Gå til sidens hovedinnhold

Ærlig Talt: Mímir Kristjánsson (34)

Kristjánsson forteller at ingenting hisser opp folk så mye som når han sier at milliardærene ikke fortjener alle pengene de har.

Du leser nå Nettavisens faste spalte «Ærlig talt!» der kjente og aktuelle personer svarer på et knippe faste spørsmål om seg selv, sine meninger, hverdagen og de viktige ting i livet - samt noen kjappe anbefalinger!

Vær så god, her har du:

Navn: Mímir Kristjánsson
Alder: 34
Sivilstand: Småbarnsfar
Vokst opp: Stavanger
Bor nå: Stavanger
Arbeidsplass: Rødt-kontoret i Stavanger
Hvordan kommer du deg rundt i hverdagen: Spaserer for det meste, men er snart ferdig med å ta lappen etter altfor mange år med utsettelser

Hva engasjerer deg akkurat nå?
- Å løfte Rødt over sperregrensen, og sikre et nytt flertall på Stortinget til høsten.

Hva er ditt mest kontroversielle standpunkt?
- Det burde ikke være så kontroversielt egentlig, men ingenting hisser opp folk til høyre for midtstreken som når jeg sier at milliardærene ikke fortjener alle pengene de har. Men det gjør de virkelig ikke, og vi kan ikke la være å si sannheten bare fordi noen blir støtt av den.

Og hva er du stolt av å ha oppnådd det siste året?
- At jeg har klart å skrive en biografi om Jon Michelet ved siden av å drive valgkamp.

Introvert eller ekstrovert? Jeg er vel så ekstrovert som det er mulig å bli
Rett fra levra eller konfliktsky? Politisk er jeg rett fra levra. Hvis jeg har fått feil mat på restaurant derimot, så er jeg ekstremt konfliktsky
Nøye planlagt eller tar det som det kommer? Jeg er faktisk ganske glad i å planlegge ting. Men jeg er ikke alltid så god til å følge opp mine egne planer
Spare eller spandere? Jeg bruker opp hver eneste krone jeg har, og er vel rimelig spandabel både med meg selv og andre. Det er i alle fall målet!
Offentlig eller privat? Jeg tror på å være åpen om det aller meste her i livet
Dax18 eller Farmen? Akkurat det er jo mine to favorittprogrammer på TV, så det er vanskelig å velge. Men det var kjekkere å være med på Farmen enn det er å være med på Dax18
Brettspill eller World of Warcraft? Nå begynner det å bli noen år siden, men jeg har tilbrakt ganske mange timer i WoW
Livets skole eller mastergrad? Livets skole. Jeg klarte å fullføre videregående, men på universitetet falt jeg gjennom. Til det er jeg for utålmodig

Les også: Det er på høy tid at vi jobber mindre

Når gråt du sist, og hvorfor?
- Det var like etter at dattera mi ble født, nå tidlig i juli. Det blir vel ikke større enn det i livet.

Hva er det modigste du har gjort?
- Det var kanskje å slutte i en trygg jobb som nyhetssjef i Klassekampen og stille til valg for Rødt i Stavanger, en by der partiet hadde en oppslutning på 1.3 prosent.

Hva er det mest dramatiske du har opplevd?
- Det må nok være da mora mi fikk brystkreft med spredning. Jeg var ti år gammel, og i perioder turte jeg ikke gå inn døra hjemme i frykt for å finne henne død. I stedet ble jeg sittende i hagen utenfor og vente til pappa kom hjem fra jobb. Men hun overlevde, og hun lever den dag i dag.

Og … når tabbet du deg skikkelig ut?
- Da jeg gikk på ungdomsskolen rakk jeg engang opp hånden i fransktimen og erklærte at jeg var frankofil i vår aller første fransktime. Det kan jeg fortsatt få angstanfall for like før jeg skal sove om kveldene.

Politisk korrekthet og krenkorama - er det et tegn på at samfunnet utvikler seg til det bedre eller det verre? Begrunn!
- Til det verre. Jeg tror særlig mennesker med makt og innflytelse har altfor lett for å la seg krenke, og jeg er redd for at sosiale medier er med å drive fram en frykt-og utdritingskultur som gjør mange redd for å si hva de mener.

Les også: Vi må avsløre de grønne bløffene

Hvem/hva vil du hylle og hvorfor?
- Det må bli Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen. Hun har vært et viktig talerør for den norske trygdebefolkningen, som generelt blir hørt altfor lite.

Hva gjør deg forbannet?
- Fattigdom i et så rikt land som vårt. Det finnes ingen grunn til at barn skal vokse opp i fattigdom i verdens rikeste land. «Edelt er mennesket, jorden er rik/Finnes her nød og sult, skyldes det svik», som Nordahl Grieg sier det i Til Ungdommen.

Hvis du har 500.000 å investere, hvordan ville du investert?
- Da ville jeg betalt ned gjeld. Det er sikkert ikke rett svar hvis målet er å bli rikest mulig, men det er det beste for nervene.

Hva er den beste eller verste gaven du har fått eller gitt?
- For ikke så lenge siden fikk jeg en Minions-onepiece etter mye mas fra den eldste dattera mi. Den prøver jeg å unngå å gå i.

Gi oss noen kjappe anbefalinger!

Bok/avis/magasin: Jeg slutter aldri å anbefale den islandske forfatteren Halldór Laxness, og hans store roman Sin egen herre
Serie/film: Jeg har to favorittfilmer. Den ene er Troja med Brad Pitt, den andre er Heat med Robert de Niro
Musikk: Bruce Springsteen og Toto
App: Det blir nok Facebook Messenger. Jeg tror ikke det finnes noen annen app jeg bruker i nærheten av like mye
SoMe-profil: Det er en Twitter-konto som heter Mascot Minute SIlence og som viser utkledde sportsmaskoter som prøver å delta i et minutts stillhet
Mat/drikke: Ingenting er vel bedre enn ferske reker om sommeren
Og hvor drar du helst på ferie? Til Island, der faren min er fra. Og kanskje aller helst til vakre og ville Vestmannaeyjar, en liten øygruppe sør for Island

Hva gleder du deg mest til det neste året? Til å se de sure trynene til Civita og Høyre når jeg tar plass på Rogalandsbenken som første Rødt-representant noensinne.

Og ærlig talt:

Ananas på pizza? Yay or nay? Friskt og deilig det!

Les alle Ærlig-talt intervjuene i Nettavisen her!