hvis jeg føler det er nødvendig. Hvis det er nødvendig har jeg egentlig ikke noen terskel.

Nøye planlagt eller tar det som det kommer?
– Begge deler. Jeg liker å planlegge, men jeg liker også at ting er uforutsigbare. Jeg er f.eks. veldig glad i improteater, hele essensen av det er at man ikke vet hva som kommer. Noe som mange syns er kjempeskummelt, men for meg er det en skrekkblandet fryd. Jeg syns det er gøy å ikke vite hva som kommer.

Spare eller spandere?
– Spandere.

Offentlig eller privat?
– Privat.

Dax18 eller Farmen?
– Jeg ser heller på Premier League.

Brettspill eller World of Warcraft?
– PacMan.

Livets skole eller mastergrad?
– Livets skole.

Les også: Seer-eventyr for «Farmen kjendis»

Når gråt du sist, og hvorfor?
– Det siste jeg husker jeg gråt av var da jeg så filmen «Lion». Den er basert på en sann historie og handler om en liten indisk gutt som kommer bort fra familien sin og etter hvert blir adoptert og ender opp i Australia. Mange år etterpå, som voksen, klarer han å finne den bittelille landsbyen der moren hans bor via Google Maps og drar og besøker henne. Hvis du ikke griner av gjensynet er du laget av stein.

Hva er det modigste du har gjort?
– Jeg er relativ kompromissløs i forhold til å droppe ting jeg ikke føler er riktig, og å gjøre ting jeg føler er riktig, selv om det kanskje går på bekostning av stabilitet og forutsigbarhet. Et nærliggende eksempel er da jeg sluttet i «Hotel Cæsar», men sånn har jeg vært i hele mitt voksne liv. Man lever bare én gang, så hvis man skal få prøvd de tingene man drømmer om så må man komme seg videre. Det har vært dødstøft med virksomheten min de siste årene, så jeg gir meg selv litt honnør for at jeg tør å prøve nye ting.

Hva er det mest dramatiske du har opplevd?
– For et par år siden hadde jeg vondt i magen og ble veldig kvalm. Da jeg skulle kaste opp, svimte jeg av og fikk oppkastet i halsen og sluttet å puste i 30 sekunder. Det var en pussig greie, for jeg dro på sykehuset og etter de sjekket alt sa de at jeg var veldig frisk. Men det var nok en kombinasjon med uheldige omstendigheter som stablet oppå hverandre med lavt blodsukker, lavt blodtrykk, brekninger, osv. Det kan putte en belastning på noe som heter vagusnerven i halsen som trigger bevisstløshet.

Og … når tabbet du deg skikkelig ut?
– Jeg hadde en kunde som skulle bestille tre kilo av lodderogn, som er et kaviarprodukt. Jeg bestilte løyrom istedenfor. Det er luksuskaviar og koster ti ganger så mye. Det er et fryseprodukt som ble satt på et kjølelager, og det begynte å tine så jeg kunne ikke levere det tilbake. Jeg klarte heldigvis å få solgt unna mesteparten av løyromen så det ordnet seg litt til slutt. Men da jeg innså forskjellen på produktene fikk jeg en veldig ubehagelig følelse.

Politisk korrekthet og krenkorama - er det et tegn på at samfunnet utvikler seg til det bedre eller det verre? Begrunn!
– Verre på kort sikt, vil jeg si. Men forhåpentligvis bedre på langt sikt. Når noe har vært skjevt veldig lenge så kan det hende at den eneste måten å få balanse er at man gjør det skjevt den andre veien. Det er jo skjevt det òg. Men så kan man håpe at når man er ferdig med å ha det skjevt den andre veien at man ender opp med at det ikke er skjevt. For eksempel er «giftig maskulinitet» et ganske normalt uttrykk å bruke, mens jeg tror man ville fått mer motbør hvis man hadde brukt «giftig feminitet» tilsvarende. Grunnen til at det blir sånn er selvfølgelig at vi har en historie som handler om at kvinner har fått den korte enden av pinnen i hundrevis av år. Men si at du er en 10 år gammel gutt i 2022 og vokser opp med at det er greit å snakke om «giftig maskulinitet», men ikke greit å snakke om «giftig feminitet», er det fair? Åpenbart ikke, men som sagt, kanskje vi må ha litt selektiv krenkorama for å havne i balanse til slutt.

Les også: Vegrer seg over å se seg selv på TV: – Har aldri i mitt liv kjent på en slik skuffelse

Hvem/hva vil du hylle og hvorfor?
– Jeg vil hylle alle de menneskene som er kommet til Norge fra et annet land for å gjøre jobbene nordmenn ikke vil gjøre selv.

Hva gjør deg forbannet?
– Alle typer maktmisbruk. Og at man kan kansellere folk man ikke er enig med istedenfor å diskutere med dem. Hvis det er en eller annen forferdelig nazist som har en kjempehøy stemme og sprer masse giftige holdninger, skal man ikke få lov til å skru av ham? Jo, man bør jo det. Men med en gang man sier at det skal være lov, så kan man plutselig skru av alle de som har en annen mening i for eksempel klimadebatten, og da blir det jo en litt rar debatt. Det er plutselig blitt innafor å skru av folk i stedet for å prate med dem, for man har bestemt seg for hva som er korrekt og da er det ikke lov å snakke om det uten at folk skal kaste seg til plattformene. Det syns jeg er litt skummelt. Det er en veldig viktig del i et fungerende demokrati, at man kan snakke om ting og at alle meninger er i utgangspunktet er like mye verdt.

Hvis du har 500.000 å investere, hvordan ville du investert?
– Enten i Tesla eller Oslosferskeste.no.

Hva er den beste eller verste gaven du har fått eller gitt?
– Da lillebroren min var 10 år fikk jeg en minidisc-spiller av han, det var jo det mest populære elektronikken som var mulig å få på starten av 90-tallet. Den kostet flere tusen kroner som lillebroren min hadde spart opp til. Det er en av de beste gavene jeg noengang har fått, og jeg husker jeg tenkte «wow».

– Jeg husker også veldig godt da jeg var liten så hadde ikke foreldrene mine så god råd. Jeg drømte ofte om å få julegaver som andre fikk, som store Lego byggesett eller en fjernstyrt heisekran som jeg syns var kjempegøy. Jeg fikk ofte hippie-leker istedenfor, en liten håndlaget lastebil av tre istedenfor en kjempestor oransje lekebil av plast som var ti ganger så stor. Jeg ønsket meg de store glorete lekene, og så fikk jeg de sunne og tre-lekene istedenfor.

Gi oss noen kjappe anbefalinger!

Bok/avis/magasin:
Factfulness av Hans Rosling. Av podcaster liker jeg Joe Rogan
Serie/film: Get Back, den nye Beatles dokumentarserien
Musikk: Alt mulig. Hører på alt fra Tame Impala, Cezinando til The Eagles og Frank Sinatra. Jeg er mer opptatt av kvalitet enn sjanger, enten det er nytt eller gammelt, hiphop eller visesanger
App: Jeg liker å bruke Gule Sider-appen når ukjente numre ringer meg
SoMe-profil: @Oslosferskeste.no
Mat/drikke: Skalldyrkasse fra oslosferskeste.no og eplemost fra Dyre Gård
Og hvor drar du helst på ferie? Enten familiehytta på Sørlandet eller til familiestedet i Spania. Må nevnes at det er ikke jeg som eier noen av disse stedene

Les også: Linni-frieren rennes ned av tilbud: – Noen sier drøyere ting enn andre

Hva gleder du deg mest til det neste året?
– Jeg gleder meg til at bedriften min skal begynne å tjene penger.

Og ærlig talt:

Ananas på pizza? Yay or nay?
– Yay. Vel og merke med en sterk pepperonipølse. Da er det en vinner.

Les alle Ærlig talt-intervjuene i Nettavisen her!