Du leser nå Nettavisens faste spalte «Ærlig talt!» der kjente og aktuelle personer svarer på et knippe faste spørsmål om seg selv, sine meninger, hverdagen og de viktige ting i livet - samt noen kjappe anbefalinger!

Vær så god, her har du:

Navn: Kjell Ingolf Ropstad
Alder: 36
Sivilstand: Gift, to barn
Vokst opp: Moisund i Evje og Hornnes
Bor nå: Oslo
Arbeidsplass: Barne- og familiedepartementet
Hvordan kommer du deg rundt i hverdagen: Jeg går og kjører bil

Hva engasjerer deg akkurat nå?
– Det er mye som engasjerer meg. Blant annet å bidra til at Norge skal komme seg trygt gjennom pandemien. I tillegg er det mye som står på spill ved høsten stortingsvalg, og da spesielt for familier. De rødgrønne har vært tydelige på at om de kommer til makten vil det få store konsekvenser for familiepolitikken. De vil detaljstyre foreldrepermisjonen, og begrense familienes valgfrihet ved blant annet å begrense retten til å velge selv om man vil sende ungene sine på friskole, eller være litt lenger hjemme med barna med kontantstøtte. Jeg er også veldig engasjert i hvordan vi kan sikre en bedre eldreomsorg, og er opptatt av å få på plass en pårørendestøtte for de som tar vare på sine eldre familiemedlemmer.

Hva er ditt mest kontroversielle standpunkt?
– Det er nok at jeg kjemper for kontantstøtten. Nesten alle partier ønsker å fjerne kontantstøtten. Men må ærlig innrømme jeg synes det er et paradoks at det er kontroversielt å kjempe for valgfrihet for familiene.

Les også: - Kontantstøtte fører til økte sosiale forskjeller

Og hva er du stolt av å ha oppnådd det siste året?
– Jeg er veldig stolt av at vi har økt barnetrygden. Før KrF kom i regjering stod barnetrygden stille i over 20 år, men nå har vi økt den med mange tusen flere år på rad. Det er jeg skikkelig glad for fordi vi vet at det betyr mye for mange barnefamilier, og spesielt for de som ikke har så mye fra før!

Introvert eller ekstrovert? Midt imellom
Rett fra levra eller konfliktsky? Rett fra levra
Nøye planlagt eller tar det som det kommer? I hverdagen min som statsråd og partileder er det aller meste nøye planlagt, selv om jeg liker å være spontan når muligheten byr seg
Spare eller spandere? Spandere
Offentlig eller privat? Jeg heier veldig på ideell sektor som et viktig tilskudd til offentlig og kommersiell sektor
Dax18 eller Farmen? Foretrekker Farmen!
Brettspill eller World of Warcraft? Brettspill
Livets skole eller mastergrad? Jeg har en bachelorgrad, men det meste jeg har lært har jeg nok lært på livets skole

Når gråt du sist, og hvorfor?
– Under minnegudstjenesten da vi markerte ti år siden 22.juli-terroren. Det var sterkt å minnes de som mistet livet under terroren, men også noe veldig fint i det å møtes i kirken for å minnes det som både er et stort nasjonalt traume, og en personlig tragedie for så mange mennesker.

Hva er det modigste du har gjort?
– Det var nok å flytte fra den trygge hjembygda mi og til Oslo for å studere. Jeg har tenkt mye på de som har startet på studier i ny by nå under pandemien. Det er tøft i utgangspunktet, men å starte helt på nytt under sosial nedstengning må ha vært en tung byrde for mange.

Les også: Frykter usynlig pandemi-effekt: – Mange vil oppleve dette (+)

Hva er det mest dramatiske du har opplevd?
– Det er nok å være til stede under fødselen av de to barna våre. En fødsel er jo noe av det mest heftige man kan gå igjennom, og selv om det ikke var jeg som gjorde den viktigste jobben der var det veldig stort å få være med på.

Og … når tabbet du deg skikkelig ut?
– Som KrFU-leder ble jeg intervjuet av et magasin (Soldatnytt) for vernepliktige. Jeg ble spurt hva jeg mente om et nytt forslag om at kvinner og menn skulle dele rom når de avtjente verneplikten. Jeg hadde selv avtjent verneplikten nokså nylig, og tenkte at det var et dårlig forslag. Jeg valgte å svare ironisk: «Dette er et kjempegodt forslag, jenter og gutter bør ikke bare dele rom – men også dele dusj». Ikke veldig overraskende ble uttalelsen forside-sak i magasinet, med overskriften «KrFU-leder ønsker at jenter og gutter skal dele dusj». Journalisten skjønte nok at jeg var ironisk, men det var jo en for god sak til å la være å skrive den. Samme dag ble jeg ringt av en Vårt Land-journalist som hadde plukket opp saken. Jeg fortalte at det var en tabbe, og at jeg hadde prøvd å være ironisk. Dagen etter ventet det en ny forsidesak på meg. Den gangen i Vårt Land, med overskriften «KrFU-leder i full retrett – ønsker ikke fellesdusj for gutter og jenter likevel!».

Politisk korrekthet og krenkorama - er det et tegn på at samfunnet utvikler seg til det bedre eller det verre? Begrunn!
– På den ene siden er det et tegn på at flere kommer til ordet, og får si ifra når de blir omtalt på en måte de ikke ønsker. Samtidig må det være rom for uenighet, og for at folk sier ting vi ikke liker. Jeg tror det er viktig at vi omtaler hverandre med respekt, samtidig som vi skal tåle at noen mener noe annet enn oss selv, uten å bli støtt av det.

Hvem/hva vil du hylle og hvorfor?
– Jeg vil hylle Kong Harald. I det siste halvannet året med pandemi og usikkerhet, har han stått støtt og gitt trøstende ord når vi har trengt det. Det har jeg satt enormt stor pris på.

Hva gjør deg forbannet?
– Vi KrF-ere/sørlendinger blir jo ikke forbannet, men jeg kan bli sint av urettferdighet.

Hvis du har 500.000 å investere, hvordan ville du investert?
– Jeg ville investert i mikrokreditt i fattige land. Det vil gi fattige personer mulighet til å investere og starte egen bedrift, som igjen vil kunne gi store ringvirkninger!

Les også: Starter ny lavpriskjede i Norge: - Vi skal være billigst på alt vi selger

Hva er den beste eller verste gaven du har fått eller gitt?
– Jeg blir veldig glad av å både få og gi gaver! Kommer ikke på noen som har slått veldig dårlig an.

Gi oss noen kjappe anbefalinger!

Bok/avis/magasin: Fædrelandsvennen er fast avis hos meg
Serie/film: Suits
Musikk: Country
App: Fantasy Football Manager for Premier League
SoMe-profil: @olaugjohanna på Instagram
Mat/drikke: Smågodt og is!
Og hvor drar du helst på ferie? Selvsagt til ferieparadiset Sørlandet!


Hva gleder du deg mest til det neste året?
– Det blir litt dårlig stemning hjemme hvis jeg sier elgjakta, men jeg gleder meg jo veldig til det! Ellers gleder jeg meg til å feire bursdagene til ungene, som alltid er et stort høydepunkt på høsten.

Og ærlig talt:

Ananas på pizza? Yay or nay?
- Definitivt YAY. Skjønner ikke de som er mot.

Les alle Ærlig talt-intervjuene i Nettavisen her!