Du leser nå Nettavisens faste spalte «Ærlig talt!» der kjente og aktuelle personer svarer på et knippe faste spørsmål om seg selv, sine meninger, hverdagen og de viktige ting i livet - samt noen kjappe anbefalinger!

Vær så god, her har du:

Navn: Sylvi Listhaug
Alder: 43
Sivilstand: Gift (med Espen Espeset, 13 års bryllupsdag for kort tid siden)
Vokst opp: Sjøholt, Ørskog (Halvtime fra Ålesund)
Bor nå: Oslo
Arbeidsplass: Stortinget
Hvordan kommer du deg rundt i hverdagen: Jeg elsker å kjøre bil. Og jeg kan ikke ta kollektivtrafikk av sikkerhetshensyn.

Hva engasjerer deg akkurat nå?
- At det finnes mange mennesker i Norge som ikke får medisiner som er godkjent og i bruk i andre land, fordi Norge «ikke har råd» til det. Samtidig ødsler vi ut penger på symbolske klimatiltak, bistand og enorme kostnader til innvandring og integrering.

Hva er ditt mest kontroversielle standpunkt?
- Jeg opplever at innvandringspolitikk er det som engasjerer desidert mest. Og spesielt når vi snakker om å bevare den norske kulturen og norske verdier. Selv om noen krysser en landegrense, legger de ikke igjen holdningene sine. Og vi vil ikke ha et undertrykkende kvinnesyn eller blasfemilover i Norge.

Les også: Vil gjøre som Danmark: Listhaug ønsker asylmottak i utlandet

Og hva er du stolt av å ha oppnådd det siste året?
- FrP har fått til svært mye både i statsbudsjettet og i krisepakkene for å redde bedrifter som sliter. Hvis jeg skal nevne noe: Fjernet alle bomstasjoner i Møre og Romsdal og spart innbyggerne for 1,4 milliarder kroner, forbedret nettolønnsordningen for å sikre norske sjøfolk på norske skip og fått på plass mer penger til psykiatri og til medisiner som kan komme svært syke mennesker til gode.

Introvert eller ekstrovert?
- Jeg elsker å være med folk, og får masse energi av å møte folk og prate med dem.

Rett fra levra eller konfliktsky?
- Haha! Jeg tror de fleste vet svaret på det.

Nøye planlagt eller tar det som det kommer?
- Både og. Jeg liker å planlegge, men jeg kan gjerne ta noe på sparket. Det er litt forskjell mellom jobb og privat.

Spare eller spandere?
- Som sunnmøring skal man være flink med pengene sine. Men jeg tror det er få som ville kalt meg gnien.

Offentlig eller privat?
- Privat. Jeg mener alle burde kunne velge det, uavhengig av størrelsen på lommeboken. Da får du valgfrihet og konkurranse, og ikke at alle må stå med luen i hånden og stå i lang kø.

Dax18 eller Farmen?
- Jeg må innrømme at jeg ikke har sett Farmen siden første sesong… jeg ser svært lite realityserier. Men Dax18 ser eller hører jeg når det passer.

Brettspill eller World of Warcraft?
- Det er ikke så ofte men brettspill definitivt. Millionær er en klassiker. Nå tydeligvis også med bankkort fant jeg ut i julen.

Livets skole eller mastergrad?
- Jeg er utdannet adjunkt, men jeg har enorm respekt for dem som bygger opp noe med to tomme hender. Dem er det mange hvor jeg kommer fra. Det er dem som skaper arbeidsplasser og sørger for at Norge går rundt. Det er i arbeidslivet man virkelig lærer. Jeg savner overhodet ikke studietiden.

Når gråt du sist, og hvorfor?
- Filmer og historier knyttet til Holocaust gjør alltid dypt inntrykk på meg. Jeg klarer ikke se på slik ondskap uten å gråte. Derfor blir jeg også så opprørt over den antisemittismen som lever i beste velgående også i Norge. Jeg felte også noen tårer da Siv gikk av. Det var vemodig.

Hva er det modigste du har gjort?
- Få to barn da jeg var byråd og ikke minst sistemann da jeg var statsråd. Det var komplett galskap. Men utrolig morsomt selv om det ble lite permisjon på mor og raskt tilbake på jobb.

Hva er det mest dramatiske du har opplevd?
- Da jeg fikk sistemann og måtte ta hastekeisersnitt. Det siste jeg sa før jeg forsvant i narkose var at de måtte passe godt på babyen min.

Og … når tabbet du deg skikkelig ut? Det har jeg nok gjort mange ganger. Jeg vil ikke rippe opp i det.

Politisk korrekthet og krenkorama - er det et tegn på at samfunnet utvikler seg til det bedre eller det verre? Begrunn!
- Politisk korrekthet har gått helt av skaftet. Det er blitt et meningspoliti bestående av både mediene og aktivister på Twitter som jager ned enhver som kommer med en annerledes mening. Et godt eksempel var Åge Hareide, som ymtet frempå at idretten kanskje burde være fri for politikk. Da var det ikke bare motargumenter, men en kommentator i Bergens Tidende tok til orde for at det var straffbar hatprat. Det er helt utrolig. Ytringsfriheten står sterkt i Norge, og vi må verne om den. Selv om folk sier ting vi ikke liker.

Les også: Sylvi Listhaug tar Åge Hareide i forsvar: – Ytringsfriheten er under press

Hvem/hva vil du hylle og hvorfor?
- Jeg synes Kongeparet fortjener en hyllest. De er over 80 år og står på som noen ungdommer. Det er bare imponerende.

Hva gjør deg forbannet?
- Urettferdighet. Når jeg ser at folk som har jobbet og stått på hele livet blir snudd ryggen til av det offentlige når de trenger hjelp. Eller når systemene står i veien for å finne løsninger for vanlige folk. Det gjør meg forbannet.

Hvis du har 500.000 å investere, hvordan ville du investert?
Bolig i Oslo.

Hva er den beste eller verste gaven du har fått eller gitt?
- Signert portrett av president Ronald Reagan. Det henger på kontoret mitt på Stortinget.

Gi oss noen kjappe anbefalinger!

Bok/avis/magasin:
Bok: Verdenshistorie, med fortiden som speil av Terje Tvedt.
Avis: Bygdebladet. Lokalavisen hjemme som i motsetning til de fleste andre aviser har en balansert dekning
Magasin: Newsweek
Serie/film: Ingen nevnt ingen glemt
Musikk: Country.
App: Spotify
Mat/drikke: Pepsi og potetball men ikke sammen
Og hvor drar du helst på ferie? USA.
Hva gleder du deg mest til det neste året? Å dra på skikkelig ferie med hele familien til USA. Da kan vi kjøre på gode veier, nyte friheten og bare ta det i vårt eget tempo. Det er et fantastisk land å besøke.

Og ærlig talt:

Ananas på pizza? Yay or nay? Niks

Les alle Ærlig-talt intervjuene i Nettavisen her!